Buna ziua! Va rog frumos, as dori sa stiu si eu daca exista vre-un articol legal care sa mentioneze faptul ca, concediul legal se plateste numai dupa 6 luni de vechime. Sotul meu este in preaviz la o firma, si are niste zile de concediu neluate, nu vrea sa le ia, vrem sa stim daca angajatorul trebuie sa i le plateasca sau nu. El ar fi implinit 6 luni vechime pe data de 17 mai, iar preavizul lui se incheie pe 13 mai. Multumesc anticipat!
Daca in perioada lucrata nu a efectuat concediu de odihna,doar la incetarea contractului de munca este permisa compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuat.art.146 al.4
Concediul (compensarea in bani) se acorda proportional cu perioada lucrata.
Codul muncii
Art. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) , efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
El s-a angajat la aceasta firma in 17 noi 2014, a mai luat 6 zile de concediu in luna feb la sfarsit, ca m-a insotit pe mine la spital, am facut o operatie la Cluj. I s-a spus de la servici ca mai are dreptul la 4 zile de concediu si vor sa il lase acasa de maine, sa nu mai stea pana la sfarsitul preavizului, resp, sapt viitoare 13 mai. El vrea sa mearga la servici pana la sf preavizului si sa ii plateasca concediul neluat. Il pot obliga sa ia concediul daca nu vrea?
Preaviz concediere
draguf
buna ziua ! sunt in preaviz de pe data de 06.06. 2011 si iam cerut angajatorului ca la sfarsitul preavizului cand se va face lichidarea sa ia in calcul si ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna
ancalav08
Buna ziua, mama mea este diagnosticata de 4 luni cu cancer de col uteri. In prezent este in concediu medical pt 18 luni fiind angajata cu o vechime de 39 de ... (vezi toată discuția)