avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare, dubla reprezentare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare, dubla reprezentare

In vederea extinderii societatea a identificat un teren pentru constructia unor hale de productie. Terenul este compus din 30 de parcele, proprietari persoane fizice. In cele mai multe cazuri proprietarul este decedat si sunt mai multi mostenitori. Pana aici totul este clar si simplu. Societatea are un contract cu o firma de consultanta, care se ocupa de identificarea proprietarilor, face demersurile pentru lucrarile topografice, etc. Problema este ca cei mai multi dintre mostenitori care ar trebui sa fie prezenti la notar pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare nu mai locuiesc in zona si vor sa imputerniceasca pe reprezentantul firmei de consultanta cu care avem contract, pentru a putea semna in locul lor in fata notarului, cu pretentia ca imputernicirea sa fie platita de noi. Este legal ca una si aceeasi persoana sa reprezinte cumparatorul ( societatea ) in vederea identificarii proprietarilor si a negocierii cu aceste persoane, pe de alta parte sa reprezinte vanzatorii in fata notarului in vederea semnarii contractului de vanzare-cumparare? Poate fi vorba de conflict de interese care sa duca de exemplu la nulitatea contractelor? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:31, 14 Mai 2015
Poate fi vorba despre un conflict de interese, intradevar, care sa duca la anulabilitatea contractelor, nu la nulitatea contractelor, insa daca se prevede expres in contractul de mandat aceasta situatie, riscul este eliminat. Mai mult, dubla reprezentare beneficiaza de o reglementare expresa in legislatie, fapt pentru care, in conditiile in care contractul/contractele de mandat sunt bine intocmite atunci nu aveti de ce sa va faceti probleme, atat dvs. (ca reprezentant) cat si partile (ca reprezentati).
Nu este vorba de contract de mandat ci de un contract de consultanta intre cele doua firme, obiectul contractului fiind, consultanta in domeniul INVESTITII – dezvoltare proiecte privind accesarea de fonduri europene si urmarirea implementarii, arhitecti, avize, autorizatii, constructori, achizitii teren, etc. Din partea vanzatorului (proprietarul terenului - persoana fizica) exista o imputernicire notariala prin care imputerniceste persoana fizica, reprezentantul legal al firmei de consultanata, (firma care reprezinta cumparatorul) sa-l reprezinte si sa semneze in fata notarului actul de vanzare cumparare. In acest caz ce implicatii are dubla reprezentare? Multumesc!
Puteti sa il denumiti si contract de scarpinat pe spate, nu titlul este important.
Daca cumparatorul semneaza singur la notar, iar vanzatorii sunt reprezentati prin mandat de catre consultantul cumparatorului, repet, cu atat mai mult fata de situatia dublului mandat, nu este nicio problema, cu conditia ca cei implicati sa stie despre ce este vorba si sa accepte.
Rapunsul ramane acelasi.

P.S. Dupa cum vedeti si dvs. scoateti in evidenta
dubla reprezentare
:)) ...ce este aia reprezentare, daca nu mandat? In fine, nu intram in polemica, rezumati-va la ce v-am scris initial. Important este ca se poate face (legal) ce doriti dvs.!
OK. Multumesc!
Ar fi util să aveți în vedere următoarele prevederi legale din Codul civil:

ART. 1301 Forma împuternicirii
Împuternicirea nu produce efecte decât dacă este dată cu respectarea formelor cerute de lege pentru încheierea valabilă a contractului pe care reprezentantul urmează să îl încheie.

ART. 1302 Justificarea puterii de a reprezenta
Contractantul poate întotdeauna cere reprezentantului să facă dovada puterilor încredinţate de reprezentat şi, dacă reprezentarea este cuprinsă într-un înscris, să îi remită o copie a înscrisului, semnată pentru conformitate.

ART. 1303 Conflictul de interese
Contractul încheiat de un reprezentant aflat în conflict de interese cu reprezentatul poate fi anulat la cererea reprezentatului, atunci când conflictul era cunoscut sau trebuia să fie cunoscut de contractant la data încheierii contractului.

ART. 1304 Contractul cu sine însuşi şi dubla reprezentare
(1) Contractul încheiat de reprezentant cu sine însuşi, în nume propriu, este anulabil numai la cererea reprezentatului, cu excepţia cazului în care reprezentantul a fost împuternicit în mod expres în acest sens sau cuprinsul contractului a fost determinat în asemenea mod încât să excludă posibilitatea unui conflict de interese.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi în cazul dublei reprezentări.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi și vânzător, și împuternicitul cumpărătorului la vânzarea-cumpărarea unui imobil? delta2112 delta2112 Eu si sotia vrem sa vindem un teren mamei mele. Mama ar vrea sa ma imputerniceasca pe mine sa cumpar acest teren in numele ei. Este posibil acest lucru: sa fiu ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu procura notariala tibors tibors 1 - Avand procura notariala de vanzare din partea proprietarului, fara nicio limitare ca timp sau persoane, pot sa-mi vand mie acea proprietate ? 2 - Pot ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de c-v odille odille O judecatoare a anulat un contract de v-c pentru lipsa pretului din contractul de mandat , se poate asa ceva , ati mai intalnit asemenea situatii multumesc ... (vezi toată discuția)