În 1968 am fost numită mostenitor într-un certificat de moștenitor în urma decesului tatălui meu. Masa succesorală este un imobil și suprafața de 3 769 m.p. Moștenitori mai sunt mama și fratele.
Acum cât mama mai trăiește am dorit împreună cu soțul să întăbulăm tot ce există pe noi ( deoarece pe fratele l-am plătit , iar mama dorește să ne lase toată moștenirea ei nouă).
Am consultat un notar care ne-a spus că trebuie să întăbulăm pe mama tot pentru că acum deține un titlu de proprietate și abia atunci putem să discutăm de dorința noastră.
Am solicitat un inginer specialist, care a măsurat terenul în cauză , dar acesta nu corespunde cu actele de la cadastru, ( adică terenul real este de 3 330 m.p.) și nici cu titlul de proprietate în care aceeași suprafață este de 4 200 m.p. Care este actul valabil, CF-ul sau Titlul de proprietate?
Vă rog să-mi explicați ce este de făcut în această situație deoarece noi dorim să întăbulăm ceea ce am moștenit legal.
Menționez că doi vecini din dreapta proprietății noastre au întăbulat și pentru că suprafața faptică a lor este mai mare au renunțat la capătul suprafețelor, întăbulând doar ce este în acte.
Vecinul din dreapta și-a întăbulat doar 1 000m.p. pentru că restul suprafeței nu a fost revendicat de proprietari și nu există titlu de proprietate.
În prezent, dacă nu se poate obține întreaga suprafață, dorim să încheiem un act legal pentru 1 000 m.p. din acel teren, cum putem proceda?
Aș dori să mă sfătuiți dacă e bine să întăbulăm pe mama doar casa și curtea (1 000 m.p.) și cu restul să așteptăm întăbulările gratuite.
Vom beneficia de întăbulare gratuită începând de luni, 11/06/2015 sau nu?
Doresc să știu costul aproximativ al acestor operațiuni, dacă este posibil.
Așadar, vă mulțumesc anticipat pentru înțelegere, pentru îndrumările și sfaturile pe care sper cale voi primi.
nu aveți cum să întăbulați doar pe mamă. sunteți toți trei moștenitori. întăbularea se va face pe toți trei, conform cotelor rezultate în urma succesiunii. după ce terminați cu întăbularea, mama și fratele vă pot vinde dumneavoastră proprietatea.
în ceea ce privește terenul, se pare că ceea ce vă lipsește dumneavoastră este aproape ceea ce avea vecinul în plus. puteți cere o expertiză topografică care să constate că acela e de fapt tot terenul dumneavoastră. chiar dacă vecinul se folosește (probabil) de le.