avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Citarea partii la cabinetul avocatului ales fara ca ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Citarea partii la cabinetul avocatului ales fara ca acesta sa fie angajat pentru noul proces

Citarea trebuie facuta la adresa unde domiciliaza sau locuieste partea parata din proces.
Daca paratul din proces este citat la adresa cabinetului avocatului sau ales din alte procese unde acesta a fost angajat dar acesta nu a fost angajat si in noul proces aflat pe rol, considerati ca citarea s-a facut in mod legal in conditiile in care partea reclamanta cunostea adresa unde locuia paratul?

Este necesar sa se ajunga la situatia ca si cum ar fi la primul termen de judecata si sa se poata invoca exceptiile la acre ar fi avut dreptul partea parata daca ar fi fost citata la adresa sa de domiciliu si unde locuieste efectiv.

Daca are cineva practica judiciara pe asa ceva s-ar putea dovedi foarte utila pentru a vedea unul sau mai multe rationamente.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:14, 21 Aprilie 2015
mi s-a intamplat si mie.
clientul care m-a angajat sa-l reprezint in dosarul de fond a avut domiciliul ales la sediul cabinetului meu .
contractul de asistenta juridica a fost incheiat doar pt reprezentare in dosarul pe fond .

cand partea adversa a declarat apel , instanta a trimis citatie pt cel pe care l-am reprezentat in dosarul de fond, tot la sediul cabinetului meu de av.
in situatia data, am trimis o instiintare catre instanta de judecata, explicand situatia si faptul ca citarea nu s-a facut corespunzator, in faza de apel .
instanta a luat act de instiintarea respectiva , si citatia s-a trimis la adresa de domiciliu a celui pe care l-am reprezentat in dosarul de fond :thumbup:
Art. 87 C.p.c.: (2) Avocatul care a reprezentat sau asistat partea la judecarea procesului poate face, chiar fara mandat, orice acte pentru pastrarea drepturilor supuse unui termen si care s-ar pierde prin neexercitarea lor la timp si poate, de asemenea, sa introduca orice cale de atac impotriva hotararii pronuntate. In aceste cazuri, toate actele de procedura se vor indeplini numai fata de parte.
În baza textelor de lege din art 194 şi 205 C.p.c., citarea părţii se poate face la domiciliul ales când acesta este indicat.
Conf. art. 87 alin. 2, avocatul poate acţiona fără mandat pentru a nu ieşi din termen şi pentru păstrarea drepturilor părţii numai pentru procesul în care a reprezentat/asistat partea, precum şi pentru cauzele disjunse din dosar. De aici se înţelege că partea va fi citată la avocatul unde îşi are domiciliul ales.
Însă dacă partea (pârâtul) va fi citat în alt proces la avocatul care l-a reprezentat anterior în alte cauze, fără ca avocatul să aibă mandat, poate fi invocată excepţia că nu a fost legal citat (de ex, motiv temeinic pt.contestaţia în anulare). În caz că reclamantul indică greşit domiciliul ales al pârâtului la avocatul din alte procese anterioare, iar avocatul nu comunică instanţei că nu are mandatul din partea pârâtului încât instanţa să procedeze la căile legale de citare a pârâtului, se poate atrage răspunderea avocatului.
Eu am fost plecat din Bucuresti si dupa termenul de judecata am aflat de proces.
Termenul a fost scurt.

Eu am aparat partea in toate procesele de pana acum, dar nu am mandat si nu am fost angajat ( platit ) pentru noul proces care este o ordonanta presedintiala.

Am aflat dupa termen de proces si nu am anuntat nimic la instanta.

Deja s-a stabilit un alt termen de judecata.

Deci, deja se afla la al doile termen de judecata.

Problema este ca trebuie invocata si o exceptie a necompetentei teritoriale care nu se va putea face decat la al doilea termen de judecata intrucat la primul termen partea parata a fost citata la adresa cabinetului.

Astfel, se ridica intrebarea daca instanta va avea in vedere nelegala citare si admiterea exceptiei de necompetenta teritoriala care cred eu ca va fi invocata de noul avocat angajat din moment ce a primit inscrisurile si cererile de la procesele precedente unde am fost eu avocat.

In trecut, s-a mai admis de doua ori exceptia necompetentei teritoriale si s-a declinat competenta in favoarea unei alte instante atunci cand am mers eu la proces ca avocat al partii parate.


Am vazut ca deja este termen pentru administrarea probatoriului in acest proces unde nu am fost angajat.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces de divort mihaela49b mihaela49b Buna ziua. Eu sunt plecata in strainatate. Anul acesta in februarie cand am fost i tara am deschis proces de divort si am imputernicit avocatul sa ma ... (vezi toată discuția)
Coparticipare procesuala activa HeniuV HeniuV In Contencios administrativ ( obligatia de a face a paratului), atunci cand avem un caz de coparticipare procesuala activa ( pluralitate reclamanti), iar ... (vezi toată discuția)
Evacuare cristina sandu cristina sandu Daca instanta a admis exceptia inadmisibilitatii cererii - notificarea a fost trimisa la domiciliul chiriasului si nu la adresa imobilului, se poate depune o ... (vezi toată discuția)