avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura acordarii ajutorului material pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura acordarii ajutorului material pentru concediu de odihna

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma elucidati in doua probleme. In Contractul colectiv de munca actual, incheiat pe perioada 2009-2010 Art. 131 este prevazut astfel:
Art.131. Contravaloarea biletelor acordate, precum si transportul salariatilor trimisi in statiuni se suporta de catre societate dupa cum urmeaza:
- pentru biletele de tratament ale salariatilor societatea va suporta 65 % din costul biletului si va deconta integral costul transportului la nivel de transport pe calea ferata clasa II sau transport auto in comun.
- odata pe an, la plecarea in concediu de odihna, fiecare salariat, angajat cu Contract individual de munca (determinata sau nedeterminata) va primi un ajutor material in valoare de 150 lei si i se va deconta 50% din costul biletului, la nivel de transport pe calea ferata, clasa a II-a, sau transport auto in comun.
Intelegerea dintre patronat si sindicat a fost, ca fiecare salariat care pleaca in concediu de odihna sa primeasca un ajutor material de 150 lei, indiferent daca prezinta sau nu factura vreunui bilet de odihna. Intrebrile mele sunt:: Art.131 nu a fost formulat corect? deoarece la depunerea cererii mele pentru dreptul la cei 150 lei ajutor material, mi-a fost solicitata o factura.
A doua intrebare ar fi: care este procedura corecta din punct de vedere legal pentru acordarea acestui ajutor material pentru concedii de odihna?

Cu multumiri, Angi F.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
Eugenia Angelica Fortuna, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Eugenia Angelica Fortuna , Consultant resurse umane 19:01, 6 Iulie 2009
AngiF a scris:

In urma discutile avute cu Liderul de sindicat si Serv.financiar, s-a convenit ca suma de 150 lei sa fie primita de fiecare angajat, o data de pe an, fara prezentarea vreunei facturi, asa cum reiesea de fapt din CCM. Aceasta suma am primit-o neimpozitata, este corect? Dupa cunostintele mele, ea trebuia adaugata la drepturile salariale si impozitata.
Intrebarea este: cum au dat aceasta prima neimpozata? Caci la Art. 55, alin. 4 din Codul Fiscal nu cred ca se incadreaza...

Legea 571/2003
Codul Fiscal

ART. 55
Definirea veniturilor din salarii
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

Este posibil sa se incadreze aici? La art. 21 ?

Legea 571/2003
Codul Fiscal

Art 21 zice referitor la ajutoare…….

c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ...
În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul, pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ….

Astept raspunsuri si va multumesc, Angi F.



Iata pozitia mea fata de cele aratate de dvs:
formularea din Contractul colectiv este ambigua intr-adevar dar asta ar fi tratamentul fiscal:
- nu se impoziteaza la salariat deoarece intra pe art 21 la " costul prestatiilor de odihna si tratament" si aici ar fi bine sa se clarifice termenii in contractul colectiv mentionandu-se nu "ajutor material" pentru plecarea in concediu ci cost prestatii tratament si odihna
- art 55 cheltuiala devine nedeductibila la impozitul pe profit deorece acest articol solicita documente justificative
Salariatul primeste banii integrali in conditiile astea.

Va dau un exemplu care se practica: diurna de deplasare la societati comerciale platitoare de impozit pe profit. In unele contracte colective se stabileste o diurna de 100 ron/zi. Nu se impoziteaza la salariat, caci diurnele la astfel de societati nu se impoziteaza la salariat. Dar deoarece au depasit limitata deductibilitatii stabilita de CF partea ce depaseste acesta limita devine nedeductibila fiscal la impozitul pe profit. Dar, vedeti dvs, in aceste contracte scrie clar diurna de deplasare si nu "ajutor material de plimbarica" ca este greu de incadrat. In concluzie nu pot sa ghicesc ce incadrare a facut departamentul financiar-contabil din firma la care lucrati, dar chiar daca a gandit ca mine sa stiti ca are de raspundere mare si asta din cauza formularii neinspirate din contractul colectiv.

Succes!



Va multumesc, Angi F.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca AdrianDdn AdrianDdn 1. Pentru delegatie, care este suma indemnizatiei prevazuta da lege (30,50,70lei,etc.) si valoarea de la care se impoziteaza? In urma delegarii se pierde si ... (vezi toată discuția)
Ajutor material angajat, impozitare mateiadriana mateiadriana Buna ziua, ajutorul material in caz de accident sau operatie dat salariatului de catre angajator se impoziteaza? (vezi toată discuția)
Decontare transport alinauim alinauim Buna ziua, As dori sa stiu ce Lege se aplica pentru decontarea transportului de catre angajator? Eu am domiciliul stabil la 35 km (pe sens) de locul de ... (vezi toată discuția)