avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Speta complexa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Speta complexa

Un caz real petrecut recent urmand cronologic urmatoarele etape:
1. Un traducator autorizat T.A. a lasat la un S.R.L. un teanc de incheieri in alb si nu i-a mai pasat ce se intampla cu ele. Oare e neglijenta in serviciu? A comis vreo eroare legală?
2. Ulterior, printre altii, un cetatean strain se adreseaza acelui srl pentru efectuarea unei traduceri autorizate. A incalcat sau nu acest cetatean art.9 din Regulamentul de punere in aplicare a Leggi 178/1997 care obliga beneficiarul sa selecteze traducatorii numai dintre cei autorizati de M.J. ?
2. SRL-ul nefiind autorizat a comis sau nu o faradelege? Care ar fi incadrarea juridica?
2. Cetateanul strain lasa documentul la SRL, plateste 35 lei, dar nu primeste chitanta, ci un bon intocmit intr-un singur exemplar (Ce dispozitii fiscale se inaclca? Dar penale?)
3. Notarul fara sa verifice daca traducerea a fost sau nu facuta de traducator (deci continutul indoielnic
nu a fost comunicat partilor) conform art. 5 din Legea 36/1995 pune documentul in circuitul oficial. Are
vreo raspundere ?
4. Cetateanul revine dupa cateva ore, ridica documentul, dar i se cere si bonul care atesta ca a platit. Cetateanul primeste traducerea si preda bonul, astfel SRL sterge orice urme ca acel cetatean ar fi trecut pe acolo. In plus nu primeste chitanta nici de la firma, nici de la traducator, nici de la altcineva (Ce dispozitii fiscale se incalca? Dar penale? )
5. Ghinion. Traducerea este gresita. Numarul strazii era scris aiurea. Functionarul unde trebuia sa depuna inscrisul nu primeste traducerea.
6. Cetateanul strain se intoarce la firma, iar angajata firmei, nu traducatorul autorizat, face rectificarea cu un fel de pasta corectoare si pune stampila firmei in interiorul traducerii autorizate. La cererea strainului angajata a refuzat sa puna si semnatura ei. (Nu se incalca mai multe articole din legea penala?)
Documentul astfel intocmit prin confuzia dintre persoana juridica neautorizata (SRL-ul) si persoana fizica autorizata (T.A.) are stinse toate drepturile active si pasive? Mai poate fi folosit? Iar, in caz de uz, cel ce il foloseste ce pateste?
Mesajul va fi postat in doua sectiuni datorita complexitatii sale: “contabilitate in general” si “drept penal”.
Va rugam sa va spuneti parerea pentru a-i feri pe tinerii naivi, tot mai numerosi, de greseala imensa de a lasa semnaturi in alb si pe beneficiarii de bunuri si servicii de riscurile pe care si le asuma atunci cand fac acte oficiale fara sa cunoasca legea in materie. Sfaturile Dv. ii vor ajuta enorm.
Va multumesc
Virgil Varanu
Cel mai recent răspuns: Virgil Varanu , utilizator 23:57, 28 Iunie 2009
Sunt contabil si incerc sa va raspund pe scurt:
bonul emis este bon fiscal?
Este evaziune fiscala, dar pentru a fi dovedita este ceva mai greu, daca nu aveti bonul emis pentru a-l compara cu veniturile inregistrate de firma, sau nu este flagrant (un control al autoritatilor).
Daca SRL-ul nu este autorizat pentru traduceri, adica nu are cod CAEN valabil, obtine venituri cu incalcarea legii.
Formularele -chitanta in cazul de fata, sunt prevazute de O.3512 si trebuie sa contina toate elementele necesare, altfel nu este document contabil. Raspunderea este a administratorului, dar cu ce dovediti ca a emis un bon ilegal?
Avand in vedere ca aveti un document care va atesta prestarea unui serviciu de catre acel SRL (traducerea in sine) puteti incerca sa dovediti ca nu vi s-a emis factura la cerere, dar daca SRL-ul spune ca a facut un serviciu gratuit, sau serviciul era inclus in cadrul altor prestari catre dvs. si nu le-a nominalizat...ia o amenda.
Asteptati si alte pareri de la alti utilizatori.

Daca SRL-ul nu este autorizat pentru traduceri, adica nu are cod CAEN valabil, obtine venituri cu incalcarea legii.


Codul CAEN pentru traduceri in general probabil firma il poseda,
dar pentru tradcueri autorizate Ministerul Justitiei
autorizeaza numai persoane fizice.
In acest caz, traducatorul persoana fizica
nu are obligatia de a emita chitanta
pe numele beneficiarului.
S.R.L.-ul in realitate nu face traducerea
ci un serviciu de intemermediere.
Problema se pare ca e faptul
ca beneficiarul
nu mai are nicio dovada ca a trecut pe la srl.
E clientul vinovat?
Cu respect
Virgil Varanu
Da, este vinovat. Bonul se pastreaza cel putin pana la iesirea din magazin, in nici un caz nu se restituie emitatorului. Putea cere factura si societatea era obligata sa ii emita factura. (altfel nu are obligatia emiterii facturii, ci a bonului emis de casa de marcat fiscala sau a chitantei, in anumite cazuri).

Nu ati raspus la intrebare: "bonul emis este bon fiscal?"
Lipsa de raspuns ma face sa cred ca da.
Nu era bon fiscal.
Era un bon t pe un fel de formular pretiparit
completat de mana apoi.
Era intr-un singur exemplar,
cel putin asa sustine beneficiarul.
Virgil Varanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta complexa Virgil Varanu Virgil Varanu Un caz real petrecut recent urmand cronologic urmatoarele etape: 1. Un traducator autorizat T.A. a lasat la un S.R.L. un teanc de incheieri in alb si nu i-a ... (vezi toată discuția)
Speta complexa Virgil Varanu Virgil Varanu Un caz real petrecut recent urmand cronologic urmatoarele etape: 1. Un traducator autorizat T.A. a lasat la un S.R.L. un teanc de incheieri in alb si nu i-a ... (vezi toată discuția)
Birou traduceri autorizate SzAm SzAm Buna ziua, sunt traducator autorizat fara Pfa. Am un Srl platitor de tva, care alte mai multe alte activitati, dar pe certificatul constatator am autorizat si ... (vezi toată discuția)