avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertul contabil si-a depasit atributiile, pot sa il ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertul contabil si-a depasit atributiile, pot sa il recuz?

Mi s-a incuviintat expertiza contabila pt drepturi banesti neacordate.
Insa expertul contabil s-a apucat sa faca interpretarea unor clauze contractuale, in modul de a avantaja partea adversa. Avand in vedere ca litigiul se intemeiaza pe interpretarea respectivelor clauze contractuale.
Literalmente a scris in raport ca clauza cutare se interpreteaza in felul in care propune intimata, nu in felul in care propune reclamantul.
Nu e meseria expertului contabil sa determine chestiuni de drept, ci doar de fapt. El trebuia doar sa adune banii din hartii.
Prin urmare, consider ca expertul si-a depasit atributiile, incalcand autoritatea instantei.
Care sunt prevederile legale pe care pot sa invoc astfel ca le-a incalcat?
Ma intereseaza in primul rand sa il recuz,
si sa ii fac plangere penala pentru abuz in serviciu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2015
aidu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:09, 4 Mai 2015
De catre cine este propus expertul?
Eu am propus proba cu expertiza.
Expertul e tras la sorti de instanta.
Expertul are obligatia sa raspunda la obiectivele fixate de catre instanta de judecata, tinand cont de documentele aflate la dosarul cauzei (depuse de partile in proces).
Expertul nu interpreteaza clauze contractuale, acesta se refera la documentele susmentionate si le compara cu norme legale.
Este greu de crezut ca vreun expert va proceda sec, asa cum mentionati dvs., citez:
"..... Literalmente a scris in raport ca clauza cutare se interpreteaza in felul in care propune intimata, nu in felul in care propune reclamantul....."
Recuzarea expertului este posibila cu respectarea dupa caz, a prevederilor Noului cod de procedura penala/ Noului cod de procedura civila, art. 174 incompatibilitatea expertului/ art.332 - recuzarea expertului.
Daca instanta de judecata i-a cerut expertului prin obiectiv al expertizei, sa-si spuna parerea legat de punctul de vedere al partilor in proces referitoare la o anume clauza din contract, nu vad care ar putea fi problema, daca expertul sustine (cu referire la acte normative in vigoare) punctul de vedere al uneia din partile in proces, caz in care de ce ar putea fi invinuit de faptul ca avantajeaza una din partile aflate in proces.
Pentru a putea deschide actiune penala impotriva unui expert, trebuie sa aveti documente clare, ca re sa va sustina punctul de vedere, in caz contrar actiunea se poate intoarce impotriva dvs.
gigipopa a scris:

Daca instanta de judecata i-a cerut expertului prin obiectiv al expertizei, sa-si spuna parerea legat de punctul de vedere al partilor in proces referitoare la o anume clauza din contract, nu vad care ar putea fi problema, daca expertul sustine (cu referire la acte normative in vigoare) punctul de vedere al uneia din partile in proces, caz in care de ce ar putea fi invinuit de faptul ca avantajeaza una din partile aflate in proces.


Multumesc pt raspuns. Totusi, situatia ca e ca instanta NU i-a cerut expertului contabil sa isi dea cu parerea despre ce drepturi se cuvin partilor, prevazute in CIM.
Expertul si-a dat 'din oficiu' cu parerea... sustinand el ca asa a inteles sa indeplineasca obiectivul fixat de instanta!! Deh, e expert...
Dar, ca chestiune de principiu: nu cred ca sustineti ca ar putea constitui obiectiv de expertiza contabila... ca contabilul sa interpreteze clauze contractuale, fara sa fie jurist... practic intrand peste atributiile instantei de judecata!!
Apoi, ii fac plangere penala tocmai ca sa il recuz pe motivul asta... ca e in relatie de dusmanie cu mine!!

Alte discuții în legătură

Incalcarea dispozitiilor legale de catre expert? aidu aidu Sesizarea Biroului central pentru expertize tehnice, in temeiul art. 34 alin (1) OG 2/2000, cu privire la savarsirea abaterii disciplinare constand in ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila diurna cuvenita vs. acordata efectiv aidu aidu Instanta a incuviintat proba cu expertiza contabila in dosarul in care am reclamat fostul angajator ca nu mi-a platit integral drepturile banesti privitoare la ... (vezi toată discuția)
Expertiza penala Krissia . Krissia . Intrebare de baraj. Eu stiu ca expertiza dispusa de o instanta pe latura penala nu se plateste. Se face si se suporta in final de infractor. Acum cineva spune ... (vezi toată discuția)