In cazul incheierii unei conventii matrimoniale se poate stipula clauza de preciput asupra unor bunuri viitoare, neexistente la momentul incheierii clauzei? (exp. masina dobandita in timpul casatoriei sau toate bunurile dobandite in timpul casatoriei?)
Toate bunurile cu siguranta nu... in ce priveste bunul viitor, da, in masura in care il puteti determina sau crea criterii determinabile cat mai concrete.
Eu cred ca ar trebui sa fie un bun determinat, insa vazand ca sunt acceptate si bunuri de gen... probabil merge, in anumite conditii, si un bun viitor determinabil. E musai sa fie determinabil, ca o conditie generala de validitate a conventiei.
Totusi, vazand ca aceasta clauza nu poate aduce atingere drepturilor rezervatarilor, nu se pot include toate bunurile; daca se face totusi asta, se va reduce aplicabilitatea clauzei si, in esenta, va face mai mult rau decat bine sotului supravietuitor.
In cazul de fata, este vorba despre masina care va fi dobandita... si daca este instrainata intre timp? Daca se cumpara alta? Este caduca acea clauza sau se aplica oricarei masini din patrimoniul comun al sotilor? Dar daca au 3 masini la data decesului unuia dintre soti?
Pentru intrebarile de mai sus, care vor duce la neclaritati intre succesori, eu as evita o astfel de clauza. Conventia matrimoniala se poate modifica ulterior, dupa achizitia bunului, asa incat nu vad avantajul de a include acum o clauza de preciput neclara. Scopul cheltuielilor cu actele juridice e de a evita potentiale conflicte juridice mai tarziu, motiv pentru care ele trebuie sa fie cat mai clare. Doar sa fie nu ajunge, dupa mine.
Bunuri comune
Lyca
Buna ziua,
Sunt casatorita de aproape 11 ani.
Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de ... (vezi toată discuția)
Contract matrimonial
vali m
Buna ziua,
Se poate face contract matrimonial astfel incat sotia (viitoare) este de acord ca tot ce are ea,adica 2 apartamente , sa fie bun comun cu viitorul ... (vezi toată discuția)