avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de incredere

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta, intrucat nu stiu cum sa procedez. In luna iulie anul trecut am facut imprumut pe numele meu la un CAR pentru o colega in valoare de 15.000 lei, pe o perioada cu 2 ani( motivatia colegei a fost ca are deja un imprumut, ca are ceva probleme si ca are nevoie de ajutorul meu).In luna aprilie a.c am fost anuntata ca sunt in urma cu plata imprumutului, iar colegei urmeaza sa I se suspende contractual de munca ptr. o anumita infractiune. Am aflat ca mai sunt 7 colegi in aceeasi situatie.( au facut imprumut in nume propriu ptr. aceasta colega).Mentionez ca nu am stiut unii de altii. Putem sa facem o plangere penala colectiva, ptr. abuz de incredere?
E posibil sa ne mai recuperam prejudiciu sau vom fi buni de plata?( Fiecare din noi avem cate 3 giranti). Va multumesc#-o
Parerea mea e ca e inselaciune, daca sunteti 8 pagubiti. In civil, probabil ca nu veti putea recupera paguba chiar daca obtineti sentinta favorabila. De obicei acest tip de persoana se pregateste dinainte si nu veti avea ce executa fortat.
Cei 8 pagubiti, puneti mana de la mana si angajati un bun avocat. Declaratiile voastre impreuna cu martori si alte documente v-ar putea ajuta sa obtineti macar sa fie condamnata la inchisoare pt inselaciune. Ce face aceasta persoana cu banii? O cercetare discreta in jurul persoanei, familiei, anturajului, v-ar putea ajuta sa obtineti si alte probe si marturii. Urmariti banii.
In opinia mea ati putea formula plangere penala prealabila,conform art.238 NCPP.Atentie! Conform art.296(1) NCPP"Plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei." Termenul de 3 luni este un termen de prescriptie.
Infractiunea de abuz de incredere nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutum), care priveste bunuri consumptibile, inclusiv sume de bani ce nu poate forma obiectul material al infracţiunii de abuz de incredere, avand in vedere ca o data cu bunurile se transmite si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil.
Exista si o Decizie a ICCJ prin care se motiveaza ca "refuzul de a restitui o suma imprumutata atrage raspunderea civila si nu constituie infractiunea de abuz de incredere".
Cat despre termenul de 3 luni, sunt de parere ca este un termen de decadere.
Va multumesc pentru raspuns. Incepand de astazi am primit cu totii notificare si somatie de plata, urmeaza sa primim popririle pe salariu.
Din pacate nici un coleg nu mai este dispus sa mergem in instanta, din diverse motive.
Prin urmare, se pare ca suntem buni de plata.
Puteti sa depuneti plangerea penala doar dvs, nu sunteti tinuta de ceilalti cu nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare imprumut maria.dinca maria.dinca am imprumutat acum un an si jumatate 1500 de euro unei persoane care m-a ajutat intr-o imprejurare si fata de care ma simteam obligata. de atunci ma tot duce ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere???inselaciune??? leila81 leila81 Am imprumutat o suma mare de bani unor prieteni, cu care nu am facut nici un act notarial pentru ca eram prieteni de ceva timp si chiar ii stiam niste oameni ... (vezi toată discuția)
Escrocherie Maiglo Maiglo Bună seara, Ce se poate face împotriva unei persoane ce solicită bani cu împrumut iar apoi nu-i returnează? Aici este vorba de o persoană ce a ... (vezi toată discuția)