Buna ziua!
Ma aflu intr-o situatie dificila si am nevoie urgenta de indrumarea unei persoane avizate. Intentionand sa cumpar un imobil prin programul "Prima Casa", am incheiat un antecontract, la notariat, cu vanzatorul promitent si am platit 2000 euro drept avans la suma de 40000 euro. Mentionez ca inaintea inchieierii antecontractului nu am facut epertiza imobilului bazandu-ma pe spusele vanzatorului promitent (si a vecinilor), cum ca imobilul este in regula. Ulterior am chemat un expert care a verificat structura casei si a constatat urmatoarele nereguli: casa nu are fundatie din beton si fier beton, este doar o fundatie din "pietre aruncate intr-un sant", stalpi si centura de rezistenta, nereguli care contrazic spusele vanzatorului promitent. In urma acestei constatari am hotarat sa nu mai cumpar casa si i-am cerut vanzatorului restituirea avansului, acesta nefiind de acord. In antecontract este stipulat ca vanzatorul promitent se obliga sa restituie avansul doar daca cumparatorului ii este respins dosarul de catre banca. Cum sa procedez si care sunt sansele sa castig in instanta? Mentionez ca banca imi poate respinge dosarul daca expertiza casei indica vicii ascunse. Vicii pe care le-a constatat un expert, neeliberandu-mi acte doveditoare insa, pentru ca nu am dispus la momentul respectiv de fonduri.
Vanzatorul promitent, imi imputa diverse cheltuieli pe care le-a efectuat in timpul demersurilor pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare (deplasari, imprumuturi, etc) si de aceea nu vrea sa-mi restituie avansul.
Va rog sa imi raspundeti si va multumesc anticipat!