avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil la suspendarea activitatii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil la suspendarea activitatii firmei

Buna ziua.
Am citit pe forum mai multe subiecte , dar fiecare situatie este diferita.
1. Nelamurirea mea este in situatia in care sotia mea lucreaza la o firma de 30 de luni si acum are o luna si jumatate de sarcina , iar firma la care lucreaza a anuntat-o verbal ca urmeaza sa inchida magazinele / firma , cum sa procedam pentru a beneficia de drepturile inainte si dupa nastere daca se inchide acea firma inainte sa se nasca copilul.
2 .Care sunt pasi de urmat ?
3. Ce acte sunt necesare ?
Multumesc.

PS: Precizez ca eu lucrez si doresc ca ea sa intre in concediu.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
Teracsro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 2 Iulie 2015
Multumesc.
Asteptam sa vedem pe 17 ce ne spune doctorul .
1 .Daca i se prelungeste concediul medical , angajatorul poate refuza primirea sau plata acestuia pe motiv ca vrea sa inchida firma ?
2. Daca nu vrea sa accepte prelungirea de C.M. sau plata acestuia unde ne putem adresa pentru rezolvarea situatiei ?

3. Cat se plateste C.M. in perioada somajului ? ( 75% din somaj sau din salariul minim pe economie ).
Ma scuzati ca tot cer lamuriri dar dorim sa fim pregatiti si sa peintampinam un abuz al angajatorului .
La somaj mi sa spus ca trebuie sa fie apta de munca din punct de vedere medical pentru a o putea baga in somaj.
1. Angajatorul nu poate refuza primirea certificatului de conecdiu medical si calctlarea si mplata indemnizatiei respective.

2. Va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS).

3. Indemnizatia pentru concediu medical are ca baza de calcul veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu medical.

4. - Daca angajatorul isi inceteaza legal activitatea atunci sotia dvs. poate depune certificatele medicale la CJAS care i le va plati.

- Din OUG 1258/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
...
4. - Daca angajatorul isi inceteaza legal activitatea atunci sotia dvs. poate depune certificatele medicale la CJAS care i le va plati.

Deci , daca medicul prelungeste c.m. si firma nu mai are legal activitate ( ei au inchis toate magazinele pe acea firma si le-au trecut pe alta firma tot a lor ) sotia nu poate intra in somaj fiind in medical , iar indemnizatia pentru c.m. o cere direct de la casa de asigurari de sanatate deoarece firma nu o poate plati ?
Stituatia sotiei ramane ca angajat al societati pana la incetarea c.m. si intrarea in somaj si cere bani de la CJAS pentru c.m. ?

Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2015
Teracsro, utilizator
Certificatul medical se depune la CJAS numai daca i-a incetat contractul individual de munca (CIM), deci nu mai este salariata acelui angajator, si daca primul certificat medical a fost emis inainte de incetarea CIM
Buna ziua.
Tin sa va multumesc tuturor pentru ajutorul acordat pana in momentul de fata.
Situatia a evoluat in felul urmator:
Singura persoana de contact la firma respectiva a ramas contabila firmei.
Azi am dus certificatul medical pentru perioada 01.07.2015-14.07.2015 , lau primit si inregistrat in contabilitate dar refuza sa-l plateasca motivand ca nu au de unde si ca vor face o cerere catre casa de asigurari sa le vireze bani in contul firmei dupa care vor da bani , dar au spus ca nu are sanse sa primeasca bani prea curand.
1. Este legala atitudinea lor ?
2. Daca incalca , ce lege incalca ?
3. Cum procedez sa recuperez bani de la ei mai repede ?
4. Finnd angajata si firma neavand activitate , mai platesc contributile angajatei aflate in c.m. ?
Multumesc. :)

Alte discuții în legătură

Recuperarea banilor Mihaela249 Mihaela249 Pe fiecare luna am dus concediul medical la locul de munca. Din luna a-8-a de sarcina, iar la sfarsitul celor 126 de zile de concediu angajatorul m-a ... (vezi toată discuția)
Inchiderea societatii, somaj, concediu pre si post natal MariaRatiu MariaRatiu Buna ziua. Am si eu cateva intrebari si va rog frumos sa ma ajutati cu niste sfaturi. In prezent lucrez la o firma de aproximativ 11 luni. Sunt insarcinata in ... (vezi toată discuția)
Concediu pre-natal si post-natal ! mariolariu2 mariolariu2 Buna ! Am revenit cu alte intrebari pt. a ma lamuri in final. Am tot intrebat in stanga si-n dreapta si tot nu stiu ce ar fi mai bine sa fac, poate ma ... (vezi toată discuția)