avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Noul cod fiscal pt IF, PFA, II
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Noul cod fiscal pt IF, PFA, II

Buna ziua,
La I.F., conform vechiului cod fiscal, se platea pensia doar daca venitul realizat depasea o anumita suma ("Alexandru Suteu, specialist in fiscalitate, explica pentru AvocatNet.ro ca baza de calcul pentru contributia la pensii este VENITUL DECLARAT, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salariat mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2117 lei) si nici mai mare decat echivalentul de 5 ori acest castig ")
Dupa noul cod fiscal cum este? Se plateste oricum, indiferent de venitul realizat?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MrDerpson , utilizator 14:13, 7 Mai 2015
Noile propuneri de modificare ale codului fiscal nu au trecut de aprobarea in Parlament, asa ca mai asteptati cateva luni. Si oricum daca e sa se schimbe ceva, se va aplica de la 1 ianuarie 2016.
Multumesc.
Stiam ca nu au trecut de parlament, dar sunt sigura ca vor trece. Eram curioasa cum se va plati din 2016. Va fi indiferent de venitul realizat?
26.3% din venitul realizat pentru CAS (se exclude posibilitatea de a plati la un venit declarat mai mic)
5.5% pentru CASS
16% impozit (nu se va mai putea deduce CASS-ul)

47.8% taxe

Asadar, daca tu o sa ai venituri de 3000 lei, o sa platesti la stat aproximativ 1400-1500 lei.

E frumos in Romania, nu? :)
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
MrDerpson, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas din 2016 pentru pfa sistem real ( pensionar) sylvia_dana2002@yahoo.com sylvia_dana2002@yahoo.com 1.Odata cu modificarea Codului Fiscal din 2016 PFA , chiar daca este salariat va avea obligatia achitarii CAS in cota de 10.5%. Pensionarii PFA vor avea ... (vezi toată discuția)
Cass si contributii pensii pentru intrep. indiv. sincer sincer Am auzit ca o intrep. indiv. trebuie sa plateasca CASS si contributie pt. pensii. Este obligatoriu sau este valabil ceea ce am gasit: baza de calcul pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul cass pfa in sistem real anca_ro anca_ro Ma ajuta si pe mine cineva cu un calcul pt CASS pentru un PFA cu impozit la venit real? daca PFA-ul are venitul net 4000 ron/an daca plateste pensie ... (vezi toată discuția)