Buna ziua,
am o situatie la care as aprecia parerea unui profesionist cu experienta in acest domeniu.
Situatia este urmatoarea: Am facut un antecontract de vaznzare-cumparare pentru un apartament nou, direct de la dezvoltator, cu un anume termen stabilit de comun acord la care trebuia sa fie incheiat si contractul propriu zis si platita toata suma.
Acest termen a fost depasit din culpa dezvoltatorului , ce nu a finisat apartamentul si nu l-a conectat la utilitati decat la cca. 3 luni dupa acel termen, timp in care eu i-am notificat ca astept sa fiu anuntat cand este gata, si in care am efectuat 3 vizite pentru a verifica starea lucrurilor, constatand ca gazele nu erau cuplate de fiecare data.In situatia in care acestea nu erau cuplate banca unde am creditul mi-a specificat ca nu poate trimite evaluatorul pana nu este bransat apartamentul.
Insa in acest timp, dupa ultima mea vizita acolo, a 4-a, am constatat ca apartamentul a fost vandut altcuiva pe motiv ca eu nu am vrut sa il iau.Lucru confirmat de dezvoltator.
Ce parere aveti despre aceasta situatie?
si
Acest antecontract de vanzare-cumparare este expirat in acest caz? Dezvoltatorul asa sustine.
Aveti dreptul la a vi se inapoia dublul sumei arvunite, in cazul in care prin conventie nu ati stabilit altceva, sau dupa caz aveti la indemana repararea prejudiciului daca exista, in baza unei actiuni civile. V-au dat banii inapoi?
Conform art.1.669-(1) Noul Cod Civil" Cand una dintre partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza , nejustificat , sa incheie contractul promis,cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract,daca toate celelalte conditii sunt indeplinite.
(2) Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat."
Trebuie sa intelegeti ca, aceste lamuriri au un caracter pur orientativ,ptr.o solutie concreta urmeaza sa luati legatura cu un avocat, caruia sa-i prezentati promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare ptr.analiza si,impreuna sa stabiliti ce aveti de facut.
Vedeti ce anume scrie in contract, ca nu avem cum sti.
Trebuia, cred, sa-l puneti in intarziere. Totusi, sunt doar supozitii, vazand ca nu am citit contractul.