avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie unic intretinator de familie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie unic intretinator de familie

Buna ziua , am varsta de 19ani si urmaeza sa nasc eu nu am 12 luni pe cartea de munca , iar singurul intretinator de familie este sotul meu care are in acest moment in jur de 5 luni la actualul loc de munca , nu a lucrat anterior , putem primi indemnizatia aceia de 500lei sau doar cei 200lei pt bebe ? .. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:52, 15 Mai 2015
Spuneti care este data prezumata a nasterii copilului si ce statut aveti in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (casnica, eleva sau studenta la z etc.).
Urmeaza sa nasc in data 20-25 iunie , am lucrat 8luni (2ore carte de munca) inainte sa renunt la job din motive personale.Am avut probleme cu sarcina nu mi-a permis sa mai continui.De la fostul loc de munca nu cred ca mai pot obtine ceva in acest moment. Sotul este ,in acest moment ,singurul salariat.
In speta, perioada eligibila pentru indemnizatia CCC este iulie 2014 - iunie 2015.

In acest caz, trebuie sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

In situatia in care dvs nu indepliniti aceste conditii, iar tatal copilului le indeplineste , acesta poate opta pentru :
- acordarea indemnizatiei pentru CCC
sau
- acordarea stimulentului de insertie, situatia in care va primi salariu de la angajator + 500 lei (stimulent de insertie) + alocatia de stat pentru copil 200 lei (se acorda aceasta suma pana la implinirea varstei de 2 ani, dupa care se acorda 42 lei pana la 18 ani)
1. Daca sotul are venituri salariale in cele 12 luni (iulie 2014 - iunie 2015) poate beneficia el de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta sau poate solicita stimulentul de insertie.

2. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator, pot fi lucrate la mai multi angajatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil, indemnizatie cristeaion cristeaion Fata mea are 25 de ani , este eleva la scoala postliceala , este gravida luna a 7 a . Dupa nastere poate primi indemnizatie pentru ingrijireacopilului pana la ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate si ccc Camelia-G Camelia-G Buna ziua!Am si eu o intrebare.Am aflat de curand ca sunt insarcinata si nu ma asteptam la acest lucru deoarece m-am angajat de curand si s-ar putea sa nu pot ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului Corrry Corrry Buna ziua.Referitor la concediul pentru cresterea copilului va rog sa-mi spuneti daca eu sau sotul pot beneficia de acesta in situatiile urmatoare:Eu sunt ... (vezi toată discuția)