avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

Buna ziua, ma puteți ajuta va rog, sa înțeleg dacă legea 230/2007 ma obliga la achitarea fondului de rulment? si dacă, da, de ce trebuie sa achit cuantumul foștilor proprietari, având in vedere ca locuiesc doar eu in apartament de patru luni si costurile lunare sunt cu mult mai reduse fata de cheltuielile foștilor proprietari. Din păcate doamna de la asociație spune ca tb sa achit cat mai urgent, altfel pot fi data in judecata si nu dorește sa-mi dea niciun alt detaliu. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:30, 27 Aprilie 2015
Achitarea fondului de rulment este obligatorie dar nu aveti obligatia achitarii datoriilor fostilor proprietari.

Cand ati achizitionat locuinta nu a fost emisa de catre asociatie adeverinta cu lipsa datoriilor fostului proprietar fata de asociatie?


Iata ce prevede HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007"
Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.

Fondul de rulment este dimensionat pe total la nevoile asociatiei, ulterior el fiind impartit intre apartamente.
Nu stiu ce criteriu s-a folosit la dv. pentru dimensionarea fondului de rulment. E bine sa puneti chestiunea la presedintele asociatiei, explicandu-i ca exista diferenta intre cheltuielile vechiului proprietar si cheltuielile dv.

multumesc pt raspuns
nedumerirea mea este, ca in lege din cate am inteles eu, nu scrie nicaieri cum ca ar fi obligatoriu, ar reiesi doar ca este opional. cum am gasit mai multe articole recente care se contrazic, v-am cerut ajutorul pt o rezolvare cat mai corecta a situatiei.

va dau doua exemple de articol:

"Anul trecut, Guvernul a aprobat Legea nr. 230/6.06.2007, prin care fondul de rulment, odata obligatoriu, a devenit doar un fond optional. Locul acestuia a fost luat de fondul de reparatii. "


"Dată post: Sambata, 25 Mai 2013, 15:11
Nici o lege din Romania,nu prevede obligativitatea pt existenta fondului de rulment.FR este al PROPRIETARULUI,nu al asociatiei,aceasta doar il ruleaza pt interesele proprietarilor,care au dat acest fond.FR nu poate fi folosit pt a acoperi restantele proprietarilor rau platnici.Daca proprietarul nu doreste sa contribuie la FR in asociatie,atunci are obligatia sa achite intretinerea in maxim 5 zile de la afisarea listei(plus 15 zile,dupa care se poate pune penalizari).In perioada de criza financiara,nu se recomanda sa se ceara cotizarea la FR pentru ca agraveaza situatia economica din bloc.Eu am cerut restituirea,mi s-a refuzat,atunci am scazut suma respectiva dintr-o plata de intretinere lunara.Sunt trecuta la "restantieri",dar fara penalizari,de luni de zile.Faptul ca nu au facut sedinta anula, a adunarii generale,de ani de zile si exista suspiciuni de mai multe feluri,am refuzat sa platesc bani fara chitanta si de asemeni nu am siguranta cum folosesc fondul de rulment. Neconvocarea Adunarii Generale Ordinare,cel putin o data pe an,in primul trimestru,constitue contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 3000 lei.De ce nu vor sa faca???"

ultima dată editat de elga50 pe data de Sambata, 25 Mai 2013, 18:52"


imi puteti confirma va rog, cele prezentate mai sus? Multumesc mult
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2015
argox, utilizator
as dori sa stiu daca - aprilie 2015 - este obligatoriu sau nu participarea la fondul de rulment? va multumesc
Este un articol de ziar scris de o persoana care nu stie ce spune si nu tot ce se scrie pe acest forum este si corect.
Deci:
- fondul de rulment are rolul de fond tampon, astfel incat facturile care vin la asociatie sa poata fi platite in termen, deobicei scadent in 15 - 30 zile. Deoarece editarea listelor de intretinere se face mai tarziu din cauza ca facturile de la diferiti furnizori se primesc pe o perioada de 2-3 saptamani si pana se incaseaza banii de la locatari, unii chiar neplatindu-si aceste cote, termenul scadent poate fi depasit.
Mecanismul este urmatorul: se primeste factura la asociatie, administratorul o plateste cu banii din fondul de rulment, dupa ce afiseaza lista de intretinere si incepe sa incaseze, fondul de rulment se reintregeste, urmand ca de luna urmatoare sa se repete acest ciclu.

- fondul de reparatii este acel saculet in care se strang din timp bani numai pentru lucrari de reparatii, intretinere si modernizare a proprietatii comune. Acest fond este foarte necesar deoarece la un bloc exista intotdeauna posibilitatea de a aparea urgenta efectuarii unor lucrari de reparatii: avarii la coloanele de apa, de camalizare, de caldura, la coloanele de gaze, la instalatia electrica, la instalatia ascensorului, se deterioreaza terasa si incepe a ploua in casa celor de la ultimul etaj, se produc fisuri la imbinarea placilor zidurilor exterioare si de asemenea ajunge apa ploilor in apartamente, se sparg geamuri si trebuie inlocuite, se defecteaza interfonul etc. Avand bani in acest fond, administratorul, impreuna cu conducerea asociatiei pot chema imediat meseriasii respectivi si remedia problema.
Atunci cand se ignora infiintarea acestor fonduri, fie facturile nu pot fi platite la timp din cauza restantelor proprietarilor si se risca oprirea furnizarii utilitatilor - in cazul fondului de rulment, fie nu pot fi facute reparatiile, se amana pana la sfantul asteapta, se produc daune in apartamentele oamenilor sau disconfort, plus ca, in cazul in care se hotaraste reparatia, trebuie sa se stranga totusi bani pe liste, ceea ce duce la intarzieri sau chiar neplata acestor sume de unii dintre locatari.

Fara aceste doua fonduri asociatia respectiva functioneaza de azi pe maine, in nesiguranta si intr-un stil haotic.
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Penalizari ContSters122354 ContSters122354 administratorul poate aplica penalizari dupa data scadenta de pata a intrtinerii pe motivul ca nu exista fond de rulment (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)