avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul angajatorului de a intocmi contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul angajatorului de a intocmi contractul de munca

Buna ziua,

Va rog sa ma sfatuiti in rezolvarea urmatoarei probleme:
- In luna februarie m-am angajat la o firma de constructii. La interviu am negociat un salariu care trebuia impartit in mod egal pe 2 contracte ( firma este un grup format din mai multe societati eu urmand sa lucrez la 2 dintre ele). M-am prezentat la lucru si doamna de la resurse umane m-a pus sa semnez cele doua contracte asa cum am discutat. Mentionez ca cele 2 contracte nu erau semnate de angajator. Tot in prima zi s-a intocmit o decizie de numire pe post pentru cele doua firme. Decizie este datata, semnata si stampilata de catre angajator. La inceputul lunii martie am cerut exemplarele mele de contratct vizate de ITM. Raspunsul celor de la firma a fost ca aceste contracte nu au fost corect intocmite si ca le-au pierdut si trebuie refacute. Am semnat din nou cele doua contracte refacute. Menitonez ca ele nu mai puteau fi depuse cu luna februarie, iar pe contracte a fost trecut 1 martie. Am primit de la resurse umane un singur contract vizat si m-au dus cu vorba in ceea ce priveste cel de-al doilea. Ulterior mi s-a spus ca cel de-al doilea contract nu se va mai face, eu insa muncind in continuare pentru cele doua firme.
Problema mea este urmatoarea: din luna feb. nu am primit nici un salariu, pentru nici una din firme. Ma tot amana cu motive de genul: " nu avem bani......saptamana viitoare...." si tot asa. Le-am trimis mesaje ca nu am primit salariul si am si raspunsurile lor scrise. ( nu stiu daca in instanta mesajele de e-mail sunt considerate probe.)
Stiu ca in instanta pot obine salariul de pe contractul inregistrat la ITM, dar ce fac cu cealalta jumatate?
Cum pot obine salariul de la aceasta firma si cum pot demonstra ca am negociat un salariu initial si ei mi-au facut contract doar pe jumatate din suma? Mentionez ca in decizia de numire nu este precizat salariul.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:58, 27 Iunie 2009
1. Colegul meu @freeelis va raspuns ca puteti proba si la ITM si in instanta cu orice mijlos de proba: inscrisuri de orice fel, colegi de servicu martori, semnarea condicii de prezenta, a statului de plata etc,
2. Daca sesizati ITM si in urma controlului se adeveresc cele relatate de dvs., angajatorul va fi sanctionat si obligat sa incheie CIM cu dvs. de la data inceperii efective a activitatii.
3. Raspunsul ITM in urma controlului (pe care il veti primi si dvs. in scris) va va folosi in instanta, daca este cazul.
Chiar si acea numire in functie constituie un mijloc de dovada.
Multumesc pentru raspunsurile rapide, sunteti grozavi.
Am sa va tin la curent cu rezolvarea problemei.
In primul rand am sa fac o sesizare la ITM si apoi ii actionez in instanta. Am sa atasez sesizarii la ITM si mesajele cu refuzul intocmirii contractului de munca. Sper sa fie de folos.

Multumesc inca o data pentru sfaturi.
Este foarte bine sa atasati acel refuz ... :) ... succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca, durata determinata (nesemnat) jeidy jeidy mi-am gasit de lucru pe perioada verii cu contract ,dar problema este ca la inceputul lunii cand am completat contractul,am completat spatiile care erau de ... (vezi toată discuția)
Fals in acte maria2484 maria2484 Buna seara! as dori, daca se poate, sa-mi raspunda si mie cineva in masura: am fost angajata la o firma iar sefii impreuna cu, contabila s-au ocupat de acte, ... (vezi toată discuția)
Concediere ilegala ? Soare Laura Soare Laura Buna seara ! As dori sa aflu ce drepturi am in aceasta situatie : Am fost angajata la o firma pentru punctul de lucru \" x\". Dupa 1 luna de zile in care am ... (vezi toată discuția)