avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari asociatie de proprietari

As dori un raspuns la urmatoarea problema. Este vorba despre actionarea in judecata a unui restantier la o asociatie de proprietari pentru o suma aferenta unei perioade de 2 ani.In listele lunare de plata s-au afisat numai debitul pentru fiecare luna si soldul precedent, fara a se mentiona si penalizarile aferente(exista hotarare a adunarii generale pentru aplicare penalizari 2%). Este legal sa se solicite prin cererea de chemare in judecata penalitati calculate retroactiv, acestea nefiind afisate la timpul respectiv in lista de plata?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:20, 7 Mai 2015
Pentru ca asociatia a hotarat in vreo AG sau in statut asupra unui procent.
In instanta se cere si acest document care vorbeste despre procent.

Cat priveste intrebarea dv. in legatura cu marimea procentului, de ce credeti ca cineva care isi plateste intretinerea la zi n-ar fi indreptatit sa ceara, sa propuna, sa voteze, procentul maxim de penalizare care sa se aplice celor care folosesc resursele primilor, stranse cu greu, pana la epuizare?
Si, pana la urma de ce sa nu ceri maximul daca poti si e legal?
Stimata doamna, va raspund, pe fapte, nu pe vorbe. In AP nr. X, unde locuiesc, statutul prevede 5%, (asociatie infiintata in 2001, la 4 ani de la intrarea in vigoare a Legii 230/2007, care prevede max. 2%). Nici o instanta nu a cerut statutul si au fost multe. dar, avocatii stiau de 2% . Au calculat EI, corect penalizeralile ( 2%, cf. legii) caci nu erau pe lista de plata, iar alte evidente asociatia nu are. VREO AG nu exista, dar daca s-ar fi cerut la proces, se fabrica imediat, cu semnaturi cu tot, un proces verbal. Era o intrebare, daca ziceti ca 2% ca asa e legea, ce sa spun...ma gandeam doar ca ar fi un indiciu de omenie si bunavointa, poate ar fi determinat si din partea vinovatilor o atitudine cooperanta. Cred ca TONUL in asociatie trebuie sa il dea cei din conducere si angajatii care sunt platiti de toti locatarii. Se poate si da rezultate, dar daca acestia sunt vindicativi, superiori, atotstiutori, radicali si inflexibili, oamenii reactioneaza prin neplata cotelor, considerandu-se indreptatiti sa recurga la unica posibilitate de a se opune. Stiti alta?! Actiune in instanta la fix! 45 zile. De ce nu raspunde asociatia la contestatii, atentionari? Cum sa te complici cu un proces impotriva asociatiei, cand viata este oricum atat de complicata?
Stimati cititori, asociati, neasociati, proprietari, cititi Legea 230/2007. oricand puteti gresi, numai dv. aveti obligatii si puteti fi penalizati. Legea aceasta nu prevede sanctiuni, asa ca, si acum, formula este tot,
La loi, c'est Moi
, doar regii sunt altii.
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
courvoisier, utilizator
@courvoisier,

Doamna, chiar nimeni nu va poate lamuri?
Procentul de penalizare , conf. prevederilor legale - cele la care faceti referire, este de max. 0, 2% pe zi de intarziere, nu de 2% cum observ ca repetati mereu.
Apoi, odata ziceti ca unul are ca pregatire conservatorul ca altul habar nu are, dar veniti in ultimul post si ziceti ca:
...dar daca acestia sunt vindicativi, superiori, atotstiutori, radicali si inflexibili, oamenii reactioneaza prin neplata cotelor, considerandu-se indreptatiti sa recurga la unica posibilitate de a se opune.
.
Deci hotarati-va, ori cei din asociatie sunt prosti, ori sunt atotstiutori... Daca apelati la ceea ce dvs. numiti - considerandu-se indreptatiti sa recurga la unica posibilitate de a se opune. - va zic de pe acum ca urmati o pista absolut gresita si as indemna pe cei care mai citesc postarile noastre sa nu apeleze la sfatul sau ma rog, constatarea dvs. - ca masura de opozitie - impotriva as. prop.
Si daca tot ne sfatuiti sa citim L230/2007, trebuie sa observati ca si asociatia (ma rog, conducerea sau cei care gresesc) pot fi sanctionati.

Si chiar ce ar fi asa de complicat, daca tot ziceti ca aveti dreptate, sa actionati in instanta as. prop. din care faceti parte? Si de ce este mai complicata viata acum decat in 1504? Pun o intrebare, poate ne luminati in vreun fel. Totdeauna viata este complicata, la orice nivel de discutie, dar nu va lasati coplesita de toate acestea. Incercati sa va mai apropiati cativa vecini, incercati sa mai schimbati lucrurile la nivelul conducerii as. prop., intrati in com. ex. - pentru ca de acolo se poate schimba (in bine sau in rau) activitatea asociatiei.

Si, nu mai insistati ca avocatul dvs. va calculeaza penalizarile.... O fi dat si el la cineva care se pricepe sa faca acest lucru, dar, sunt sigur ca ati "cotizat" la greu pentru aceasta.

Una peste alta, cu ce va putem ajuta, concret?
@courvoisier

Ce inseamna sa nu-ti platesti intretinerea? Cine ar afisa o atitudine superioara si ar calcula penalizari unui cetatean care isi plateste intretinerea?
Probabil aveti probleme cu cei din conducerea asociatiei si considerati ca proprietarii ar trebui cu totii sa se rascoale. Impotriva cui?
Daca platiti intretinerea la zi, considerati ca i-o bagati in buzunar presedintelui sau administratorului sau cenzorului?
Platiti niste consumuri pe le-ati facut, platiti un confort pe care nu l-ati avea daca ati trai pe camp sau in padure. Asa ca mai usor cu indemnul la lupta cea mare!

Pe de alta parte va decredibilizati cand spuneti ca in statutul dv. procentul de penalizare este de 5% si cu asa un statut s-a putut infiinta o asociatie de proprietari. O fi fost chior judecatorul care v-a dat incheierea judecatoreasca? Si pe deasupra mai spuneti ca in instanta nu s-a cerut documentul care sa arate procentul de penalizare. Asa ceva este de necrezut.
Sunteti un povestitor plin de fantezie.
Mea culpa, cu privire la 2%! Imi acordati circumstanta atenuanta a lipsei de atentie, la fel pentru 5%...? cata inflamare! daca nu ma iertati, asta este! Presedintele care domneste in asociatia mea este cel care este prost, sau destept, caci a pierdut furat sau cum vreti sa ziceti, peste 10.000 lei (fonduri rulment si penalizari) ca gestionar/ adm/cont/casier, a avut amenda ITM de 10.000 lei (sti pt ce!) si amenda 12.000 lei ANAF. Uitam, pierdut si 2-3 procese, executat, platit! Iertat si demis de culmea! de un membru com executiv care a demisionat, cu tot cu gasca, dar nu au dat raport de gestiune. Acum aven IMPUTERNICIT, adica, spuneti, cine raspunde? aceste zice ca nu are habar de lege, a facut contract cu o firma pt lista. Nu v-au frapat amanunte de acest gen, sau nu sunt semnificative? Pentru ca am scris aici, valuri de admonestari am primit, ca la sedintele de partid! cum credeti ca s-au perpetuat aceste situatii din 2007, in ciuda tuturor apelurilor la primarie, politie. Asa sunt somitatile blocurilor, in general si de aceea oamenii reactioneaza prin neplata cotelor, considerandu-se indreptatiti sa recurga la unica posibilitate de a se opune. Mentin!
Privitul de sus, il experimentez oriunde scriu/ vorbesc despre aceste situatii. Iar atitudinea superioara a unui administrator moderator si a unor utilizatori cu multe puncte de rating, este dovada ca nu convin astfel se dezvaluiri. Imaculatii au motive sa se uneasca in jurul...lor insile. Dar eu am scris toate acestea pentru cei care intreaba in forum, avand probleme (altfel si-ar vedea de treburile lor)..Chiar nu s-a inteles cine sunt cei vindicativi, superiori, atotstiutori, radicali si inflexibili? Secretul lui Polichinelle!
Scuze, revin sa mai povestesc!
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
courvoisier, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 230 din 2007 privind penalizarile art 30 bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara! am o problema legata de o intretinere, este adevarat ca nu am platit o perioada de timp pt ca nu am avut cum si am ajuns la o suma de 4700 de lei, ... (vezi toată discuția)