avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate si concediu crestere copil - Pfa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate si concediu crestere copil - Pfa

Sunt Pfa din 2010 si nu am si nici nu am avut nici o alta forma de venit inafara de cele din activitatea de pfa din 2010 pana in prezent. Venitul meu lunar este sub cota salariului minim, undeva la jumatate insa am inregistrat venit in fiecare luna, fara intrerupere. In conditiile de fata platesc doar cei 16% impozit iar cu Casa de asigurari de sananate am contract individual si platesc separat contributia. Intentionez sa fac un copil si ma intereseaza sa stiu in conditiile in care venitul meu este atat de mic (300 lei/luna din care platesc 16% impozit si undeva la 50 lei/luna sananatea) in ce masura pot beneficia de concediu maternitate si concediu crestere copil si cum se calculeaza. De exemplu cota de 0,85% pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate se aplica la salariul minim sau la venitul meu. Va rog sa imi explicati si, daca nu cer prea mult, sa imi faceti un calcul.

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: AlinaMariaBut , utilizator 10:38, 6 Mai 2015
1. - Baza de calcul pentru cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar dar venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

- Cititi mai multe pe:
[ link extern ] /

2. Daca aveti platita cota de contributie de 0,85% puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate care va fi platita de CJAS unde veti duce certificatele medicale.

3. Indemnziatia pentru concediu crestere copil este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni anterioare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) dar nu poate fi mai mica de 600 lei lunar.

Va multumesc mult pentru informatii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pfa lorei lorei BUNA ZIUA! Am si eu cateva nelamuriri, daca puteti va rog sa ma ajutati. Sunt PFA si vreau sa ma informez in ce conditii o sa primesc indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate pt pfi RamonaMV RamonaMV Buna-ziua! Sunt PFI (persoana fizica independenta) - Medic Independent din iunie 2014, inainte am fost salariata. Lucrez 8 ore pe zi la o clinica si am un ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil- pfa traducator autorizat Ionela132 Ionela132 Buna ziua, Am un PFA ca traducator autorizat, mi-am inceput activitatea pe 1 Noiembrie 2013, si mi-am platit toate contributiile, insemmnand casa de pensii, ... (vezi toată discuția)