avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere materiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere materiala

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Prin ce documente(act aditional la CIM, Fisa postului, regulament de ordine interioara) o firma poate "impune" directorului o raspundere materiala in urmatoarele situatii:
1. Penalizari salariale daca nu este realizat un anumit volum de vanzari;
2.Garantarea cu bunuri proprii a incasarilor firmei.(daca acest lucru poate fi inclus in fisa postului exista posibilitatea refuzului semnarii?).
3.Directorul va raspunde material pt toate actiunile angajatilor sau este normal sa se faca o raspundere individuala?

Multumesc!



Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
papillon, utilizator
Cel mai recent răspuns: papillon , utilizator 14:25, 30 August 2009
Pentru punctul 1, "penalizarile salariale" pot fi incluse in prevederile CIM, intr-o anexa a CIM. acestea se negociaza la incheierea CIM si pot privi, inclusiv, depasirea volumului de vinzari stabilit ca prag.
Pentru punctul 2, trebuie avuta in vedere legea gestionarilor. Daca directorul poate fi "gestionar" atunci se contituie garantia legala asupara bunurilor avute in gestiune. Garantia se retine din salariu, se depune la CEC pe numele gestionarului aflindu-se la dispozitia societatii, in cazul crearii unei pagube materiale, este purtatoare de dobinda si se inapoiaza gestionarului la data incetarii CIM sau a retragerii gestiunii. Garantia se constituie numai din bani, retinuta in cota egala din salariu.
1. Raspunsurile la intrebarile dvs. ar trebui sa se regaseasca in CCM la nivel de unitate sau in Regulamentul intern al unitatii.
2. Colegul meu va raspuns, mai sus, cum se procedeaza legal. Angajatorul face un exces de zel care este ilegal.
3. Incercati sa faceti rost de Legea 22/1969 (in vigoare si azi) si sa o aratati angajatorului, spre stiinta.
4. Directorul economic, financiar, contabilul sef sau contabilul unitatii ar trebui sa stie si sa-l sfatuiasca pa angajator cum sa procedeze, in mod legal.
Referitor la intrebarea dvs. nr. 3, directorul raspunde in solidar cu subordonatii sai.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc!
Domnule Tudor Valeriu angajatorul face un exces de zel pt ca este mai ieftin decat o polita de asigurare pentru garantarea platilor la termen(sau chiar a "tepelor") si nici nu doreste sa lucreze cu scrisori bancare pt ca ar insemna clienti pierduti. In acest context trebuie gasit cineva sa garanteze "gratis"(in acest caz directorul). In legea 22 din 1969 nu prea se facea referire la un astfel de caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire garantii Qimer Qimer Se poate constitui/reține garanție pentru acei angajați care nu răspund de o gestiune anume (cum ar fi magazionerii, bucătarii șefi, ... (vezi toată discuția)
Director = gestionar al bunurilor unitatii ? oanaportar oanaportar - directorul unitatii are Contract individual de munca - in unitatea pe care o conduce exista mai multe bunuri 1. - directorul unitatii are calitate de ... (vezi toată discuția)
Garantie cosminia cosminia Buna ziua, am si eu o intrebare daca poate cineva sa ma ajute. Care este legea (daca exista ) prin care se opreste garantie salariala in cazul ... (vezi toată discuția)