avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sunt obligati judecatorii sa semneze hotararile ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sunt obligati judecatorii sa semneze hotararile judecatoresti?

Buna seara,
Intr-o hotarare este si sunt obligati judecatorii sa semneze?
Si dc.nu sunt semnate, ci doar de grefieri, sunt legale (valabile) aceste hotarari?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 19:24, 21 Aprilie 2015
O hotarare judecatoreasca se pronunta in sedinta publica si se intocmeste un document in acest sens, semnat de catre judecator. In document este nominalizat si grefierul participant la sedinta de judecata.
Grefierul nu poate semna singur, o hotarare judecatoreasca si nici macar adresa de trimitere prin posta a acestei hotarari catre partile in proces.
Orice hotărâre judecătorească se întocmește în două exemplare originale, dintre care unul se ataşează la dosarul cauzei, iar celălalt se depune spre conservare la dosarul de hotărâri al instanţei. Părțile primesc copii ale hotărârilor, deci acte care nu sunt semnate de judecători și de grefier. Grefierul semnează pe adresa de comunicare a copiei hotărârii judecătorești.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Hotararile originale in 2 ex. se semneaza obligatoriu de judecatori,partile primesc copii insotite de adresa de comunicare semnata de grefier,cu parafa si stampila presedintelui instantei.
Nesemnarea minutei este prevăzută , potrivit art. 401alin.2 NCPC este prevăzută sub sancțiunea nulității hotărârii pe când nesemnarea hotărârii este o neregularitate procedurală ce poate fi acoperită în condițiile art. 426alin4 NCPC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minuta nesemnata de judecator aporti aporti Am primit o minuta a sedintei camerei de consiliu a judecatorului de camera preliminara care este semnata doar de grefier prin care mi se respinge plangerea ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca laumotor laumotor Am fost parte intr-un proces civil a carui pronuntare a fost data pe 31 Octombrie 2014 si al carui rezultat nefavorabil il gasesc pe site-ul judecatoriei dar ... (vezi toată discuția)
Lipsa semnaturii presedintelui instantei Andrei Dina Andrei Dina In cazul lipsei semnaturii presedintelui instantei pe hotararea judecatoreasca, aceasta poate fi casata? Se poate cere nulitatea absoluta sau relativa? (vezi toată discuția)