Buna ziua,
Asociatii NU pot "renunta" pur si simplu la aceasta suma ci trebuie sa gaseasca o forma legala de transfer al banilor.
Transferul banilor cu titlu gratuit se poate face doar printr-un act cu titlu gratuit.
Acesta este un act juridic civil în care numai o singură parte are un avantaj patrimonial. Sunt acte cu titlu gratuit: donaţia, darul manual etc.
Actele cu titlu gratuit pot fi clasificate în:
a) Liberalităţi, adică acte prin care o parte transmite celeilalte, cu titlu gratuit, un bun sau o fracţiune din patrimoniul său sau chiar întregul său patrimoniu (de exemplu: donaţiile, legatele testamentare);
b) Acte dezinteresate, adică acte prin care o parte procură celeilalte un folos, cu titlu gratuit, dar fără a-şi ştirbi propriul său patrimoniu (de exemplu: împrumutul de folosinţă, mandatul gratuit etc.). In această situaţie o persoană procură alteia un avantaj gratuit, fără însă a dispune de bunurile sale. Acest avantaj poate să constea într-o folosinţă (împrumutul de folosinţă gratuit), într-un credit nerambursabil (de exemplu, o cauţiune) sau a unui serviciu nerambursabil (depozit, mandat gratuit).
Importanţa clasificării decurge din faptul că şi de ea depind anumite consecinţe juridice diferite:
astfel, sub aspectul formei, liberalităţile sunt acte solemne pe când actele dezinteresate sunt, în principiu, acte consensuale.
In acest context este de vazut daca actul constitutiv/statutul societatii Dvs. permite/admite solutii de aceasta natura.
Consultati un specialist.