avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

Buna ziua, ma puteți ajuta va rog, sa înțeleg dacă legea 230/2007 ma obliga la achitarea fondului de rulment? si dacă, da, de ce trebuie sa achit cuantumul foștilor proprietari, având in vedere ca locuiesc doar eu in apartament de patru luni si costurile lunare sunt cu mult mai reduse fata de cheltuielile foștilor proprietari. Din păcate doamna de la asociație spune ca tb sa achit cat mai urgent, altfel pot fi data in judecata si nu dorește sa-mi dea niciun alt detaliu. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:30, 27 Aprilie 2015

cyan: administratora mi-a comunicat ca: " achitarea in avans catre furnizori pt apartament ( 1 persoana) se face din FR al fostilor proprietari ( erau 3 persoane). Mi s-ar parea normal sa vorbiti cu dansul direct si sa veniti cu un acord scris al dumnealui ca sa preluati fondul de rulment existent".

Eu cu fostii proprietari am discutat si le-am spus ca este dreptul lor de a-si recupera banii, deoarece si-au achitat totul la zi. A ramas ca vor contacta si ei un avocat si nu ne-am mai auzit de 2 luni.

Eu m-am mutat pe 31 dec, si imediat am si anuntat administratora ca nu am posibilitatea in aceasta perioada, sa achit FR -ul fostilor. Adica sa dau cei 400 ron, etc. Dar ca as fi dispusa sa achit in rate ce mi se cuvine. Din pacate nu este f comunicativa si cand ne intalnim evita orice discutie, trimitandu-mi doar mail-uri in care tot aminteste de fostii proprietari, ca sa discut eu cu ei. Mie una mi se pare un pic abuziva, dupa parerea mea, am cerut sfatul dvs. nu pt ca sunt rau platnica, dar pt ca imi plac lucrurile facute ca la carte.

@elga50 - cu tot respectul, exemplele de informatii pe care le-am prezentat la inceputul mesajelor contine unul redactat de dvs in care sustineti ca nu este obligatoriu...v-am inteles punctul de vedere, doar ca nu mi se pare corect cum oferiti aceste informatii si nu cred ca
@ynocentta a gresit cu absolut nimic.

voi cauta spete in domeniu ca sa ma lamuresc, ca se pare ca nu reusesc sa aflu nimic concret aici.
Acela nu este postul meu, este al altcuiva (@doinagherasim), va rog sa verificati. www.avocatnet.ro/content/for...
Eu, ca moderator, am facut doar o modificare in text. Este motivul pentru care vedeti ID-ul meu acolo. Daca ati fi citit intreg topicul poate va lamureati, cine si ce a zis.

Dv. va puteti lua informatiile de la cine doriti, nu va pot obliga sa vi le insusiti de la mine.
Ceea ce, in completare ati spus in ultimul post prin care lamuriti ce e cu FR al fostilor proprietari, ma lamureste acum ca acea cota a ramas nerestituita fostilor si ca se preseaza asupra dv. sa lamuriti problema, iar fostii n-au venit la vechea locuinta de 2 luni. Nu inteleg ce amestec ar putea avea un avocat in restituirea FR. E de tot rasul!

Dv. nu aveti nicio vina ca ei nu si-au ridicat FR, doar daca cu totii v-ati inteles in fata administratorei sa preluati o parte din acesta. Si nici atunci.
Nu vreau sa comentez balivernele pe care vi le-a spus administratora si nici ce-oti fi inteles dv. Cert e un lucru. Atata timp cat banii nu au fost ridicati, administratora se poate folosi de ei linistita, iar cand vor veni sa si-i ia, atunci o sa faca operatiunile financiare necesare.
Dv. nu trebuie sa faceti altceva decat sa va puneti bani deoparte pentru ziua cand va trebui sa achitati propriul FR si sa asteptati acea zi. Asta e tot.
Fondul de rulment este obligatoriu asa cum prevede HG 1588/2007 in art. 24. Cuantumul acestul fond se dimensioneaza asa cum prevede legislatia, in functie de cheltuielile aferente fiecarui apartament si nu in functie de numar de persoane, nu in functie de cota indiviza, nu pe alte criterii. Doar in functie de cheltuielile apartamentului respectiv pentru luna cea mai scumpa din an eventual majorat cu inflatia.
Prin sistemul propriu de penalizari se poate prevedea ca si asupra sumelor restante, neachitate in fondul de rulment, sa se aplice penalizari, asa cum se aplica asupra oricaror alte restante.

Daca un proprietar, aca in cazul prezentat, are luna de plata maxim 150 lei, sa mearga la administatie, sa achite 150 lei la fondul de rulment.
Noi, de regula actualizam fondul de rulment la inceputul fiecarui an (in luna februarie, dupa incheirea socotelilor contabile la 31 decembria a anului incheiat). Atunci vedem pentru fiecare apartament in parte cat are fond de rulment platit (in sold), cat este intretinere pe cea mai scumpa luna din anul incheiat pentru apartamentul respectiv si daca fondul de rulment nu acopera acea suma de intretinere, pe lista urmatoare de plata, cea afisata in februarie, apare pe coloana separat diferenta de fond de rulment de plata catre asociatie.
Pentru noii veniti, noii proprietar, estimam o suma pentru primul an si o actualizam in februarie anul urmator.
Dar de platit trebuie sa plateasca toata lumea fondul de rulment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari ContSters122354 ContSters122354 administratorul poate aplica penalizari dupa data scadenta de pata a intrtinerii pe motivul ca nu exista fond de rulment (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)