avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Raport cenzor ONG cu rezerve
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Raport cenzor ONG cu rezerve

Sunt cenzor la un ONG, din luna august anul trecut. Am verificat actele contabile începând cu aceasta luna, pana la decembrie inclusiv. Astăzi, mi sa spus ca, anul trecut nu a fost verificat pana la mine de nimeni. Eu timp sa le verific nu mai am Adunarea Generala fiind marți 05.05.Pe de alta parte nici nu pot sa declar verificata de mine aceasta perioada, pentru ca nu am verificat-o. :))Nici măcar nu m-am uitat peste ea. Din punct de vedere al corectitudinii, nu am dubii, dar totuși, nu am verificat nimic.
Pot întocmi raportul pt depunerea bilanțului în cazul acesta, menționând ca, la cerere voi verifica și perioada anterioara contractului meu?
Și o alta întrebare, am eu dreptul sa fac asta dacă în contract se stipulează ca activitatea mea începe în august? Și niciunde Nu se menționează ca voi verifica tot anul?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Morco_Ana , utilizator 09:20, 2 Mai 2015
Fara sa am vreo calitate in domeniu, va spun ca nu mi-as asuma nimic din perioada anterioara angajarii mele chiar daca cifrele par sa arate bine mai ales ca e posibil sa vi se conteste si raportul in conditiile in care este evident pentru toata lumea ca sunteti cenzor incepand cu luna august 2014.
Daca tineti neaparat puteti emite o opinie cu privire la perioada anterioara astfel incat AG sa-si asume situatia la data inceperii activitatii dvs., data de la care puteti certifica un raport.
L.C.
In adunarea generala dim mai 2015 se prezinta activitatea pe anul 2014. Iar raportul comisiei de cenzori trebuie sa cuprinda intregul an 2014. Un cenzor sau o comisie de cenzori poate fi numit(a) oricand, in 2014, in primele luni ale anului 2015.., nu are importanta cand, dar inainte de adunarea generala si va intopcmi raportul pentru anul 2014. Comisiile de cenzori din care fac parte si eu, se intruneste, de regula in marte-aprilie, in fiecare an. Atunci contabilul asociatiei prezinta dosarele pe intreg anul precedent (1.01 - 31.12). Comisia verifica prin sondaj actele, pune intrebari sa se lamureasca, dispune indreptarea unor eventuale erori de inregistrare,... intocmeste raportul. Acest raport al comisiei de cenzori trebuie sa insoteasca bilantul pe anul 2014 ce se depune la finante pana la 30 aprilie 2015. Ori pe cei de la finatye ca si pe participantii la adunarea generala nu-i intereseaza daca organizatia si-a schimbat cenzorul, daca a avut timp sau nu..., raportul trebuie intocmit pe tot anul.
Din cate am citit si m-am documentat , asa este , dar, fiind anuntata prea tarziu ca anul respectiv nu a fost verificat , ce as mai putea face .? Nu pot certifica ceva ce nu am verificat . Pana la luna august am inteles ca figura alt cenzor , deci normal si firesc , ar fi fost ca dansul sa fi intocmit un raport in momentul in care a decis sa plece. Eu am fost aleasa , in luna august .
Nu ar fi fost nicio problema in a verifica tot anul , daca as fi fost anuntata , macar cu 3 saptamani inainte .. hai sa zic 2. Nu exista comisie de cenzori, sunt doar eu .Deci , sunt pusa intr-o situatie foarte delicata , dar nu cred ca exista vreo persoana , care sa certifice niste perioade de care nu are habar.Nu contest corectitudinea , pentru ca din ce am verificat pana acum , nu reies probleme grave , dar am eu de unde sa stiu ce a fost inainte? mai ales ca in aceasta perioada , deci pana la venirea mea , au schimbat contabilul de 2 ori .
Voi intocmi raportul cu certificarea perioadei verificate , deci cu rezerve , cu mentiunea ca in opinia mea , din verificarile efectuate , nu ar trebui sa exista vreo problema majora , astfel incat , bilantul sa nu poata fi aprobat. Daca doresc in continuarea sa verific , desi nu mai vad sensul, anul trecut , o voi face .

Multumesc de raspuns :)
In limbajul cenzorilor exista formule pe care le puteti folosi fara nici un risc.
Luati dosarele de la inceputul anului si verificati o pagina, o zi din ianuarie, una iunie, un sold final din februarie si unul initial, o pagina din registrul de casa, totul la intamplare, adica prin sondaj. Daca la acest sondaj e totul in regula aplicati formula noastra:
La verificarea prin sondaj a documentelor puse la dispozitie, din perioada.... nu am constatat deficiente si necorelatii iar inregistrarile contabile s-au facut cu respectarea normelor contabile...

Asta daca asa ati constatat la verificarea prin sondaj in acea perioada, pe documentele ce vi s-au pus la dispozitie. Eu asa procedez. Imi asum raspunderea pe ceea ce mi s-a pus la dispozitie, aratand ca am verificat prin sondaj. Nu este normal ca cenzorul sa faca verificarea gestiunii si a calculelor zi de zi, sa stabileasca soldurile zi de zi, sa verifice inregistrarile pe conturi analitice, sintetice zi de zi, sa verifice chitanta cu chitanta... Aceasta munca o face contabilul, economistul care conduce contabilitatea organizatiei si care-si asuma raspunderea pentru aceasta.
Verificariu amanuntite se fac doar in cazul unei expertize solicitat de cineva, chiar de instanta, dar chiar si acea expertiza are niste obiective clare si nu verificarea tuturor operatiunilor contabile zi de zi.
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2015
Adriantot, moderator
Mulțumesc mult de răspuns, asa am sa fac. Chiar ma bucur ca pot face asa. Mulțumesc de răspuns Adriantot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilant contabil simplificat pentru ong noriszah noriszah In cadrul unei Asociatii de Parinti la o scola cum se face un bilant contabil anual simplificat ? Suntem sub 100 de membrii si conform legislatiei nu este ... (vezi toată discuția)
Raport cenzor adunare generala de proprietari mihaiv1965 mihaiv1965 va prezint urmatoarea situatie la adunarea generala ordinara anuala a asoc. de proprietari cenzorul nu prezinta raportul anual (cenzorul este subit bolnav, ... (vezi toată discuția)
Plangere administrator caradis caradis Buna ziua. sunt cenzor la o asociatie . Am verificat actele pe 2015 si sunt ingrozita de ce am gasit in ele. Presedintele nici nu vrea sa auda de expertiza, ... (vezi toată discuția)