avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Partaj apartament cumparat in rate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Partaj apartament cumparat in rate

Buna seara,
Am si eu o nelamurire cu privire la partajul dintre mine si fostul meu sot cu privire la apartamentul pe care l-am achizitionat in rate dupa cativa ani de la casatoria noastra. Apartamentul in cauza nu este cumparat prin programul Prima Casa ci doar cu credit dintr-o banca pe baza de contract. In contract, singurul propietar este fostul meu sot iar eu sunt ca si girant.
Din pacate am divortat de curand si sincer am apucat sa platim din octombrie 2008 pana in prezent. Intrebarea mea este cum se procedeaza cu acest bun comun la partaj? Pot cere jumatate din banii care au fost platiti ca rate la acest apartament daca cedez dreptul de propietar?
O alta intrebare este si despre viitorul meu in calitate de girant. Dat fiind faptul ca sunt girant si acum suntem divortati, cum pot face sa scap de calitatea de girant dat fiind faptul ca si eu la randul meu vreau sa-mi cumpar o casa sau o masina in rate, pe care nu cred ca le mai pot obtine?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ceciliar , utilizator 15:40, 28 Mai 2015
Deschideti un proces de partaj , solicitati contravaloarea cotei ce vi se cuvine , atribuirea catre parat a apartamentului cu obligatia de a plati in continuare ratele . Daca exista o intelegere pe cale amiabila mergeti la un notar si incheiati un act de partaj .
in completarea colegei mele, va atentionez ca un act de partaj voluntar nu va modifica in niciun fel calitatea dvs de garant. partile (dvs si fostul sot) nu puteti modifica prin acord contractul de credit incheiat cu banca, tert in acordul de partaj.
Prin urmare cautati un avocat bun si solutia problemei sta tot la instanta din pacate.
Se pare ca am gasit o cale amiabila cu fostul sot de a face partajul pentru apartamentul in rate dar cu acordul special al bancii. Acum am o alta nedumerire la care nu cred ca voi gasi o solutie viabila.
Cota parte din apartament pe care fostul sot trebuie sa o plateasca este o suma destul de consistenta si mi-a propus sa o plateasca in rate. Banuiesc ca cea mai sigura cale este de a-mi plati sulta inainte de partaj sau imediat dupa. In acest fel, fostul sot a ajuns la concluzia ca ratele sunt singura solutie.
Ce act prin notariat pot face cu fostul sot pentru a fi sigura ca nu ma inseala in privinta ratelor pe care trebuie sa mi le plateasca? Partajul dintre noi este de tip voluntar prin notariat. Exista vreo modalitate legala pe care o pot folosi atunci cand el nu va mai plati sulta catre mine?

Va multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt divortata si impreuna cu fostul sot am cumparat ... nutimarin nutimarin Buna ziua, sunt divortata si impreuna cu fostul sot am cumparat un apartament cu credit. Fostul sot a ramas in casa si plateste rata in continuare iar eu ... (vezi toată discuția)
Divort amiabil MariaDrF MariaDrF Buna seara, Vreau sa divortez de sotul meu violent. Impreuna cu sotul meu am initiat un credit Prima Casa in 2014. Apartamentul nu se poate vinde timp de 5 ... (vezi toată discuția)