Buna ziua
Voi incerca sa impart opinia pe "bucati" , asa cum am inteles din prezentarea dumneavoastra, astfel:
1. " am cumparat un teren in suprafata de 4200 mp intr-o comuna din judetul Alba. Terenul este extravilan (arabil/agricol) la distanta de 200 mp de ultima casa din sat.(deci ar fi oarecum usor de transformat in intravilan)"
- in mod logic, pentru a-l " face intravilan " aveti nevoie de reglementarea situatiei care va creaza probleme si in prezent : " pozitionarea incerta"
2. " Ulterior ne-am hotarat sa construim o casa pe el si ne-am izbit de urmatoarele probleme, conform legii nu se poate construi pe teren extravilan"
- se poate construi pe teren extravilan; in principiu, se pot edifica acele constructii care au legatura/ sustin/contribuie in exploatarea terenului agricol ( conform legii 50/1991)
3. "Apoi, dorind sa il intabulam nu am putut, decat intabulat cu pozitionare incerta"
- mentiunea " pozitionare incerta se datoreaza lipsei de informatii tehnice de baza respectiv, planului parcelar; planul parcelar poate fi realizat in doua moduri: la initiativa autoritatii ( care nu il va realiza intrucat asteapta" proiectul gratuit") sau la initiatia dumneavoastra ( atentie , nu este chiar ieftin!)
4. " Nu mi se pare ok acest lucru fiindca pe terenuri cu pozitionare incerta, conform legii nu se poate construi"
- nu am intalnit o prevedere legala care sa interzica construirea pe terenurile cu pozitionare incerta insa, in cazul in care totusi veti construi, efectele pozitionarii incerte pot fi extreme, spre exemplu puteti constata ca ati construit pe terenul altcuiva.
5. "A doua intrebare este, pe terenul extravilan se poate construi o anexa gospodareasca? exista anumite reglemantari care spun ca anexa respeciva nu poate fi mai mare de 100 mp si fara mansarda? "
- da, in privinta " anexei gospodaresti" legea prevede competentele de autorizare si limiteaza la suprafata maxima de 100 mp;
- in ceea ce priveste mansarda, depinde de ceea ce intelege autoritatea prin mansarda: fie are caracter "locativ" si atunci nu pate fi autorizata in extravilan, fie rezulta din sistemul constructiv al anexei gospodaresti - fiind mai degraba pod - si atunci constructia poate fi autorizata - ca anexa gospodareasca- avand si acel spatiu " amenajabil ca mansarda"
6. " ...iar transformarea terenului in intravilan presupune (in judetul Alba) detinerea unei suprafete de minim 10000 mp? "
- nu am intalnit pana in prezent o prevedere legala care sa limiteze suprafata de teren ce poate fi trecuta in intravilan ; dealtfel ar fi lipsita de ratiune fiind in neconcordanta cu principiile, scopul si obiectivele activitatii de urbanism si amenajare a teritoriului.
- pentru trecerea terenului in intravilan, a se vedea prevederile Legii 350/2001, art 47
Rog, acceptati scuze daca e prea tehnic; in viitor voi fi mai rezumativ
Cu stima,
Nicu C