Buna ziua. Problema este urmatoarea. Sunt proprietar al unui teren intravilan intr-o localitate din Valcea, dobandit prin mostenire. Anul trecut am efectuat cadastrul acestuia, primind toate documentele de la oficiul de cadastru. Terenul nu era fizic delimitat cu una dintre proprietatile vecine, detinut de un frate (urmare a aceleiasi mosteniri). Ulterior inscrierii in cadastru, proprietarul terenului vecin (cu care nu exista delimiare fizica a granitei) edifica un gard, fara instiintarea mea, care incalca masuratorile cadastrale, si implicit proprietatea mea. Mentionez ca niciunul dintre vecini nu are efectuat cadastru.
Intrebarea: care este cea mai buna masura ce trebuie intreprinsa?
1. Actiunea in granituire (care presupune costuri si timp),
2. Plangerea penala pentru tulburare de posesie (mentionez ca portiunea de teren pe care o solicit nu am posedat-o efectiv pana in prezent intrucat terenul a fost impartit intre mostenitori, iar intinderea fizica a proprietatilor nu a fost cunoscuta pana la efectuarea cadastului) sau
3. Executare silita prin contactarea unui executor judecatoresc (solutie propusa de functionarul cadastrist)?
Multumiri anticipate!
Pentru a fi tulburare de posesie trebuie să existe latura subiectivă și latura obiectivă a acestei infracțiuni în sensul că vecinul, care se pare că este fratele , deci moștenitor al aceluiași autor să cunoască faptul că a intrat pe proprietatea forumistului ori, respectivii sunt singurii proprietari ai terenului care până în prezent nu a fost grănițuit. Prin urmare acesta a fost în eroare cu ocuparea terenului. Pe de altă parte, vecinul s-a considerat în drept să ridice gardul deoarece până în prezent nici unul nu avea delimitat terenul așa că nu poate fi tulburare de posesie lipsindu-i elementele constitutive ale infracțiunii și prin urmare va fi o pierdere de vreme ca să meargă pe această cale.
Executorul judecătoresc trebuie să aibă o hotărâre jud. pe care s-o pună în executare și aceea va fi în urma unei acțiuni în grănițuire, prin care instanța va stabili hotarul dintre proprietăți.
Desigur, se poate merge și pe formula amiabilă, stabilindu-se de comun acord, prin măsurările efectuate, o limită acceptată de ambii proprietari și semnat un acord în acest sens.