avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinerea cetateniei pentru fetita mea
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinerea cetateniei pentru fetita mea

Ma numesc Andreea si am fost casatorita in tara, am venit impreuna in USA, dupa care am divortat aici.
Anii au trecut si m-am recasatorit, am o fetita si as vrea sa ii obtin cetatenia romana, atat ei cat si sotului.
Nu stiu de unde sa incep. Buletinul si pasaportul meu romanesc sunt expirate. Cand vin in tara, de obicei stau maximum o saptamana. Apreciez orice sfat, mai ales ca planuim sa ajungem in RO in cateva zile...
Multumesc anticipat,
Andreea
Sotul nu poate obtine cetatenia romana doar pentru ca s-a casatorit cu dvs. Conditiile sunt mult mai multe, le puteti citi aici (Art. 8 din Legea cetateniei romane):
[ link extern ]
In schimb pentru fetita este simplu, ii inscrieti / transcrieti certificatul de nastere in vederea obtinerii certificatului de nastere romanesc, dar cu conditiile urmatoare:
- sa fi inregistrat divortul in Romania
- sa fi obtinut si certificat de casatorie romanesc, deci sa fi inscris / transcris certificatul de casatorie american fie la consulat fie in tara.

Dumneavoastra cu ce documente calatoriti, americane?
Multumesc mult de raspuns. Eu calatoresc cu pasaport American.

Stiti cumva ce anume e necesar ca sa inregistrez divortul, casatoria si certificatul de nastere in Romania;-- afara de apostila pe certificatele din US - ?

Multumesc mult!!
AndreeaIMA a scris:

Eu calatoresc cu pasaport American.
Multumesc mult!!

Asta e bine insa nu usureaza cu nimic formalitatile, doar va ajuta sa calatoriti fara probleme.
In rest n-o sa reusiti sa rezolvati nimic in saptamana aia cat veti sta aici atat pentru ca timpul e prea scurt cat si pentru ca nu aveti act de identitate sau pasaport romanesc valabil. Ati putea obtine o carte provizorie de identitate insa ar trebui sa mintiti ca nu aveti certificatul de casatorie - sau il mai aveti? :)

In principiu, pasii sunt acestia:
- recunoasterea divortului, procedura pe care o gasiti descrisa aici:
[ link extern ]
Cititi si acest topic, in special raspunsul dat de yvk la finalul primei pagini:
www.avocatnet.ro/content/for...
- inscrierea divortului (va pun link-uri spre explicatii date pentru cetatenii romani din SUA, cred ca va ajuta mai mult):
[ link extern ]
- transcrierea certificatului de casatorie si a celui de nastere
[ link extern ]
[ link extern ]
Daca vreti sa rezolvati totul in Romania aveti nevoie, zic eu, de un avocat din localitate. V-ar putea ajuta si cu depunerea actelor pentru certificatele romanesti de casatorie si nastere + ridicarea lor. Sau puteti angaja avocat doar pentru recunoasterea divortului, iar apoi pe baza hotararii Tribunalului sa faceti toate formalitatile la unul din consulatele noastre din SUA.

E complicat. Cititi cu rabdare tot ce scrie in link-urile pe care vi le-am dat, o sa va faceti o idee despre ce inseamna aceasta multime de formalitati care era bine sa fi fost facuta fiecare la vremea ei.
Va dura insa daca vreti ca fetita dvs. sa si aiba cetatenie romana merita asteptarea.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte pentru copii nascuti in sua petraruandreea petraruandreea Buna ziua, As marea rugaminte sa ma lamuriti in legatura cu cateva situatii deoarece nu sunt lamurita chiar daca am citit pe site: - ce trebuie facut ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie magdai75 magdai75 Buna ziua. Am o problema si caut rezolvarea, si am dat peste siteul acesta si am zis sa-mi incerc norocul. Sunt o romanca cu dubla cetatenie ... (vezi toată discuția)
Divort si cetatenie Smilea Smilea Buna,sunt casatorita cu un American,avem o fetita de doar 6 luni fetita am nascuto in Italia in baza militara,are cetatenie americana,intrebarea mea este,cum ... (vezi toată discuția)