avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantie materiala soferi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantie materiala soferi

Este legal sa inchei un contract de garantie materiala cu soferii de tir?Garantia va fi retinuta pentru a acoperi amenzi de circulatie si accidente(rasturnare TIR) din vina soferului.
Daca da, cum se face acest contract: ca aditional la CIM?Sau este un contract separat de CIM?
Trebuie consemnat in CIM, RI sau alte acte?Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:58, 5 Mai 2015
Angajatul raspunde patrimonial din vina si legatura cu munca lui in conformitate cu prevederile codului muncii. Prin urmare retinerea unei garantii poate fi considerata ilegala. Pe de alta parte, daca conducatorul auto pleaca in cursa cu documente expirate, asigurare, itp sau este obligat de angajator sa incarce masina peste sarcina admisa si primeste amenda, cine o plateste?
Pe mine ma intereseaza cum ii pot retine legal bani pentru amenzile primite din vina lui?Exista vreo modalitate?
Pentru recuperare puteti sa-l actionati in judecata sau sa incheiati un acord cu acesta.

Deci contractul de garantie materiala in acest caz nu este legal?
Potrivit Legii nr.22/1969, gestionarul are obligaţia de a constitui o garantie în numerar, constituirea garantiei se face prin contract incheiat în scris.

Prin urmare, soferul nu intra in aceasta categorie.

Incheierea unui contract de garantie materiala cu o persoana incadrata ca si sofer nu este o ilegalitate, avand in vedere principiul libertatii contractuale.

Potrivit prevederilor art.1169 Cod Civil, părţile sunt libere să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri.
Puterea contractelor in raporturile dintre parti este asimilata cu forta juridica a legii.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract garantie soferi aldeaelena aldeaelena ma confrunt cu urmatoarea problema .privind garantia materiala in cadrul firmei soferii care efectueaza transport international produc pagube sau iau amenzi ... (vezi toată discuția)
Retinere garantii altor salariati decat gestionarii brendissima brendissima In conditiile art. 10 din legea 22/1969, pot retine unor salariati precum agentii de vanzari si altii care gestioneaza bani garantii materiale, la fel ca ... (vezi toată discuția)
Raspundere materiala papillon papillon Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Prin ce documente(act aditional la CIM, Fisa postului, regulament de ordine interioara) o firma poate ... (vezi toată discuția)