In limbajul cenzorilor exista formule pe care le puteti folosi fara nici un risc.
Luati dosarele de la inceputul anului si verificati o pagina, o zi din ianuarie, una iunie, un sold final din februarie si unul initial, o pagina din registrul de casa, totul la intamplare, adica prin sondaj. Daca la acest sondaj e totul in regula aplicati formula noastra:
La verificarea prin sondaj a documentelor puse la dispozitie, din perioada.... nu am constatat deficiente si necorelatii iar inregistrarile contabile s-au facut cu respectarea normelor contabile...
Asta daca asa ati constatat la verificarea prin sondaj in acea perioada, pe documentele ce vi s-au pus la dispozitie. Eu asa procedez. Imi asum raspunderea pe ceea ce mi s-a pus la dispozitie, aratand ca am verificat prin sondaj. Nu este normal ca cenzorul sa faca verificarea gestiunii si a calculelor zi de zi, sa stabileasca soldurile zi de zi, sa verifice inregistrarile pe conturi analitice, sintetice zi de zi, sa verifice chitanta cu chitanta... Aceasta munca o face contabilul, economistul care conduce contabilitatea organizatiei si care-si asuma raspunderea pentru aceasta.
Verificariu amanuntite se fac doar in cazul unei expertize solicitat de cineva, chiar de instanta, dar chiar si acea expertiza are niste obiective clare si nu verificarea tuturor operatiunilor contabile zi de zi.