avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot sa refuz sa merg la sectia de politie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot sa refuz sa merg la sectia de politie?

Buna Ziua, am o nelamurire legata de drepturile mele: Daca sunt oprit pe strada de un politist, iar acesta imi spune sa il urmez la sectie, pot sa refuz?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:03, 19 Aprilie 2015
Nu prea aveti acest drept, trebuie sa dati curs invitatiei la sectie.
Trebuie sa aibe un motiv foarte serios pentru a va spune asa ceva pe strada.

Teoretic, trebuie sa motiveze cauza pentru care solicita sa il urmati la sectia de politie.
Daca aveti actele de identitate la dvs si nu este vorba de altceva, nu sunt motive sa va conduca la sectie.
Politistul nu are dreptul de a va cere sa il urmati la sectie decat daca exista o suspiciune deosebit de serioasa sau cel putin rezonabila ca ati savarsit o infractiune sau ca sunteti dat in urmarire natioanala sau internationala.

Chestiunea cu lipsa actelor de identitate nu justifica conducerea persoanei la sectie decat in conditiile precis precizate de mine mai sus.

Daca se foloseste forta de politie se poate actiona in judecata si sa se obtina daune materiale si morale.

Au existat cazuri in care mascatii au spart alta usa din eroare si nu au fost dati in judecata dar aceasta nu inseamna ca nu exista dreptul la despagubiri.

In Romania se pot face abuzuri intrucat oamenii sunt saraci si nu isi permit sa dea in judecata politia sau alte organe care actioneaza in forta fara o justificare legala certa.
Dupa cum lesne se poate observa userul @Andrei900 are o nelamurire cu privire la drepturile sale.
Andrei900 a scris:
Buna Ziua, am o nelamurire legata de drepturile mele...

Totodata isi pune si intrebarea:
Andrei900 a scris:
... pot sa refuz?

Cu toate acestea, forumistii îi raspund, mai mult sau mai putin, cu privire la drepturile pe care le are politistul in exercitarea atributiunilor de srviciu, si nu cu privire la intrebarea userului.

Nu ca zic, da' vreau sa spun ... :))

Alte discuții în legătură

Perchezitia corporala pe strada, fara motiv real bgdanc bgdanc Buna ziua! De curand am avut parte de o situatie neplacuta cu politia romana: mergand linistit pe strada, o masina de politie trage in fata mea in timp ce ... (vezi toată discuția)
Ultrajul impotriva politistilor. pe ei cine ii protejeaza? raulytto69 raulytto69 salut toti utilizatorii! sunt un angajat al m.i.r.a. care abia a ajuns acasa de la serviciu unde a fost, din nou, ultragiat! as vrea sa stiu si eu... cam ce ar ... (vezi toată discuția)
Ultrajul feli27 feli27 sotul meu a adresat injurii si a agresat 2 politisti care se aflau in misiune pentru ca l-au incatusat si lovit fara ai prezenta motivele ptr care l-au ... (vezi toată discuția)