avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comodat

Daca mostenirea nu este dezbatuta si mama foloseste terenul, plateste impozitul, poate face contract de comodat cu fiica sa?
(Deoarece comodatul este doar translativ de folosinţă, comodantul nu trebuie să fie neapărat proprietarul bunului. De exemplu, comodantul poate fi un uzufructuar sau un locatar, cu condiţia ca transmiterea folosinţei să nu-i fie interzisă.)(Art. 2147 NCC).
Daca da, este obligatoriu sa se autentifice la notar?
Acest contract fiindu-i necesar la APIA
Cel mai recent răspuns: Venetia , utilizator 14:25, 20 Mai 2015
Actele de administrare se fac si de alte persoane decat proprietarii imobilelor, nu e necesar sa fie proprietar. Trebuie sa aiba un drept de folosinta si/sau administrare legal.
Nu se poate ca o proprietate sa nu aiba proprietar. La momentul dezbaterii mostenirii, proprietarul-mostenitor va fi fost proprietar al partii sale de mostenire pana inapoi, la momentul decesului celui care i-a lasat mostenirea. Nu exista un moment in care bunul nu are proprietar, nici macar in cazul mostenirii vacante.
Exista momente in care proprietarul unui bun nu este identificat, determinat. In aceste situatii, exista persoane care, in lipsa unui act de proprietate, pot face totusi anumite acte in legatura cu imobilul, acte de conservare si de administrare intr-o anumita masura, atata timp cat acele acte nu sunt de dispozitie.

Mostenitorii, in timpul care se scurge de la data deschiderii mostenirii si panala dezbaterea ei, au dreptul de a se ingriji de bunurile lor viitoare; anumiti mostenitori, cei sezinari, au dreptul de a intra in posesia bunurilor fara incheierea vreunui act si fara permisiunea celorlalti mostenitori; e dreptul lor legal.

La registrul comertului am dus comodate NUMAI sub semnatura privata, niciodata altfel. Nu retin cate, multe, atat pe Codul civil de la 1864, dar si pe cel din 2010.
Am intrebat la toate notariatele din oras si nu autentifica nimeni un contract de comodat fara dezbatere de mostenire.
Va multumesc de sfaturi.
Cum spunea cineva mai sus, nu e nevoie sa fie autentic, de ce va trebuie autentic. In plus, nu stiu pe cine mosteneste mama, daca are drept de sezina etc.
Bunicul din partea mamei a avut 2 copii,baiat(V) si fata(P).Baiatul s-a insurat si a plecat din localitate si nu a fost interesat de parinti.Mama(P) a fost cea care s-a ocupat de bunici si de administrarea bunurilor si dupa moartea acestora (plata impozitelor).Problema a plecat ca nu mai poate da declaratie pe propria raspundere ca lucreaza pamantul(0,49Ha), pentru depunerea de cerere subventie la APIA.Am incheiat contract de comodat intre mama(P) si mine eu fiind fica ei dar nu a fost acceptat de agentul agricol pe motiv ca nu este dezbatuta mostenirea si mama nu are nici o calitate, dar daca este autentificat de un notar este ok.
Cu dezbaterea de mostenire va fi greu pentru ca fratele mamei este plecat de ceva timp din tara si nu avem cum sa luam legatura cu el.Nu stiu cum o sa procedam pe viitor.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2015
Venetia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune in lipsa mostenitorilor rara_rara rara_rara Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Mama a avut 10 hectare de pamant pe care si le-a insusit, abuziv, una din surorile mele(furand ... (vezi toată discuția)
Succesiune dislexic dislexic Mama a 3 frati a decedat in data de 01.10.2005, lasand mostenire o casa cu gradina - 700mp. La 01.03.2007 au fost platite impozitul, lumina etc doar de catre ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in cazul decesului arendatorului cand inca contractul ... AlexandraMalaiMare AlexandraMalaiMare Buna ziua! In cazul decesului arendatorului cand inca contractul este valabil, stiu ca se va duce la bun sfarsit de catre mostenitorii acestuia, dar ce acte ... (vezi toată discuția)