avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament impreuna cu parintii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament impreuna cu parintii

Buna ziua.
Intentionez sa cumpar un apartament. Jumate banii o sa-i pun eu, iar jumate parintii mei. Care este modalitatea prin care as putea face contractul astfel incat in caz de divort sotia mea sa nu aiba nici un drept asupra apartamentului. Precizez ca ea nu vine cu nici o contributie.
Sau cel putin pe jumatatea pe care contribuie parintii mei sa nu aiba nici un drept.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:18, 29 Aprilie 2015
Pai... eu vad lucrurile simple destul de complicate...
In primul rand, de unde aveti dv. banii aia si cum de i-ati tinut departe de sotie?...
In al doilea rand, sa nu se imparta cu sotia jumatatea aia de apartament (sau tot daca se poate), ok, dar cu fratii sa se imparta? Aveti frati? Primesc si ei ceva de la parinti?
Parintii ce spun, nevasta ce spune, cine vrea sa dea banii are conditiile sale?
Dupa asta ma mai gandesc daca mai am nevoie de lamuriri.
Da, am 2 surori pe care tot asa le-au ajutat parintii mei pentru jumate de apartament. Nu s-au facut acte de donatie, dar a fost o intelegere intre noi. In cazul in care nu ar fi apucat sa ma ajute ar fi ramas casa parinteasca la mine, in cazul in care ma ajuta si pe mine casa parinteasca ramane la toti 3. Intre noi fratii e exclus sa apara discutii.
Referitor la partea mea de bani, ar fi practic un imprumut de la rude, pe care tot parintii mei l-ar restitui in timp. Deci acesta ar fi motivul pentru care nu ar fi corect ca in urma unui partaj viitoarea fosta sotie sa beneficieze de jumate apartamentul. Daca mai aveti nevoie de lamuriri, cu mare drag
Inteleg, asadar, ca dv. primiti un apartament intreg gratuit, iar fratii dv. au primit cate jumatate, corect?
Chemati fratii la notar. Ca sa suflati in iaurt, ca eu rar am vazut mosteniri fara zumzet de albine. Toti se intelegeau cu toti... pana la impartirea spuzei pe turtele mostenitorilor.
Cat despre provenienta banilor, treceti exact ce s-a intamplat si cum, de unde, de la cine, faceti transfer bancar.
Cu cat actul e mai amanuntit in consemnarea ADEVARULUI cu atat va fi oricine descurajat oricand sa incerce sa nege atatea consemnari ale realitatii din acel act.
Daca spuneti ca jumatatea sumei e din banii dv. si jumatate din banii donati de la parinti, sa vezi minune ca se pune problema, cum intrebai eu mai sus, dar oare de unde ati avut banii dv.
Daca redactati actul corect, detaliat, cum nasul Gheorghita a dat 3 lei, imprumut, scadent la data ... care va fi restituit de catre... etc. etc. cu atat mai greu va fi.
Cum dificil e sa gasiti un notar care sa autentifice, darmite sa redacteze un astfel de document, e posibil sa fie necesar sa redactati la avocat sau sa incheiati mai multe acte consecutive. Ambele variante sunt la fel de bune.
Mai puteti incerca, pentru protectie doar fata de sotie (desi oamenii se cearta la orice partaj, fie dupa mort, fie dupa divort), o conventie matrimoniala in care sa scoateti acel bun din masa bunurilor comune.
Totusi, daca ati clarifica situatia donatiilor parintilor catre toti fratii, ati clarifica nu numai situatia dv., ca sa va fie mai usor la viitoarele mosteniri, dar si situatiile fratilor care nu ar mai avea discutii eventuale nici la partajele lor, nici la mostenirile parintilor, nici intre ei, nici cu dv...
Discutiile sunt lungi, e dificil de explicat de ce e bine sa incheiati actul dupa chipul si asemanarea situatiei reale de fapt, insa sper doar ca ati inteles cate ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vesnica problema impartirea averii intre copii (nu faceti mai mult de 1 ca apar probleme :) gamezcdr gamezcdr Problema este urmatoarea: familie cu 2 \"copii\" casatoriti, fata locuieste cu sotul in apartamentul primit de acesta de la parinti (sotul a platit jumatate ... (vezi toată discuția)
Cum trec casa doar pe numele meu??? bucurescu bucurescu buna ziua, vreau sa fac un act de vanzare-cumparare intre mine si parintii mei care vor sa-mi lase casa lor mie. Vreau sa ma lamuriti cu un lucru: sunt ... (vezi toată discuția)
Dezabatere succesiune in instanta soniac soniac Sunt in pragul unui process pentru dezbaterea mostenirii lasate de tatal meu si as avea nevoie de cateva sfaturi sau informatii. Urmeaza sa contactez un ... (vezi toată discuția)