avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Creditare societate de catre asociati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Creditare societate de catre asociati

Asociatii firmei au creditat pe parcursul anilor firma cu suma de 700.000 lei. Intrebarea este: asociatii pot renunta la aceasta suma in folosul societatii? Si daca da, puteti sa imi specificati si articolul in baza careia se aplica legea.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 13:30, 8 Mai 2015
Buna ziua,

Asociatii NU pot "renunta" pur si simplu la aceasta suma ci trebuie sa gaseasca o forma legala de transfer al banilor.
Transferul banilor cu titlu gratuit se poate face doar printr-un act cu titlu gratuit.
Acesta este un act juridic civil în care numai o singură parte are un avantaj patrimonial. Sunt acte cu titlu gratuit: donaţia, darul manual etc.
Actele cu titlu gratuit pot fi clasificate în:
a) Liberalităţi, adică acte prin care o parte transmite celeilalte, cu titlu gratuit, un bun sau o fracţiune din patrimoniul său sau chiar întregul său patrimoniu (de exemplu: donaţiile, legatele testamentare);
b) Acte dezinteresate, adică acte prin care o parte procură celeilalte un folos, cu titlu gratuit, dar fără a-şi ştirbi propriul său patrimoniu (de exemplu: împrumutul de folosinţă, mandatul gratuit etc.). In această situaţie o persoană procură alteia un avantaj gratuit, fără însă a dispune de bunurile sale. Acest avantaj poate să constea într-o folosinţă (împrumutul de folosinţă gratuit), într-un credit nerambursabil (de exemplu, o cauţiune) sau a unui serviciu nerambursabil (depozit, mandat gratuit).

Importanţa clasificării decurge din faptul că şi de ea depind anumite consecinţe juridice diferite:
astfel, sub aspectul formei, liberalităţile sunt acte solemne pe când actele dezinteresate sunt, în principiu, acte consensuale.

In acest context este de vazut daca actul constitutiv/statutul societatii Dvs. permite/admite solutii de aceasta natura.
Consultati un specialist.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vz-cu cu titlu gratuit GAGIU1982 GAGIU1982 Buna seara, am auzit ca se poate face contract de vz-cu cu titlu gratuit. Asta inseamna ca nu se mai platesc unele taxe? Stie cineva ce taxe se platesc pentru ... (vezi toată discuția)
Intentie liberala si calificarea unui act de vanzare-cumparare ca liberalitate BogdanLupu BogdanLupu Relatia de opozabilitate dintre caracterul oneros si liberalitate. Pe scurt ce inseamna acesta liberalitate si ce este intentia liberala? Inteleg bine ca prin ... (vezi toată discuția)
Procuratori de fonduri, donatie ContSters121502 ContSters121502 sotul meu are un apartament iar pe contract apar si parintii in calitate de procuratori de fonduri intr-o prima fraza a contractului. intr-un alt paragraf se ... (vezi toată discuția)