avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... ce putem face?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

ce putem face?

Situatia este in felul urmator: Societatea noastra este in insolventa si a efectuat plati si achizitii fara a solicita acordul administratorului judiciar. Singura datorie care o are societatea este la DGFP, dar noi am solicitat in urma decontului de TVA rambursarea TVA-ului pt.ca in acest fel ne-am achita si datoria catre finante. Problema este ca Finantele au suspendat inspectia fiscala declansata la soc. noastra in baza Ordinului ANAF nr. 708/2006, pana se lamureste problema transferurilor efectuate de soc. Mentionez ca Finantele au solicitat judecatorului sindic sa se pronunte in legatura cu aceste transferuri daca sunt legale sau nu, lucru pe care judecatorul sindic nu l-a facut. Intrebarea mea este: CUM PUTEM OBLIGA FINANTELE SA RECURGA LA COMPENSAREA TVA-ULUI? PRINTR-O ACTIUNE INTRODUSA LA INSTANTA CU OBLIGATIA DE A FACE? Mentionez ca daca Finantele ar fi compensat TVA-ul soc. noastra nu ar fi avut nici o datorie, iar procedura de insolventa s-ar inchide. Astept cu nerabdare un raspuns si va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Calin Bejinar , Practician in insolventa 17:39, 27 Iunie 2009
Administratorul special (daca exista) si / sau administratorul judiciar pot promova o actiune avand ca obiect compensarea legala intre debitoare si creditoarea ANAF.
Sindicul a a procedat corect pentru ca nu are obligatia sa acorde consultanta juridica partilor din proces.
I. daca societatea e in insolventa, cf art 46 Legea 85/2006 " in afara de cazurile prevazute la art.49 sau cele autorizate de judecatorul-sindic, toate actele, operatiunile si platile efectuate de debitor ulterior deschiderii procedurii sunt nule"

ART. 49
(1) Pe perioada de observaţie, debitorul va putea să continue desfăşurarea activităţilor curente şi poate efectua plăţi către creditorii cunoscuţi, care se încadrează în condiţiile obişnuite de exercitare a activităţii curente, după cum urmează:
a) sub supravegherea administratorului judiciar, dacă debitorul a făcut o cerere de reorganizare, în sensul art. 28 alin. (1) lit. h), şi nu i-a fost ridicat dreptul de administrare;
b) sub conducerea administratorului judiciar, dacă debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare.
(2) Actele, operaţiunile şi plăţile care depăşesc condiţiile menţionate la alin. (1) vor putea fi autorizate în exercitarea atribuţiilor de supraveghere de administratorul judiciar; acesta va convoca o şedinţă a comitetului creditorilor în vederea supunerii spre aprobare a cererii administratorului special, în termen de maximum 5 zile de la data primirii acesteia.
(3) În cazul propunerilor de înstrăinare a bunurilor din averea debitorului grevate de garanţii, se va ţine seama de prevederile art. 39 referitoare la acordarea unei protecţii corespunzătoare creanţei garantate.

II. cat despre TVA, a se vedea art.160 Cod Fiscal "Masuri de simplificare"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a face? cezara costina cezara costina Situatia este in felul urmator: Societatea noastra este in insolventa si a efectuat plati si achizitii fara a solicita acordul administratorului judiciar. ... (vezi toată discuția)
Solicitare urgenta actb actb Buna ziua, Am nevoie urgent de un raspuns, iar intrebarea este urmatoarea: un SRL aflat in procedura generala de insolventa, avand desemnat administrator ... (vezi toată discuția)
Incident de plata mihaigheorghe mihaigheorghe S-a deschis procedura de insolventa. Termenul de continuare a procedurii este pe 20 noiembrie. La Registrul Comertului a aparut noua stare a societatii dar ... (vezi toată discuția)