avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita pentru un credit de nevoi personale
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita pentru un credit de nevoi personale

Buna ziua.

Tatal meu a contractat in anul 2008 un credit de nevoi personale in valoare de 25000 lei. A reusit sa plateasca acest credit luna de luna timp de un an, dupa aceea au intervenit probleme in familie si nu a mai putut plati acest credit, doar de cateva ori la un interval de cateva luni a mai virat intrun cont cate o suma de bani pentru acest credit. In urma cu ceva timp a fost contactat de o firma de recuperari, dar nu a mai reusit sa plateasca rata pentru acest credit. Ieri am primit prin posta Somatie de la executorul judecatoresc prin care este obligat sa plateasca in termen de o zi suma de 51000 lei ( 45000 lei - creditul cu penalitati, dobanzi + 6100 lei cheltuieli de executare),altfel va fi executat silit. Tatal meu locuieste cu mine si mama mea intr-o casa care este mostenita de mama mea de la bunici, tatal meu neavand alte bunuri pe numele lui. In actul de mostenire,tatal meu nu este trecut, rezultand ca terenurile si imobilul sunt propietate a mamei mele, deci nu reprezinta bun comun. In contractul de credit mama mea nu este trecuta ca si codebitor si nu a semnat nimic, singurele lucruri care sunt stipulate in contract referitoare la sot/sotie sunt urmatoarele :
GARANTII - Imprumutatul se obliga sa garanteze rambursarea creditului acordat si plata oricaror sume datorate in baza prezentului contract de credit cu veniturile sale prezente si viitoare, provenite din orice sursa, precum si ale sotului/sotiei

OBLIGATII - Imprumutatul declara ca imprumutul serveste scopurilor comune ale casatoriei, daca este cazul, astfel incat obligatiile asumate prin prezentul contract devin comune, in sensul prevederilor Codului Familiei

La inceputul contractului de credit apare urmatoarea informatie : 25000 lei - va fi utilizat pentru nevoi personale nenominalizate. Deci, tatal meu nu a spus in momentul contractarii creditului ca il va folosi pentru familie, si nu a declarat nimic. Am citit pe internet ca in cazul in care creditul nu este unul comun deci nu a fost luat pentru acoperirea unor probleme ale familei, executorul judecatoresc nu se poate atinge de bunurile sotului/sotiei daca acestea sunt bunuri proprii. - Este adevarat acest lucru? Mamei mele ii este teama ca executorul isi poate indrepta atentia asupra casei si terenurilor, dar acestea sunt propietate a mamei mele deci nu este un bun comun, iar mama mea nu a semnat nimic pe contract si nu este codebitor. In acea perioada cand a fost contractat creditul mama nu dispunea de niciun venit deci nu avea cum sa garanteze ea un venit pe care nu il avea, in calitate de codebitor.

Ce poate face tatal meu in aceasta situatie? Poate depune contestatie la executare si sa faca o cerere de suspendare a executarii? El nu detine nici un bun mobil sau imobil, singurul lucru pe care il detine este venitul sau ca si salariat. I se mai poate face poprire pe salariu in baza acestei executari? In contract scrie ca se vor parcurge toate metodele impuse de lege pentru recuperarea datoriei dar daca el nu are niciun bun ce ii poate face?


Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2015
AlexandruDumitru, utilizator
Cel mai recent răspuns: AlexandruDumitru , utilizator 13:07, 15 Aprilie 2015
I se va pune poprire pe venituri intr-o prima faza.

In rest, depinde de ceea ce doreste creditorul, adica cat de repede vrea sa isi recupereze debitul.

Sotii raspund cu bunurile comune si cu venituri (asa cu e stipulat si in contract) daca creditul este unul pentru nevoile comune ala casatoriei. Cat despre bunurile proprii discutia e mai lunga si abia cand se va incerca executarea acestora va trebui ca mama ca faca contestatie la executare.
Tocmai aceasta este problema in contract nu este stipulat ca parintii mei raspund cu bunurile comune si veniturile, ci doar cu veniturile actuale sau viitoare. Si in al doilea rand, nu este mentionat in contract ca este un credit pentru nevoile comune ale casatoriei ci este un credit de nevoi personale nenominalizate.
As dori sa mai aflu informatii in legatura cu termenul de prescriptie. Daca tatal meu nu a mai platit din anul 2009, termenul de prescriptie s-a declansat? Daca da, de ce executorul judecatoresc a mers mai departe?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire credit de nevoi personale fara garantii hori79 hori79 Tatal meu a decedat si a lasat in urma un credit neachitat integral. Nu are la ora aceasta nici o restanta. Am fost la banca unde am aflat ca, desi exista o ... (vezi toată discuția)
O avocata ne-a pagubit de un apartament si 18000eur claral claral O avocata a asistat-o pe mama intr-o actiune, i-a castigat increderea, a devenit chiriasa intr-un apartament mostenit de mama, si \\"prietena\\" ei. In 2006, ... (vezi toată discuția)
Credit restant-executare silita anonimu anonimu Buna, sant intr-o situatie dificila si nu stiu ce solutie sa gasesc. In 2006 tatal meu a scos un [b]credit de la o <<BANCA>>[/b], a platit cateva rate ... (vezi toată discuția)