avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Problema de concurenta neloiala
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Problema de concurenta neloiala

Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie. Detin un magazin cu o sigla realizata personal distinctiva (inscriptie verbala compusa dintr-o sintagma si denumirea firmei+elemente de design), dar care nu este inregistrata OSIM. Am avut inchiriat spatiul unde se afla magazinul, l-am mutat in alta locatie iar proprietarul primului spatiu a copiat sigla in cele mai mici detalii schimband doar denumirea firmei si urmeaza a-si deschide un magazin in respectiva locatie pe acelasi profil. Va rog sa-mi spuneti daca se incadreaza in legea concurentei neloiale si daca se poate actiona in justitie. Va multumesc anticipat !
Daca respectivul nu a inregistrat sigla la OSIM aveti posibilitatea sa o faceti dvoastra inaintea lui.
Prin instanta ati putea sa ii interziceti utilizarea siglei prezentand probe si martori in sensul demonstrarii conceperii si utilizarii siglei ptr firma proprie.
va multumesc pentru raspuns. Deci in concluzie, nu se poate proceda legal decat daca am inregistrarea OSIM?
Inca o intrebare... Imediat dupa inregistrarea online pe siteul OSIM, se poate actiona in instata, sau trebuie sa astept decizia celor de la OSIM?
Trebuie sa aveti nr de inregistrare a cererii la OSIM si apoi il notificati sa nu foloseasca sigla.
I) Art. 5 alin. 1 lit. f din "Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale" prevede ca infractiune: " producerea în orice mod, importul, exportul, depozitarea, oferirea spre vânzare ori vânzarea unor mărfuri sau servicii purtând menţiuni false privind brevetele de invenţii, brevetele pentru soiuri de plante, mărcile, indicaţiile geografice, desenele ori modelele industriale, topografiile de produse semiconductoare, alte tipuri de proprietate intelectuală, cum ar fi aspectul exterior al firmei, designul vitrinelor sau cel vestimentar al personalului, mijloacele publicitare şi altele asemenea, originea şi caracteristicile mărfurilor, precum şi cu privire la numele producătorului sau al comerciantului, în scopul de a-i induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. In cadrul acestei actiuni, va puteti constitui parte vatamata.

II) O alta optiune este sa chemati in judecata societatea respectiva, formuland o actiune in concurenta neloiala si sa solicitati daune-interese (cel putin sub forma daunelor morale).

Aveti grija la prescriptie. Voi face cateva precizari: Art. 12 din Legea 11/1991 prevedea un termen de un an de la data cand ati cunoscut dauna si autorul ei sau de la data cand trebuia sa cunoasteti aceste lucruri, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii faptei. Aceasta prevedere a fost abrogata la data de 28.6.2014 prin art. 27 pct. 3 al Legii 233/2013. In urma abrogarii, au devenit aplicabile art. 2.517 si 2.528 din Noul cod civil, adica termenul general de prescriptie de 3 ani, care curge de la data cand ati cunoscut sau trebuia sa cunoasteti paguba si pe cel care raspunde de ea. Se pune astfel intrebarea, care prevedere se aplica? Conform art. 201 din Legea 71/2011 privind punerea in aplicare a Legii 287/2009 (noul Cod Civil) "prescriptiile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a Codului civil sunt si raman supuse dispozitiilor legale care le-au instituit."

Capatul de cerere privind daunele-interese se timbreaza la valoare. Un calculator al taxelor il puteti gasi aici: [ link extern ]

III) De asemenea, puteti face o actiune intemeiata pe art. 139 din "Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe".

"Titularii drepturilor recunoscute şi protejate prin prezenta lege pot solicita instanţelor de judecată sau altor organisme competente, după caz, recunoaşterea drepturilor lor şi constatarea încălcării acestora şi pot pretinde acordarea de despăgubiri pentru repararea prejudiciului cauzat."

"La stabilirea despăgubirilor instanţa de judecată ia în considerare:
a) fie criterii, cum ar fi consecinţele economice negative, în special câştigul nerealizat, beneficiile realizate pe nedrept de făptuitor şi, atunci când este cazul, alte elemente în afara factorilor economici, cum ar fi daunele morale cauzate titularului dreptului;
b) fie acordarea de despăgubiri reprezentând triplul sumelor care ar fi fost legal datorate pentru tipul de utilizare ce a făcut obiectul faptei ilicite, în cazul în care nu se pot aplica criteriile prevăzute la lit. a)."

Avantajul este ca actiunea se timbreaza doar cu 100 lei, conform art. 13 din OUG 80/2013.

Art. 13 din "OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru":
Actiunile formulate in domeniul dreptului de proprietate intelectuala se taxeaza dupa cum urmeaza:
a) pentru recunoasterea dreptului de autor si a drepturilor conexe, pentru constatarea incalcarii acestora si repararea prejudiciilor, inclusiv plata drepturilor de autor si a sumelor cuvenite pentru opere de arta, precum si pentru luarea oricaror masuri in scopul prevenirii producerii unor pagube iminente, pentru asigurarea repararii acestora ori pentru restabilirea dreptului atins —100 lei;

Pentru prejudiciul creat pana acum, puteti folosi actiunile de mai sus.

IV) Daca va inregistrati marca la OSIM, veti putea face o actiune in contrafacere.

Veti putea beneficia de aceasta actiune doar in momentul in care veti obtine certificatul de marca (aprox. 9 luni), intrucat art. 36 din "Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice" prevede ca "inregistrarea marcii confera titularului sau un drept exclusiv asupra marcii". Desigur ca in caz de inregistrare, dreptul asupra marcii se va consolida retroactiv, de la momentul depunerii cererii la OSIM (mai exact a constituirii depozitului de marca), astfel ca s-ar putea recurge la un artificiu si s-ar putea introduce actiunea si mai devreme, urmand sa se judece dupa momentul admiterii la inregistrare a marcii.
Pana la inregistrare, dvs. aveti doar un drept sub conditie asupra marcii, iar instanta nu are temei legal pentru a suspenda litigiul pana la inregistrarea marcii de catre OSIM.


In toate cazurile, va trebui sa faceti dovada ca dvs. ati utilizat / ati creat acel panou publicitar care a fost folosit/copiat apoi de parat.

Acestea sunt prevederi generale. In functie de detaliile situatiei in care va aflati, se va alege varianta cea mai buna. Va recomand sa apelati la un avocat specializat in drepturi de proprietate intelectuala.

De asemenea, va recomand sa va inregistrati marca/marcile folosite pentru a beneficia de protectia Legii 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice.

Alte discuții în legătură

Solicitare drept autor sigla oana72 oana72 Buna ziua ! Acum cativa ani firma noastra a solicitat unei alte firme sa ii realizeze o sigla, mai bine zis o emblema reprezentativa. Intre timp, de la ... (vezi toată discuția)
Drepturi autor sigla scoala Autor Autor Buna ziua! Am nevoie de un sfat juridic si anume: am realizat o sigla pentru o institutie scolara publica in anul 2006 fiind angajat la acesta institutie ( nu ... (vezi toată discuția)
Proprietate intelectuala - unde gasesc legislatia in materie? adle adle Buna seara, Imi puteti spune va rog unde pot gasi legiile cu privire la proprietatea intelectuala industriala si orice alta proprietate intelectuala in ... (vezi toată discuția)