avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Sunt in situatia de a deschide o succesiune ca urmare a decesului parintilor mei (tata in 1993 si mama in iunie 2009). Dupa decesul tatalui nu am facut acest lucru din motive diverse.La masa succesorala mai participa doi nepoti din partea fratelui cel mare decedat in 1993 si un nepot din partea fratelui mijlociu decedat in 1983.Masa succesorala este pe numele lui tata si se compune dintr-o casa cu trei camere costruita prin 1965 la care nu am un document de proprietate si ceva teren intravilan si extravilan de asemenea fara titlu de proprietate.As dori raspuns la mai multe intrebari daca se poate:
1.Se face o singura succesiune sau trebuie facuta separat pe fiecare parinte in parte?
2.Unde este mai bine sa deschidem succesiunea din punct de vedere al taxelor:la judecatorie sau la un notar public?
3.Cum se stabileste valoarea masei succesorale?
4.Cum se impart catre mostenitori taxele ce trebuiesc achitate?
5.In cazul in care o parte din mostenitori nu au bani pt a-si achita taxele de succesiune,cine este obligat sa le suporte partea lor si in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: bogeanua , utilizator 14:08, 29 Iunie 2009
1.se face o succesiune succesiva dupa ambii parinti
2.recomand notarul daca nu exista probleme intre mostenitori.Daca ajungeti in instanta taxa de timbru este mica dar expertizele care vor evalua bunurile mobile sau imobile care fac parte din masa succesorala v-ar costa mai mult decat onorariul unui notar.
3.valoarea de circulatie a bunurilor
4.proportional cu cota care i se cuvine din masa succesorala
5.daca accepta succesiunea, fiecare mostenitor este obligat sa suporte si cheltuilile care i se cuvin pentru cota care i se cuvine.
1. Succesiunile sunt distincte, dar dezbaterea este una singură, deoarece dosarele succesorale se vor conexa de către notar sau se vor judeca de către aceeaşi instanţă în cadrul aceluiaşi proces.

2. Poate că la notar va fi ceva mai scump, dar aveţi avantajul că se termină mai repede. Dacă nu vă înţelegeţi cu ceilalţi moştenitori (sau nu vor sa vină la notar) singura cale ramîne instanţa.

3. Valoarea se stabileşte fie de catre notar pe baza valorilor de circulaţie (din expertiza existentă) fie prin expertiză în cazul unui partaj în instanţă

4. Taxele se împart proporţional cu cota legală a fiecărui moştenitor

5. Nimeni nu poate obliga un moştenitor să achite taxele celorlalţi în cadrul procedurii notariale. În procedura judecătorească, reclamantul este dator să achite taxele, urmînd ca la cererea sa instanţa sa-i oblige pe ceilalţi moştenitori să-i restituie partea care le revine fiecăruia

Va multumesc pentru raspuns.Sunteti ff promti.Am uitat totusi sa intreb ce documente trebuie sa solicit de la primaria din localitate din care sa reiese masa succesorala si proprietarul acesteia.
Poate ma ajuta cineva cu raspuns la ultima intrebare.MULTUMESC!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bia2015 bia2015 Bună ziua! Va rog frumos sa ma ajutați cu un răspuns la următoarea problema: Vreau sa deschid o masa succesorala. Am 5 frați dintre care unul a decedat ... (vezi toată discuția)
Succesiune elena van geneijgen elena van geneijgen buna ziua! eu sunt elena . am o intrebare despre succesiunea dupa tatal meu. suntem trei frati, mama si baiatul fratelui meu decedat. cel din urma a ... (vezi toată discuția)
Succesiune ionelnelus ionelnelus Bună seara! Tatăl meu a decedat în luna iunie 2017 iar mama mea urmează să facă succesiunea cu mine și cu sora mea! Întrebarea mea ar fii în cât ... (vezi toată discuția)