avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare sume pierdute in procese
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare sume pierdute in procese

Buna ziua!
Traiasca Avocat-Net care ne va ,,lumina" iarasi!
Cu tot respectul, va relatez urmatoarea situatie : am avut procese pe rol cu 2 restantieri si cu fostul administrator care a prejudiciat asoc. noastra de proprietari cu o suma destul de importanta. Procesele s-au incheiat si acum suntem in stadiul de a repartiza proprietarilor sumele pierdute de asociatie, respectiv :
- penalizarile acumulate la furnizor de cifra prejudiciului pe timpul procesului
- sumele restante ale celor 2 apart., ptr ca la proces au prezentat adeverinte eliberate de fostul admin. ca la cumpararea acestora nu au avut debite
- o suma castigata de fostul aministrator la contraexpertiza platita de dansul.
Intrebarea mea este urmatoarea : putem sa luam hotarare in AGP sa repartizam aceste sume in mod egal tuturor apartamentelor din bloc pe o anumita perioada? Daca proprietarul nu vrea sa plateasca si da asociatia in judecata, are castig de cauza? Este legal sa repartizam factura de penalizare de la furnizor celor ce nu vor sa plateasca acea cota ce le revine din aceasta suma repartizata de asociatie conform hotararii AGP?
Mentionez ca ar fi vorba despre 22 lei/apart timp de 6 luni si ca fostul administrator a platit asociatiei (bineinteles prin executor) intreg prejudiciul.
Multumesc anticipat ptr raspunsul pe care am siguranta ca il vom primi!
Respect si activitate indelungata!
Presed.Asoc. I.Ctin.
Multumesc ptr raspuns! E adevarat, nu am fost foarte clar : toate s-au intamplat in timpul procesului penal cu fostul admin. La vremea respectiva cele 2 apart desi aveau restante, nu au fost actionate in judecata ptr neplata, ba mai mult, cei in cauza au vandut, iar admin le-a dat adeverinta ca nu au debit ca sa poata sa vanda....probabil ii promisesera ca vor achita restantele dupa ce vor vinde! In timpul procesului penal, care a durat 3 ani, judecatorul a hotarat ca nu admin era obligat sa puna pe rol restantierii (ceea ce e cf legii!) si a fost...iertat (nu gasesc termenul juridic) de plata acelor sume. Aici este problema!
Apoi penalizarile pe care le-a pus RADET-ul la suma aflata in proces penal timp de 3 ani nu au fost imputate admin....si de aici suma despre care va rugam sa-mi spuneti daca este LEGAL ca in AGP sa propun sa o repartizam in mod egal tuturor apart din bloc.
Legal cred ca ar fi , daca se ia hotarare in AGP, Dar ce faci daca omul nu plateste....il lasi restanta si-l penalizezi cu coeficientul lunar din factura de la Radet?
Si mai este ceva despre care eu nu am citit nicaieri si instantele de judecata nu fac nimic : pui pe rol un proces cu un restantier. Dureaza de regula 1-2 ani. Suma acumuleaza penalizari. Instanta nu o reactualizeaza la final. De ce?
Cine face legile astea ptr asociatii nu o avea idee despre traiul intr-un bloc?
Va rog sa-mi iertati supararea, dar cu adevarat m-am plictisit sa-mi tot bat capul capul cu asociatia, dar...si eu locuiesc aici....si vreau sa am toate utilitatile, dar parca atata nepasare din partea restului locatarilor....nu am intalnit niciodata!
Suntem o mana de oameni ,,comunisti'' in ochii celor tineri, care oricat ne zbatem...nu putem iesi la liman! Am vazut cum gestioneaza si firmele specializate ! Parca tot pe noi de doare mai tare de ce se petrece in ,,casa noastra"!
Mii de multumiri si tot respectul!
Foarte corect! Administratorul nu este raspunzator, el este un salariat. Cine a ales/ angajat un administrator incompetent sau necinstit, ori a fost la fel de nepriceput, ori a avut si el avantaje materiale, alaturi de altii. probabil asta vi s-a spus ca ra.spunderea revine presedintelui asociatiei, comitetului executiv, cenzorului. Acestia raspund in solidar, inclusiv material. In concluzie, ei trebuie sa plateasca, nu ceilalti locatari/proprietari. Daca le puneti in sarcina plata, se va putea ca apoi unul sau mai multi locataei, care au citit legea si nu sunt "comunisti" sa se intoarca impotriva sus-numitilor si sa castige, fiind obligati sa achite tot, in plus si cheltuieli de judecata, poate si daune, ca le-ati rapit timpul si le-ati luat banii, ei fiind nevinovati de toata tarasenia.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2015
courvoisier, utilizator
nikoleta_steliana a scris:
.. judecatorul a hotarat ca nu admin era obligat sa puna pe rol restantierii

Foarte corecta si logica hotararea judecatorului. Presedintele asociatiei are sarcina de a actiona in judecata restantierii.
Apoi penalizarile pe care le-a pus RADET-ul la suma aflata in proces penal timp de 3 ani nu au fost imputate admin....si de aici suma despre care va rugam sa-mi spuneti daca este LEGAL ca in AGP sa propun sa o repartizam in mod egal tuturor apart din bloc.

Pai cum sa impute cineva administratorului o suma de bani daca acesta nu si-a insusit-o, nu a furat-o...? Daca furnizorul a facturat penalizari asociatia trebuie sa le plateasca. Iar ca asociatia sa poata plati trebuie sa aplice penalizari proprietarilor ce au restante si nu tuturor proprietarilor. Daca luati hotararea in AG sa repartizati restantele tuturor, dupa 1-2 ani o asa aveti iar hotarari ale judecatorilor prin care va resping actiunea sau si mai rau daca va dau in judecata vecinii, asociatia ar putea fi obligata si la plata unor daune, cheltuieli de judecata...
Si mai este ceva despre care eu nu am citit nicaieri si instantele de judecata nu fac nimic : pui pe rol un proces cu un restantier. Dureaza de regula 1-2 ani. Suma acumuleaza penalizari. Instanta nu o reactualizeaza la final. De ce?

Instanta raspunde la ceea ce ati cerut in cerea initiala si judeca pe dovezile depuse initial. Avand in vedere ca de la inregistrarea cererii de chemare in judecata pana la primul termen pot trece cateva luni (ultima actiune introdusa de noi a primit terment dupa 4 luni), asociatia are dreptul ca la primul termen de judecata sa formuleze o cerere de actualizare a sumei restante, a penalizarilor... Iar instanta va judeca pe noua suma solicitata.


Va multumesc frumos ptr raspunsuri ...dar...ce ar trebui sa facem ?
Pe viitor cu cei aflati pe rol vom cere reactualizarea sumei, dar cu problema noastra...cum ramane ? Ne-am mai gandit la o solutie : mergem la RADET si facem un contract de esalonare a datoriei catre dansii, apoi repartizam pe listele de plata rata lunara de esalonare. Asa ar fi legal ? Asa ar mai avea castig de cauza vreun proprietar daca ar da in judecata administratia blocului? Va rog sa ma scuzati ptr insistenta...dar chiar suntem intr-un mare impas! Nimeni, dar absolut nimeni din vechea administratie nu mai locuieste in bloc! Pe cine sa tragi la raspundere? In procesul penal judecatorul a spus ca de vina ptr situatia in care s-a ajuns sunt toti locatarii (atunci eram asoc de locatari)...asa ca va rugam insistent...mai ,,luminati-ne" un pic! Am consultat diversi av care ne-au spus ca daca e hotarare in AGP...ar fi legal...dar Dvs ne-ati aratat si repercursiunile!
Inca o data multumiri si va mai asteptam cu noi sfaturi!


Si inca ceva : administr vechi nu si-a insusit suma dar a eliberat chitante ptr instrainarea apart cand acestea aveau debite, din aceasta cauza se cerusera acele sume admin. in procesul penal!





Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2015
Adriantot, moderator
Presedintele asociatiei sa mearga la furnizor si sa incheie un contract de esalonare a datoriilor, a restantelor si penalizarilor. Apoi sa va tineti de cuvant (de contract) si sa faceti platile asa cum ati convenit cu furnizorul. Platile le faceti din casa ori din banca unde va intra toti banii, indiferent pentru ce.
Asa rezolvati problema cu furnizorul.

E treaba asociatiei de unde incaseaza bani. In cazul dumneavoastra probabil ca nu ati aplicat penalizari de intarziere celor care sunt cu restante fata de asociatie si/sau nu ati dat in judecata restrantierii catre asociatie.
Asa ca solutiile pentru a avea banii din care sa achitati furnizorii, sa stingeti debitele, atat restante cat si penalizari sunt:
- stabilirea de penalizari pentru cei care au restante, calcularea si afisarea acestor penalizari luna de luna pe listele de plata.
- notificarea restantierilor ca in termen de 15 zile sa achite debitele iar in cazul ca nu achita treceti la actioanrea in judecata
- instituirea privilegiului imobiliar pe apartamentul fiecarui restantier
.......
Unii se pot trezi dupa notificare si vor plati catre asociatie suma intreaga sau macar sume partiale si asa o sa aveti bani pentru primele rate.
Altii poate nu vor plati imediat si vor plati doar cand vor vedea proivilegiul pe apartament; iar o sa aveti ceva bani.
Altii, cei mai fara reactie, vor avea neplacerea sa primeasca citatie de la judecatorie; vor plati poate imediat dupa citatiei sau se vor judeca cu asociatia 1-2 ani dar pana la urma tot vor fi obligati de instanat sa plateasca.

Ca sa aveti succes este necesar sa intocmiti bine documentele, sa respectati legislatia, sa aplicati penalizarile corect celor care sunt restantieri...

Alte discuții în legătură

Repartizare rata de esalonare datorii catre radet nikoleta_steliana nikoleta_steliana Buna ziua! Asoc noastra de proprietari are contract de esalonare a datoriilor acumulate catre furnizorul de apa calda si caldura, respectiv RADET Bucuresti. ... (vezi toată discuția)
Esalonare datorii catre radet gabita1988 gabita1988 Buna ziua! Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc de 4 etaje, 2 scari , 30 apartamente, din Bucuresti, al carei asociatii de proprietari a acumulat ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatie locatari nelusha nelusha Buna ziua! Ma confrunt cu o situatie despre care cred ca e cam nedreapta, ma intreb daca mi se pare doar sau am chiar dreptate. Locuiesc din 2010 intr-un ... (vezi toată discuția)