avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... E legal să înregistrez o discuție verbală sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

E legal să înregistrez o discuție verbală sau telefonică cu cineva?

Buna seara. As avea rugamintea sa-mi spuna cineva daca e legal sa inregistrez o discutie directa pe care o am cu cineva, sau telefonica ? Este vre-un act normativ care interzice acest lucru ? Multumesc daca poate cineva sa-mi dea vre-o informatie.
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: archibaldo , utilizator 05:43, 29 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vezi în acest sens art. 73-74 NCC (asemănător CCQ) . Câtă vreme aceste discuții nu sunt destinate publicității, reproducerii în spațiul public(Facebook, ziare, tv) ci doar în scopul apărării propriei persoane, nu este ilegal. Răspunde unor scopuri legitime și previzibile.
Vocea este inclusă în dreptul la imagine dar repert, doar în cazul reproducerii în public, fără acceptul respectivului interlocutor, ar fi socotită ca ilegală
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pilu a scris:

Pai dumneavoastra ati spus ca legea sanctioneaza utilizarea inregistrarii ilegale a convorbirii. Iar eu am intrebat: care lege ?

In sens strict, este aplicabil codul penal prin dispozitia de mai jos
Violarea vieţii private, art.226.
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţa ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.


Dupa cum am spus, in cazul unui interes legitim (asta stabileste organul de cercetare penala) exista dispozitii normative care inlatura caracterul penal al faptei, iar pe de alta parte exista si dispozitii in legea civila cu privire la un eventual prejudiciu material sau moral care poate fi creat prin aceste difuzari de sunete captate, cat si dispozitii cuprinse in legi speciale.
Subiectul in discutie este foarte vast si nu poate fi redus la un raspuns in 3 cuvinte, ca atare conteaza foarte mult situatia concreta in care se produce fapta.
Va multumesc tuturor si apreciez raspunsurile date. Bineanteles (si imi dau seama ca era bine sa spun de la bun inceput) ca nu intentionez sa folosesc inregistrarile la care am facut referire in scopuri ilegale, doar ca masura de precautie. De ex., daca un politist (poate nu e exemplul cel mai potrivit) sau alta persoana ar vorbi urat cu mine sau m-ar ameninta ori ar incerca sa ma santajeze sdau sa ma intimideze si ma gandesc ca ar fi bine ca la o adica sa am dovada. Sau, am avut o problema in urma cu o saptamana la centrala termica de la apartament, a avut o mica defectiune sambata dimineata si am sunat la firma cu care am contract de service. A raspuns persoana care era de serviciu acolo care a spus ca ei nu intervin numai in zilele de lucru si in timpul programului de lucru. Am vorbit cu o cunostinta de-a mea, care e salariat la Vaillant si lucreaza tot la service centrale termice, care mi-a spus ca are piesa care trebuie inlocuita si poate sa vina sa remedieze defectiunea. Fiind o persoana de dpecialitate si avand incredere in el, am fost de acord. Am telefonat din nou la firma cu care am contract si am inregistrat convorbirea, iar persoana de acolo a spus ca poate sa vina acel specialist sa rezolve problema iar luni vor veni din partea lor (a firmei cu care am contract) si o sa reverifice ceeace a facut omul asta si daca e bine totul va fi OK. Cunostinta mea a venit, a rezolvat problema iar luni cand am dat telefon la firma cu care am contractul au spus ca ei nu se mai baga daca am chemat pe altcineva. Deci, pentru situatii de genul asta as avea nevoie de inregistrari, ca masuri de precautie. Ca la o adica eu pot sa le spu celor de la firma cu care am contractul: bine dom'le, uite ce-a zis angajatul vostru sambata si uite ce ziceti voi luni. Oricum va multumesc inca o data si va doresc o saptamana usoara si frumoasa. Toate cele bune.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazuri similare, nu e nicio problema daca spuneti angajatilor ca urmeaza sa inregistrati convorbirea.
In convorbiri private, e normal ca persoanele sa cunoasca acest aspect. Discutiile sunt vechi pe acest forum in aceasta privinta, eu consider ca nu e ok sa divulgi convorbiri particulare.
Si de ce n-ar fi OK sa divulgi o convorbire particulara daca e vorba doar sa te aperi, sa-ti ocrotesti un interes legitim. In fond ... "divulgi" un adevar, nu ? E o greseala sa spui un adevar ? Ca e sau nu OK...asta e o problema care fiecare o poate vedea diferit. Problema care m-ar interesa - asa dupa cum am spus - daca exista vre-un act normativ, text de lege care interzice asa ceva. Dar oricum, acuma am inteles si mi-am dat seama, din toate raspunsurile primite, cam cum sta treaba si pentru aceasta multumesc inca o data tuturor.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2015
Pilu, utilizator

Alte discuții în legătură

Lnregistrare convorbiri telefonice proprii iulia_i iulia_i Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu legea care reglementeaza inregistrarea convorbirilor telefonice. M-ar interesa daca acele convorbiri telefonice dintre ... (vezi toată discuția)
Convorbiri telefonice nicks nicks Buna ziua, Este legal sa inregistrez propriile convorbiri telefonice? Va multumesc, Nicu (vezi toată discuția)
Interceptare convorbiri gsm ignition ignition Situatia mea: Doresc sa comercializez telefoane mobile (terminale) GSM care permit inregistrarea convorbirilor efectuate de pe ele (primire/initiere) in ... (vezi toată discuția)