avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... adeverinta grupa a II-a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

adeverinta grupa a II-a de munca

Buna ziua. Am lucrat in perioada 2007-2011 in cadrul unei prefecturi. In fisa postului si in contractul de munca am mentiuni facute precum ca imi desfasor activitatea in conditii specifice grupei a 2 a de munca (stres, radiatii etc.). Sporul de conditii grele si toxicitate apare si pe fluturasul de salariu. Acum, institutia refuza sa-mi inmaneze o adeverinta din care sa rezulte grupa de munca, in vederea pensionarii. Este legal? Cum trebuie sa procedez? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:33, 6 Mai 2015
Pentru conditiile de munca mentionate in fisa postului ati primit (dupa cum mentionati - se vede pe fluturas) spor de toxicitate/ spor pentru conditii grele de munca.
Acestea sunt sporuri mentionate in contractul colectiv de munca. Daca exista mentiunea, in CIM - conditii specifice grupei a 2-a de munca, este probabil o eroare, preluata din texte vechi de fisa de post.
Pentru a vi se acorda grupa de munca, prefectura (!?) trebuia sa intocmeasca anual, documentatii specifice, sa se raporteze/ sa respecte prevederi legale privind acordarea de grupe de munca, sa efectueze anual determinari de noxe la locurile de munca/ posturile de lucru, sa obtina anual avizul ITM pentru acestea si/ sau pentru activitati desfasurate, sa nominalizeze anual prin decizie interna, lucratorii care beneficiaza de aceste grupe de munca.
Putin probabil ca la o prefectura sa se primeasca aviz ITM pentru grupe de munca, chiar daca exista conditii de stres (munca cu publicul) si/ sau radiatii (presupun ca se refera la radiatii de la calculator, telefon mobil sau antene GSM montate pe acoperisul prefecturii).
Fara documentele mentionate mai sus, angajatorul nu va poate emite adeverinta pentru incadrare in anumite perioade de timp, in grupa de munca.
1. Sporurile de conditii grele de munca si de toxicitate nu inseamna ca ati si lucrat la un loc de munca prevazut in grupa a II-a de munca (sau conditii deosebite de munca).

2. Ce functie ati avut, pe ce perioada si care a fost locul de munca?
In perioada 2007 - 2011 am detinut functia de analist programator. Activitatea mi-am desfasurat-o in incinta unui inspectorat judetean de politie (unde existau acele antene specifice). Am fost angajat ca si personal contractual (civil) dar eram platiti din fondurile Ministerului de Interne. Practic eram angajat al MAI in cadrul unei Directii din Bucuresti, dar ne aflam in subordinea Prefecturii judetene. Fondurile pentru salarii erau trimise de catre Directia respectiva in contul Prefecturii, apoi Prefectura ne vira salariile in cont.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2015
nutzu313, utilizator
Atunci intrebati pe cei care v-au platit daca si angajatorul si dvs. (vi s-a retinut si) ati platit contributia la pensie corespunzator grupei a II-a de munca (sau conditii deosebite de munca).
Dupa 01/04/2001 nu s-a mai lucrat in grupele superioare I si II.
S-a lucrat in conditii speciale si deosebite.

Am pus si eu aceasta intrebare la Ministerul Muncii.

Intrebare:

Ce se intelege prin:

-Spor conditii munca grea feroviara 15%

-Spor conditii nocive

Au legatura cu actualele conditii speciale,sau deosebite in munca ?

Raspuns:

Sporurile la care dvs. faceţi referire reprezintă drepturi salariale acordate de angajator cu scopul de a compensa material activitatea desfăşurată de dvs. într-un mediu de muncă defavorabil, fără a implica obligatoriu şi încadrarea activităţii desfăşurate de dvs. în condiţii speciale sau deosebite de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor nocivitate si spor conditii grele bunica1 bunica1 Va rog foarte mult ,sa mi se spuna , ce legatura este intre a avea spor denocivitate si spor conditii grele , si grupa de munca ? Daca am in fluturas aceste ... (vezi toată discuția)
Recuperare grupa de munca si sporuri expertplay65 expertplay65 Bun gasit Am lucrat 14 ani la o societate din jud. Ilfov, care se ocupa cu deservirea aeronavelor cu combustibili ( kerosen ) pe mai multe ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna eduardvl eduardvl Buna ziua, As dori sa ma lamuresc in urmatoarele probleme: 1. Pe perioada concediului de odihna, contractul individual de munca se suspenda? 2. Unde ... (vezi toată discuția)