avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre gestiune....ajutati-ma va rog ca nu mai inteleg ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre gestiune....ajutati-ma va rog ca nu mai inteleg nimic

Lucrez intr-o gestiune de materiale, apartinand unei firme. La inceput am fost 3 gestionari, iar in urma cu cateva luni, unul dintre gestionari a fost promovat intr-o functie, ce nu are legatura cu gestiunea noastra. Conducere societatii a fost de acord ca sa ramana tot in gestiunea noastra, desi, prin lege e interzis, i-a lasat si cheile de la gestiune, fara sa ne intrebe daca suntem de acord cu asta, mai mult, elibereaza materiale chiar daca gestionarii sunt acolo, si intocmeste acte pt care trebuie calitate de gestionar, chiar daca se ocupa cu altceva acum, iar garantia i-a fost acordata in totalitate. Ceea ce ma intereseaza este urmatorul lucru: Cum e posibil ca o persoana care nu are calitate de gestionar sa aiba atributii de gestionar? Pentru ca, doar de cand aceasta persoana a ramas langa noi se face inventar de predare primire. Adica , ramanand 2 gestionari, cand unul pleaca in concediu, se face inventar de predare a gestiunii, doar intre noi, desi acea persoana este in gestiune si s-a intamplat sa dea anumite lucruri si sa *uite* sa ne spuna. Eu stiu ca prin lege, orice persoana care se afla intr-o gestiune are obligatia de a i se retine garantia, sau sa fie acolo cu acordul gestionarilor. Va dati seama ca din cele explicate mai sus, nu ne permitem sa punem intrebari conducerii, asa ca va rog sa-mi raspundeti dvs., pentru ca simt ca o iau razna cat imi bat capul sa inteleg ce se intampla, si cine raspunde in caz de lipsuri. multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 15 Mai 2015
aveti 2 variante, daca vreti sa va mentineti locul de munca: 1.notificati juristul daca este, daca nu administratorul, pentru nerespectarea procedurii privind gestionarea bunurilor si a calitatii de gestionar; si ca nu va asumati raspunderea pagubelor ulterioare, datei predarii gestiunii de catre fostul gestionar,
2. daca nu reactionati, suportati eventualele pagube numai voi doi gestionarii care ati ramas.
1. Din Codul Muncii
Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 255.
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

2. Cred ca ar fi mai bine sa intrebati si conducerea despre aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire sarcini pentru salariati cu gestiune tyadaria tyadaria Buna seara! angajatorul meu (restaurant/alimentatie publica) mi-a solicitat (eu fiind inspector RUAI) sa introduc in fisele de post atributii privind ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare - lucrator gestionar dmmagazin dmmagazin Doresc sa stiu care sunt temeiurile de drept si de fapt care pot determina angajarea raspunderii materiale. Sunt lucrator gestionar impreuna cu alte 2 colege ... (vezi toată discuția)
Gestiune comuna- comert marcela123 marcela123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : la o gestiune comuna la un magazin alimentar, in momentul cand apare minusul, in ce masura pot fi ... (vezi toată discuția)