avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Plata onorariu definitiv expertiza judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Plata onorariu definitiv expertiza judiciara

Buna ziua,

S-a aprobat plata onorariul definitiv odata cu hotararea finala data de Instanta in dosarul respectiv. Onorariul trebuie sa fie platit de partea care a pierdut, societate care are deschisa procedura de faliment si este administrata de un lichidator.
Intrebarile sunt:
* Cine plateste onorariul, firma sau lichidatorul? Cui trebuie sa ma adresez ?
* Daca nu sunt bani, avand in vedere ca societatea este in lichidare, ce este de facut? Am vreo parghie? Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2015
MarcoMM, utilizator
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 15:32, 8 Mai 2015
Prin incheierea de sedinta in care s-a dispus plata onorariului definitiv i s-a pus in vedere partii care a pierdut procesul sa achite onorariul definitiv in termen de 5 zile.
Instanta va trimite documentele necesare la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare, unde puteti vedea daca s-a achitat onorariul definitiv.
Lichidatorul are obligatia sa dispuna/ sa efectueze plata onorariului definitiv in contul BLETJ. Dvs. va puteti adresa doar instantei, daca plata onorariului definitiv intarzie.
In primul rand multumesc pentru raspunsul anterior.

Mai am insa niste neclaritati, si anume:
* Plata ar trebui facuta in 5 zile dupa ce partile primesc hotararea definitiva?
* Dupa cat timp sa ma adresez instantei daca plata intarzie?
* Ma mai pot adresa instantei daca procesul s-a incheiat?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
MarcoMM, utilizator
Instanta pune in vedere partii in proces, sa achite onorariul definitiv, in 5 zile, de la data sedintei publice in care s-a hotarat acest lucru.
In mod normal, pana la redactarea hotararii de catre instanta de judecata, onorariul ar trebui sa fie achitat in contul BLETJ, pe numele expertului, din dosarul aflat in discutie.
Este bine ca in aceasta perioada de timp (este in medie, cca.1 luna), sa va adresati in scris (cu nr. de inregistrare/ data, pe adresa depusa la arhiva tribunalului) instantei de judecata, daca nu se achita onorariul definitiv.
Daca dosarul a fost depus la arhiva, va fi mai greu sa obtineti plata onorariului definitiv, fiind necesara formularea unei cereri pentru indreptarea unei erori materiale, daca in hotarare nu s-a specificat plata onorariului definitiv si obligatia partii in proces sa achite onorariul definitiv in termen de 5 zile.
Pentru astfel de situatii este bine sa nu depuneti raportul de expertiza pana ce instanta nu se pronunta asupra evaluarii costurilor totale ale expertizei (facute de catre expert si depuse la dosarul cauzei) si pana nu se depune suma totala (onorariu definitiv plus cheltuieli in contul BLETJ pe numele expertului).
Sunt mai multe discutii pe aceasta sectiune de forum, legate de neplata onorariului de expert. De exemplu, aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua,

1.
Firma sau Lichidatorul ?
Lichidatorul in sine nu este parte in proces si nu are calitate procesuala.
Conform hotararii Judecatorului Sindic, Lichidatorul (PF sau PJ), a preluat, temporar in cursul procedurii de insolventa, postul de Administrator al Firmei. Firma este subiect al procesului judiciar deci cea care plateste onorariul este Firma (daca are bani).
2.
@gigipopa se refera probabil la un dosar civil "normal".
In cazul unei proceduri de insolventa este cu totul altfel.
Dupa pronuntarea hotararii Judecatorului sindic, Firma nu mai exista ca persoana juridica ("a murit" fiind radiata din RC) deci nu mai poate face obiectul nici unei actiuni in instanta, executari, urmari, etc.
Daca Firma nu mai are bani pentru etapa procedurii insolventei, in principiu treceti onorariul respectiv la "pierderi" deoarece termenul de inscriere a acestei creante (onorariul) la masa credala a expirat de mult.
Discutati amiabil cu Lichidatorul poate totusi "mai are o solutie"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza fara obiectiv adema1980 adema1980 In fine, am fost numit expert intr-o cauza (faliment). dar in adresa instantei nu e precizat niciun obiectiv. Se face trimitere la o asa-zisa \"foaie ... (vezi toată discuția)
Cat costa o expertiza ? florescu58 florescu58 Va rog sa-mi spune-ti cat costa o expertiza in cazul unui partaj ( imobiliara , contabila , auto ) . (vezi toată discuția)
Recuperare onorariu expert bbdp bbdp Buna ziua, Am fost desemnat expert judiciar intr-o cauza fiscala. Expertiza a fost ceruta de parat. La solicitarea instantei am depus expertiza inainte ca ... (vezi toată discuția)