avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Tatal meu este unul dintre cei 6 mostenitori (dintre care 3 sunt decedati). S-a incercat o iesire din indiviziune (in 2008), dar nu s-a finalizat deoarece titlul de proprietate era gresit ; intre timp s-a corectat, in ianuarie 2013. Mentionez ca-i vorba de 62.558 mp extravilan pe raza unei localitati de langa Ploiesti , adica 7 parcele - asa cum reiese din titlul de proprietate. Fiecare mostenitor stie ce i se cuvine. Am incercat sa ii convingem pe ceilalti mostenitori sa facem cadastru si intabulare pentru a putea rezolva prin partaj voluntar, dar nu au toti banii necesari pt acest lucru. Tatal meu este in varsta (91 de ani), dar in deplinatatea facultatilor mintale (drept dovada ca lucreaza la monografia satului nostru). Noi, copiii, nu locuim in jud. Prahova. Ii va fi greu sa faca drumuri la Ploiesti pentru a se prezenta in fata instantei, iar noi venim in Prahova la sfarsit de saptamana. Exista posibilitatea ca tatal meu sa dea o procura unui avocat , pentru a-l reprezenta in instanta si a-i rezolva problema ? Ca idee, cam cat ar fi costul ? Ma refer atat onorariul avocatului, cat si taxe de timbru si expert. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:11, 29 Aprilie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Tatal dvoastra va poate da procura sa il reprezentati la notar.

Preturi orientative pentru efectuarea cadastrului si intabularii in Prahova gasiti aici
[ link extern ]

Puteti contacta mai multe firme de cadastru din zona, le prezentati actele si le solicitati o oferta de pret si apoi alegeti.

Cel mai bine este ca toti mostenitorii sa se inteleaga astfel incat partajul voluntar sa se faca la notariat atata timp cat unii dintre mostenitorii directi inca traiesc, dupa decesul acestora lucrurile se vor complica si mai mult deoarece titlul de proprietate nu va putea fi impartit pana ce fiecare isi dezbate mostenirea dupa parinte.

Costurile pentru iesirea din indiviziune vor fi mult, mult mai mari iar cum nu au bani ptr cadastru acum nu vor avea nici dupa hotararea judecatoreasca! Astfel ca impartirea terenului se va face la Sf Asteapta.

Toti "beneficiarii" trebuie sa inteleaga ca daca nu se mobilizeaza sa faca iesirea din indiviziune nimeni nu va putea beneficia de proprietate cum doreste., nu il va putea vinde sau arenda in nume propriu.



Va multumesc pentru raspuns. Va trebui sa caut un avocat in Ploiesti.:(
Va multumesc pentru raspuns.
Am inteles ca partajul voluntar la notariat nu se poate face fara sa fie intocmite ambele: cadastru + intabulare pt fiecare parcela.
Iar in cazul in care se alege calea justitiei, sunt sigura ca nici dupa hotararea judecatoreasca mostenitorii nu vor vrea sa faca cadastru. Motivatia lor este ca ei lucreaza pamantul acela, nu vor sa-l vanda..
In plus, dupa un frate de-al tatei decedat acum cativa ani, copiii lui inca n-au deschis succesiune..
Asa cum v-am indicat anterior, lucrurile se complica daca decedeaza din mostenitorii directii (fratii tatalui) si nu se face succesiune.

Partajul nu se poate face daca mostenitorii celor decedati nu au certificat de mostenitor.

Cadastru se face cu stabilirea cotei fiecaruia (impartit pe parcele si mostenitori) si apoi fiecare isi intabuleaza terenul in urma partajului voluntar.

Chiar daca alegeti calea justitiei si obtine o hotarare prin care vor fi obligati sa faca cadastru si sa iasa din indiviziune (partaj voluntar) nu vor avea fondurile necesare (nu au bani acum, nu vor avea nici daca sunt obligati, plus ca vor plati si cheltuieli de judecata, avocati, etc., etc.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune sophie11 sophie11 Buna ziua, in 1990 tatal meu a cumparat impreuna cu fratele sau, in indiviziune, un teren, pe care in anii urmatori au construit o casa duplex cu destinatie ... (vezi toată discuția)
Donatie, iesire din indiviziune, cadastru Adriana68 Adriana68 Detin impreuna cu alti doi verisori o casa si un teren. Acestea sunt pe numele parintilor nostri. Nu este facut cadastru si intabularea. Unul din verisori ... (vezi toată discuția)
Cum se procedează în cazul a doi moștenitori cu cote egale dintr-o casă și un teren când notarul spune că nu poate face și împărțirea, și darea în folosință? se merge în instanță? MContender MContender Salutare! Dacă există certificat de moștenitor de la notar pe 2 persoane care vor deține 1/2 din titlu de proprietate (pământ și casă) se poate face ... (vezi toată discuția)