avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Lamuriri prima angajare a absoventilor de invatamant ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Lamuriri prima angajare a absoventilor de invatamant superior

In urma cu o saptamana am absolvit facultatea , sunt inginer in protectia mediului si caut cateva lamuriri :
- din ce am auzit statul ofera o prima in valoare de 1 salariu minim pe economie tuturor absolventilor care se angajeaza ;am fost la fortele de munca din orasul meu natal dar aici nimeni nu stia nimic despre subiect asa ca nu m-am dat batut , m-am interesat in continuare si am gasit urmatoarele :
Legea 76 din 2002 a somajului si ocuparea fortei de munca (act.la 1.01.2008):
ART. 73^1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii.

(3) Drepturile prevazute la alin. (2) se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
Vedeti si unele restrictii de la alin.(5).
Art.80:
(1) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Art.82 zice ca trebuie diploma de absolvire la o institutie acreditata.
ART. 83
(1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
ART. 84^1
(1) Angajatorii care, dupa indeplinirea obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1), mentin raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii incadrati in conditiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii.
(2) Ajutorul financiar prevazut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1).
(3) Prin contributii sociale datorate de angajatori se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari pentru somaj.

Din cate vad in lege se prevede ca as beneficia de 1,5 * salariul minim pe economie drept prima ....
Poate cineva sa ma lamureasca cu acest subiect ?
Cel mai recent răspuns: MarinelaR , utilizator 21:51, 29 Decembrie 2009
Da, ati inteles bine. Aceleasi norme prevad:
(2) Pentru acordarea dreptului prevăzut la art. 731 alin. (2) din lege, persoanele îndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, unde s-au aflat în evidenţă sau, după caz, la care le-a fost transferat dosarul, în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării, următoarele documente:
a) cerere conform modelului prevăzut în anexa nr. 24;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) carnetul de muncă, în copie, certificat şi datat de angajator pe fiecare pagină, sau, în cazul în care nu s-a întocmit carnetul de muncă, copie din registrul general de evidenţă a salariaţilor care să cuprindă elementele de identificare, prevăzute de lege, ale absolventului;
d) declaraţie pe propria răspundere a absolventului că la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de muncă sau de serviciu, precum şi că la data solicitării dreptului şi în perioada în care se află în plata indemnizaţiei de şomaj nu urma o formă de învăţământ;
e) declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii 2 ani de la data angajării acesta nu a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă şi nu avea obligaţia, potrivit legii, de a o angaja, pentru absolvenţii care nu au beneficiat de prima prevăzută la art. 731 alin. (1) din lege.
(3) Termenul prevăzut la alin. (2) este termen de decădere din dreptul de a beneficia de suma prevăzută la art. 731 alin. (2) din lege
mirosplacut a scris:

Am sa ma inscriu la AJFOM si imi voi depunde dosarul pentru somaj dar lamuriti-ma :
In cazul in care ma angajez in timp ce primesc somajul voi primi in paralel si somajul pana cand expira perioada de 9 luni ?

#-o

Sa vedem , am si eu o problema, daca imi da si mie cineva un raspuns:
Am terminat facultatea in anul 2009, luna septembrie, am depus dosar la AJOFM la mine in judet, de ce spun la mine in judet, adica Baile-Herculane, vedeti imediat, am depus dosarul, ar trebui sa imi vina somajul in ianuarie 2010, primul somaj, la sfarsitul lui ianuarie 2010, am o promisiune de angajare in alt judet , la o distanta de 26 km. Imi poate spune cineva daca se mai da salariile acelea care se dadeau cand iti gasesti de munca in alt judet si la o anumita distanta in km, nu mai stiu cati km erau, mentionez ca este primul loc de munca si contractul ar fi pe cel putin 24 de luni.
Care ar fi beneficiile si de la somaj si daca as putea sa primesc si acele salarii?

Va multumesc anticipat si va doresc la toti , Un An NOU FERICIT!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj solomcarmendamiela solomcarmendamiela Va rog sa imi dati o informatie refeirtoare la cazul inregistrarii la AJOFM, a unui absolvent studii medii promotie 2009 care la interval de 5 zile de la ... (vezi toată discuția)
Somaj absolventi liceu / facultate magnifiq magnifiq Buna ziua! Am si eu o intrebare,in anul 2009 am absolvit liceul si am beneficiat de ajutor de somaj vreme de 2 luni pana cand m-am angajat,conf.legii ar fii ... (vezi toată discuția)
Somaj michellea4u michellea4u Dupa ce am absolvit liceul, mi-am cautat un loc de munca, dar in zadar. Neavand nici un venit, mi-am intocmit dosarul de somaj. Am beneficiat de somaj 2 luni, ... (vezi toată discuția)