avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitati pentru intarziere conf. L469/2002
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitati pentru intarziere conf. L469/2002

Va rugam sa ne spuneti daca un contract de leasing (auto) intre un comerciant (persoana juridica), in calitate de Finantator, si o persoana fizica (necomerciant), in calitate de Utilizator (care si urmeaza, la finele contractului de leasing, sa preia proprietatea asupra autovehiculului), in care se prevad in sarcina Utilizatorului penalitati pentru intarzierea platii ratelor catre Finantator este considerat un contract "... incheiat pentru realizarea actelor de comert de catre agentii economici comercianti, persoane juridice, si comercianti, persoane fizice, denumite in continuare parti contractante, indiferent de forma de proprietate." (conf. prev. art. 1, alin. 1 al L469/2002), astfel incat totalul penalitatilor pentru intarzierea platii ratelor "... nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul." (conf. prev. art. 4, alin. 3 al L469/2002).
De asemenea, daca raspunsul este afirmativ, va rugam sa ne mai spuneti daca expresia "... pana la recuperarea integrala a sumelor datorate." dintr-un articol al contractului la care ne referim si in care se stipuleaza: "In situatia in care Utilizatorul nu achita rata de leasing precum si toate cheltuielile efectuate de catre Finantator cu derularea prezentului contract, la termenele si in modalitatile prevazute in prezentul contract, va fi obligat sa achite penalitati de 0,5% incepand cu prima zi de depasire a termenului scadent, pana la recuperarea integrala a sumelor datorate." este echivalenta cu stipularea "contrariu"-lui (conf. prev. art. 4, alin. 3 al L469/2002). Parerea noastra este ca nu.
Asteptam cat de curand o solutie clara la aceasta problema.
Cu multumiri,
Echipa Sov Consulting
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
Sov Consulting, Consultant credite si finantari
Cel mai recent răspuns: Sov Consulting , Consultant credite si finantari 18:33, 26 Iunie 2009
Si eu , personal va impartasesc aceeasi parere , indiferent ca este persoana fizica sau persoana juridica.
Lg. 469/2002 nu a fost abrgata de curand?
este echivalenta cu stipularea "contrariu"-lui (conf. prev. art. 4, alin. 3 al L469/2002). Parerea noastra este ca nu.


Parerea mea este ca DA. Ca daca nu ar fi, ar lipsi contractul de o clauza importanta.
Clauzele unui contract se interpreteaza in sensul in care produc efecte juridice, nu in sensul in care nu produc efecte juridice.
Legea nu cere ca o clauza sa sune "expresis verbis" : "Aceasta este o stipulatie contrara"

O asemenea clauza reprezinta exact stipulatia contrara ceruta de lege.

Prin urmare sunteti buni de plata peste limita sumei initiale.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2009
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Ca de obicei domnule AlbertoKurtyan aveti o parere argumentata.
Multumim

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 469/2002 si penalitatile din contractele de achizitie publica donigao donigao Buna ziua, Am o ordonanta de plata pe OUG 119/2007 devenita irevocabila in baza unui contract de achizitie publica (OUG 34/2006) incheiat in 2008 cu o ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere in materie comerciala razvan.jitaru razvan.jitaru Buna ziua Am o speta a carei rezolvare nu o gasesc, avand in vedere solutiile instantelor Intr-un contract de antrepriza beneficiarul lucrarii achita ... (vezi toată discuția)
S.o.s Letis Letis Imi poate spune cineva daca exista in lege unul sau mai multe articole care limiteaza penalitatile pe care trebuie sa le plateasca o persoana fizica catre o ... (vezi toată discuția)