avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere instanta pe 278 - rezolutia prim-procuror ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere instanta pe 278 - rezolutia prim-procuror obligatorie?

Buna ziua
Un sfat va rog...
Am inaintat instantei o plangere pe 278 CPP. La data la care am inregistrat plangerea in dosar era doar rezolutia procurorului. M-am adresat instantei in termenul acela legal de 20 zile pentru ca nu am primit rezolutia prim-procuror.
Pana la pronuntarea hotararii, de la un termen la altul, prim-procurorul a comunicat o rezolutie nemotivata prin care respingea plangerea mea impotriva rezolutiei procuror in baza 275-277 CPP.
Instanta a pronuntat o hotarare prin care a dispus trimiterea dosarului la Prim-procuror ca sa se pronunte. Am facut recurs pentru ca am considerat ca incalca prevederile art 2781 pct 8. Instanta a recurs a respins recursul (inca nu am motivarea).
Asta ce inseamna? Ca dosarul va fi trimis la prim-procuror sa se pronunte si apoi o iau de la capat in instanta, inca o plangere pe 278?!
Este legala hotararea de a trimite dosarul la prim-procuror sa se pronunte? NU se incalca astfel 2781 pct 8?
Multumesc anticipat tuturor celor care ma ajuta sa inteleg ce s-a intamplat si ce am de facut mai departe....
Cel mai recent răspuns: Micaly , utilizator 10:31, 2 Iulie 2009
Avand in vedere cele relatate de dvs.,subscriu la opinia d-nei consilier in sensul ca dosarul a fost retrimis la procuror pentru a-si motiva solutia pe care acesta a dat-o.In aceasta situatie"culpa"ii apartine primului procuror care nu a motivat solutia.Dupa aceea intervin procedurile despre care vi s-a pomenit.
Solutia instantei de recurs este nelegala. trimiterea cauzei inapoi la procuror se face doar pentru continuarea cercetarilor cu inceperea urmaririi penale. Daca a trimis cauza pentru a se motiva de primul procuror , solutia este nelegala , sansa dvs este in continuare se reveniti cu o noua plangere la instanta daca procurorul nu se pronunta in 20 de zile sau daca raspunsul acestuia este nemultumitor.
Si eu am considerat ca solutia instantei este nelegala si am aratat si temeiul de drept art 2781 pct 8.
Dar asta nu a oprit instantele sa pronunte ce hotarari vor.
Problema pe care o am acum este cum pot lua la cunostinta de data cand prim-procurorul primeste dosarul de la Tribunal sau Judecatorie. Aceasta data nu o gasesc nici pe internet si nici nu se comunica.
Sincer am impresia ca intentionat s-a pronuntat o astfel de hotarare incat sa se poata pierde cu usurinta reperul fata de care se calculeaza cele 20 zile....si, prin urmare, prin incalcarea normelor de procedura sa pierd dreptul de a contesta rezolutia prim-procuror (daca binevoieste sa pronunte una - desi, de data asta exista o hotarare definitiva si irevocabila pe care, la o adica, nu o executa).
Exista vreo modalitate de a afla - oficial - data la care prim-procurorul a confirmat primirea dosarului? Am nevoie de aceasta informatie intr-un termen foarte scurt....
Multumesc tuturor pentru sfaturi.
Termenul pe care trebuie sa il aveti in vedere este acela de 2o de zile de la data la care vi se va comunica o copie de pe rezolutia sau ordonanata procurorului. In rest, nu puteti controla data la care ei gasesc de cuviinta sa isi trimita dosarele si sa solutioneze plangerile , in principiu , exista foarte multe dosare .Dar mai trebuie sa stiti ca orice proces trebuie , sau ar trebui sa fie solutionat cu celeritate( rapiditate) , unul dintre principiile procesului penal fiind si principiul operativitatii, in vederea optimizarii si eficacitatii activitatii judiciare. N u trebuie sa considerati intarzierea sau anumite greseli , de ordin material sau procedural , ca fiind un complot la adresa dvs. , pur si simplu , aceste lucruri se intampla, multi se lovesc de ele, trebuie insa , atunci cand va vedeti angrenat i n asa ceva , sa stiti ca aveti nevoie de multa rabdare si intelegere, altfel, riscati sa iesiti din acest proces foarte stressat , si nu cred ca merita.
Va multumesc pentru precizarile de mai sus...
Dvs nu v-ati simti macar putin prejudiciat cand vedeti ca se pronunta doua sentinte nelegale si cu cheltuieli de judecata X-(?!
Ar mai fi un aspect pe care nu l-am precizat mai sus pentru ca era lipsit de relevanta si anume faptul ca Parchetul, la 3 termene consecutive, in fapt pana la pronuntarea sentintei de fond a refuzat sa puna la dispozitia instantei plangerea impotriva rezolutiei procuror pe care am inregistrat-o la Parchet in termenul legal si a refuzat sa comunice rezolutia ceruta de aceeasi instanta in aceleasi 3 termene?!
Acum acelasi prim-procuror care a refuzat sa comunice chiar si instantei de recurs (fapta aceasta are o calificare dpv administrativ si penal nu-i asa?!) 2 acte de procedura urmeaza sa se "pronunte" #-o....prin urmare suspiciunile pe care le am nu sunt complet nemotivate...
Asa cum ati spus si dvs trebuie sa raman calm, sa am foarte multa intelegere, chiar daca imi sunt incalcate drepturile si sa ma asigur ca dl prim-procuror, de buna voie sau de nevoie va trebui sa inteleaga ca si lui ii revine obligatia sa respecte prevederile legale....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangerea inpotriva rezolutiilor procurorului ContSters83761 ContSters83761 Buna seara !Am o intrebare pe care o adresez cu speranta ca ma poate lamurii cineva .Cumnatul x a primit instiintare de la parchet de pe langa o judecatorie ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva ordonantelor date de catre procuror alexa_mihaela alexa_mihaela buna ziua!va rog respectuos sa imi raspundeti si mie la o intrebare:am facut contestatie la judecatorie impotriva rezolutiei data de catre procuror.daca si ... (vezi toată discuția)
Nup magistrat marianaragalie marianaragalie Dupa un an ,intr-un dosar penal,mi-a venit raspunsul Parchetului de langa Curtea de apel de NUP impotriva unui magistrat( justificat derizoriu ,spui una ,ti se ... (vezi toată discuția)