avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu pentru crestea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu pentru crestea copilului

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire. In ce conditii se acorda concediul pentru cresterea copilului?
Unde lucrez eu acum nu am un contract pe perioada nedeterminata, la fiecare 3 luni mi se fac acte pentru prelungire .
As vrea sa stiu daca in cazul in care am sa raman insarcinata beneficiez de indemnizatia pt cresterea copilului.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:37, 27 Aprilie 2015
Condiţiile pentru acordarea concediului de creştere a copilului:
Pentru a putea beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, părinţii, tutorii ori persoanele care îl în plasament trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
– să aibă domiciliul sau reşedinta pe teritoriul României
– să locuiască împreună cu copilul şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia
– să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare naşterii, adopţiei, ori luării în plasament a copilului. Aceste venituri pot proveni din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, dar şi ajutorul de şomaj sau indemnizaţia de creştere a copilului. De indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază şi cei care se află în concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare profesinală sau cursuri la zi.
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta acestuia trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale concediu de maternitate etc.).

2. Nu conteaza ce fel de contract individual de munca (CIM) aveti, pe perioada determinata sau nedeterminata.

3. - Atentie insa ca in cazul unui CIM pe perioada determinata acesta inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (sau prelungit) indiferent de situatia in care va veti afla la acel moment.
- Daca veti fi intr-o asemenea situatie reveniti tot pe acest topic si va spun cum sa procedati.
- Cand veti reveni sa precizati data de cand lucrati cu acest CIM pe perioada determinata si care este data prezumata a nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre prenatal in romania. va rog sa ma ajutati, sunt o viitoare mama si nu stiu ce sa fac!!! adrianasiadrian adrianasiadrian buna ziua!!!! Eu cu sotul meu suntem in Italia. El a lucrat in Italia cu contract 10 luni si acum este in somaj. A ramas fara loc de munca si ne-am intors in ... (vezi toată discuția)
Prenatal ambrus_marc9 ambrus_marc9 Buna ziua,as dori sa va intreb sunt angajata de 7 luni de zile cand am emrs sa mai interesez ce fel de contract am am aflat ca am contract pe 2 ani de zil am ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatia pentru crestere copil ECarla ECarla Buna ziua! In luna februarie 2015 mi-a expirat contractul individual de munca pe perioada determinata. Angajatorul a refuzat prelungirea acestuia, in situatia ... (vezi toată discuția)