Scopul legii este acela de a asigura plata pasivului debitorului ! Se poate CHEMA ÎN GARANȚIE TERȚUL în procedura de insolvență ? Se poate invoca Forța Majoră ?
Am constituit în anul 2009 o firmă special pentru a accesa un proiect european ! În urma unei evaluări riguroase ,am obținut finanțare ,creditare,garanție și aprobare din partea statului român ,a băncii și a Comisiei Europene. Când proiectul a fost finalizat (2011) și urma să începă să funcționeze ,statul român print-o lege, interzice o activitate în zonă (atenție !! fără nici o despăgubire prealabilă !! CEDO - EXROPRIERE DE FAPT ) care mie urma să-mi producă conform planului de afaceri aprobat, peste 60% din încasările și veniturile estimate . Normal că în timp (după un an de zile ) am ajuns în insolvență -faliment ,iar consecința a fost că, creditele au devenit succesiv scadente ,insolvența este neregulă , finanțarea UE este cerută înapoi , veniturile estimate și aprobate n-am mai avut cum să le fac. Separat de procedura de insolvență ,m-am adresat cu o cere în instanță împotriva MF care a întârziat niște plăți ,lucru ce mi-a produs ,am zis eu ,insolvența . MF depune o Întâmpinare cu următorul raționament : fapta la care am făcut referire în cerere, doar a accelerat intrarea în insolvență , pentru că societatea, anterior producerii evenimentului la care îl critic în cerere, se afla deja în incapacitate de plată și arată că afacerea debitoarei devenise neviabilă încă înainte să înceapă să funcționeze pentru ceea ce fusese aprobată, finanțată, creditată, garantată ,și nu mai aveam sub nici o formă cum să realizeze veniturile previzionate anterior pe toată perioada proiectată ,prin faptul că activitatea principală ,pentru care se obținuse împrumuturi ,fusese interzisă în zona respectivă . Tribunalul și-a însușit raționamentul ,și a stabilit că firma se afla în imposibilitate de plată din momentul în care statul român a interzis activitate principală ,și că din acel moment până la constatarea insolvenței de către un Tribunal în care m-a băgat după 15 luni un furnizor, a fost doar problema de timp. Raționament corect !Nu mai era același proiect cu cel aprobat inițial în asemena condiții ! Curtea de Apel ,a menținut soluția fondului ! Acum eu am o hotărâre definitivă și irevocabilă în care sa stabilit motivele insolvenței și cine e vinovat . Toți cei înscriși la masa credală au tangențe direct cu statul român. (fondul de garantare,agenția de plăți ,ANAF ,Ministerul de Finanțe ,Banca ,Primăria ) Eu am trimis plângere la DNA pentru că activitatea interzisă aflându-se într-o zonă de arie protejată ,prealabil trebuiau făcute despăgubiri și anunțate la CE,ia CE trebuia să verifice cum sau aplicat despăgubirile !!!! Între timp toate instituțiile statului și banca mi-au pus sechestru pe investiție,pe bunuri ! Ca la nebuni pentru că am fost fidejusor ! Păi nu e vina mea și nici a societății că s-a intrat în insolvență !
Conform art.1.351(2) Noul Cod Civil"Forta majora este orice eveniment extern,imprevizibil,absolut,invincibil si inevitabil.
(3) Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevazut si nici impiedicat de catre cel care ar fi fost chemat sa raspunda daca evenimentul nu s-ar fi produs."
In opinia mea, evenimentele descrise de dvs. nu se incadreaza in nici unul din cazurile mai sus expuse.