avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Problema de concurenta neloiala
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Problema de concurenta neloiala

Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie. Detin un magazin cu o sigla realizata personal distinctiva (inscriptie verbala compusa dintr-o sintagma si denumirea firmei+elemente de design), dar care nu este inregistrata OSIM. Am avut inchiriat spatiul unde se afla magazinul, l-am mutat in alta locatie iar proprietarul primului spatiu a copiat sigla in cele mai mici detalii schimband doar denumirea firmei si urmeaza a-si deschide un magazin in respectiva locatie pe acelasi profil. Va rog sa-mi spuneti daca se incadreaza in legea concurentei neloiale si daca se poate actiona in justitie. Va multumesc anticipat !
magoo a scris:

IV) Daca va inregistrati marca la OSIM, veti putea face o actiune in contrafacere.

Veti putea beneficia de aceasta actiune doar in momentul in care veti obtine certificatul de marca (aprox. 9 luni), intrucat art. 36 din "Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice" prevede ca "inregistrarea marcii confera titularului sau un drept exclusiv asupra marcii". Desigur ca in caz de inregistrare, dreptul asupra marcii se va consolida retroactiv, de la momentul depunerii cererii la OSIM (mai exact a constituirii depozitului de marca), astfel ca s-ar putea recurge la un artificiu si s-ar putea introduce actiunea si mai devreme, urmand sa se judece dupa momentul admiterii la inregistrare a marcii.
Pana la inregistrare, dvs. aveti doar un drept sub conditie asupra marcii, iar instanta nu are temei legal pentru a suspenda litigiul pana la inregistrarea marcii de catre OSIM.

Precizez ceea ce am scris. Articolul 37 alin. (1) din Legea 84/1998 prevede ca puteti cere ca tertilor sa le fie interzisa folosirea marcii, fara consimtamantul dvs., numai dupa publicarea acesteia (se refera la publicarea cererii de inregistrare, care se face la o saptamana de la depunerea cererii/constituirea depozitului reglementar).

Daca vreti sa solicitati si despagubiri, trebuie sa asteptati ca marca sa fie inregistrata. (art. 37 alin. 2 si 3)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare drept autor sigla oana72 oana72 Buna ziua ! Acum cativa ani firma noastra a solicitat unei alte firme sa ii realizeze o sigla, mai bine zis o emblema reprezentativa. Intre timp, de la ... (vezi toată discuția)
Proprietate intelectuala - unde gasesc legislatia in materie? adle adle Buna seara, Imi puteti spune va rog unde pot gasi legiile cu privire la proprietatea intelectuala industriala si orice alta proprietate intelectuala in ... (vezi toată discuția)
Flosirea unei marci inregistrate de o alta companie din acest profil mjuovy mjuovy Buna ziua, Am si eu o problema, cineva imi foloseste marca inregistrata de noi. Am aflat din pura coincidenta ca suna la noi lumea pentru rezervari la ... (vezi toată discuția)