Pai... eu vad lucrurile simple destul de complicate...
In primul rand, de unde aveti dv. banii aia si cum de i-ati tinut departe de sotie?...
In al doilea rand, sa nu se imparta cu sotia jumatatea aia de apartament (sau tot daca se poate), ok, dar cu fratii sa se imparta? Aveti frati? Primesc si ei ceva de la parinti?
Parintii ce spun, nevasta ce spune, cine vrea sa dea banii are conditiile sale?
Dupa asta ma mai gandesc daca mai am nevoie de lamuriri.
Da, am 2 surori pe care tot asa le-au ajutat parintii mei pentru jumate de apartament. Nu s-au facut acte de donatie, dar a fost o intelegere intre noi. In cazul in care nu ar fi apucat sa ma ajute ar fi ramas casa parinteasca la mine, in cazul in care ma ajuta si pe mine casa parinteasca ramane la toti 3. Intre noi fratii e exclus sa apara discutii.
Referitor la partea mea de bani, ar fi practic un imprumut de la rude, pe care tot parintii mei l-ar restitui in timp. Deci acesta ar fi motivul pentru care nu ar fi corect ca in urma unui partaj viitoarea fosta sotie sa beneficieze de jumate apartamentul. Daca mai aveti nevoie de lamuriri, cu mare drag
Inteleg, asadar, ca dv. primiti un apartament intreg gratuit, iar fratii dv. au primit cate jumatate, corect?
Chemati fratii la notar. Ca sa suflati in iaurt, ca eu rar am vazut mosteniri fara zumzet de albine. Toti se intelegeau cu toti... pana la impartirea spuzei pe turtele mostenitorilor.
Cat despre provenienta banilor, treceti exact ce s-a intamplat si cum, de unde, de la cine, faceti transfer bancar.
Cu cat actul e mai amanuntit in consemnarea ADEVARULUI cu atat va fi oricine descurajat oricand sa incerce sa nege atatea consemnari ale realitatii din acel act.
Daca spuneti ca jumatatea sumei e din banii dv. si jumatate din banii donati de la parinti, sa vezi minune ca se pune problema, cum intrebai eu mai sus, dar oare de unde ati avut banii dv.
Daca redactati actul corect, detaliat, cum nasul Gheorghita a dat 3 lei, imprumut, scadent la data ... care va fi restituit de catre... etc. etc. cu atat mai greu va fi.
Cum dificil e sa gasiti un notar care sa autentifice, darmite sa redacteze un astfel de document, e posibil sa fie necesar sa redactati la avocat sau sa incheiati mai multe acte consecutive. Ambele variante sunt la fel de bune.
Mai puteti incerca, pentru protectie doar fata de sotie (desi oamenii se cearta la orice partaj, fie dupa mort, fie dupa divort), o conventie matrimoniala in care sa scoateti acel bun din masa bunurilor comune.
Totusi, daca ati clarifica situatia donatiilor parintilor catre toti fratii, ati clarifica nu numai situatia dv., ca sa va fie mai usor la viitoarele mosteniri, dar si situatiile fratilor care nu ar mai avea discutii eventuale nici la partajele lor, nici la mostenirile parintilor, nici intre ei, nici cu dv...
Discutiile sunt lungi, e dificil de explicat de ce e bine sa incheiati actul dupa chipul si asemanarea situatiei reale de fapt, insa sper doar ca ati inteles cate ceva.