Ma gasesc in urmatoarea situatie:
- din 01.11.2008 nu am servici (nici nu am reusit inca, sa gasesc);
- contractul de munca s-a incheiat cu articolul 79(1), Codul Muncii;
Intrebarile mele sunt:
1. Trebuie sa ma prezint la AJOFM, pentru a fi luata in evidenta lor? Daca da, care imi sunt drepturile si obligatiile?
2. Exista posibilitatea de a incheia contracte de prestari servicii sau colaborare. In ce fel afecteaza acestea o eventuala calitate de somer?
Daca v-ati dat demisia nu puteti figura ca somer, oricum aceasta calitate implica anumite obligatii si este incompatibila cu orice activitate care sa va aduca venituri
Pentru ca articolul cu care s-a facut incetarea contractului dvs de munca reflecta incetarea din initiativa dvs, nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Puteti merge la AJOFM sa fiti luata in evidenta, sa participati la targurile organizate de ei, sa va consilieze in gasirea unui loc de munca, dar atat.
Puteti incheia contracte de colaborare, prestari servicii, etc, ce doriti dvs pentru a va castiga traiul.
Daca erati somer indemnizat, atunci lucrurile stateau altfel.
Daca va inscrieti ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca in evidentele AJOFM puteti sa urmati un curs de formare profesionala, gratuit:
Art. 66. - (1) Persoanele prevăzute la art. 16 lit. a), b), d), e) şi f), precum şi persoanele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă beneficiază, în mod gratuit, de servicii de formare profesională.
(Legea 76/2002)