avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Balcon proprietate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Balcon proprietate

Buna ziua
intrebarea este simpla:balconul este proprietate privata sau comuna?
si o trimitere catre lege,va rog.
multumesc
Intrarea se face din apartament.In schita cadastrala apare ca si bun personal,dar vroiam sa stiu deoarece parerile sunt impartite.Balconul are o placa de beton si o parte cu geamuri,ma interesa daca placa de beton din exterior este parte comuna,deoarece trebuie reparata la anumite apartamente( risca sa cada in capul oamenilor care trec pe trotuar si nu este tocmai ceea ce se doreste) si care zice ca e personal,care ca e bun comun.
Ma interesa sa aflu deoarece daca este bun propriu asociatia ar trebui cumva sa faca somatii,sau nu stiu ce fel de instiintari catre proprietarii ma gandesc si nu stiu care este procedura in astfel de cazuri.
multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2015
vicar1970, utilizator
Raspunsul lui @BX este corect.
In ceea ce va priveste, partea exterioara abalconului este coproprietate fortata, la fel ca toata fatada blocului, caz pentru care sesizati administratia printr-un act scris sa ia masuri, sau luati dvs. masuri si reparati si apoi solicitati banii de la tot blocul.
vicar1970 a scris:

Ma interesa sa aflu deoarece daca este bun propriu asociatia ar trebui cumva sa faca somatii,sau nu stiu ce fel de instiintari catre proprietarii ma gandesc si nu stiu care este procedura in astfel de cazuri.

In acest caz trebuie sa sesizati dvoastra presedintele AP printr-o notificare scrisa in care sa precizati cele relatate si avand in vedere riscul cauzat de deterioarea fatadei balcoanelor care face din partile comune sa dispuna masuri de reparare.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei
cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de întretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate în si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa în cartea tehnica a constructiei si în acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, încalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna

Art. 56. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neluarea de catre proprietari, de catre asociatia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea si mentinerea în stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de încalzire centrala, de preparare si distribuire a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.) pe toata durata existentei acestora;

Daca il anuntati pe presedinte sunteti exonerat de plata unei eventuale amenzi sau de alte consecinte ce pot apare ca urmare a nerepararii fatadei de la balconul dvs..

Acum, daca privim si din alt punct de vedere, daca un proprietar observa ca se desprind bucati din fatada balconului personal nu ia nicio masura cat de cat?
Pana rezolva asociatia poate sa ii cada vreunui trecator o bucata in cap si atunci se ajunge la vatamare corporala din culpa.
Pai tocmai asta este problema,ca proprietarul respectiv este de o indolenta si nesimtire crasa si in plus de asta nici nu sta in perioada verii acolo(vine numai iarna si probabil din cand in cand la plata intretinerii si oricum nu ai cu cine sa vorbesti ca este badaran).
Eu am intrebat pentru ca trebuie rezolvata problema si nu stiu cum.
multumesc

Alte discuții în legătură

Asociatie de propietari marcelpopescu75 marcelpopescu75 Cine plateste schimbarea parapetilor balconului personal ,Asociatia de Propietari sau propietarul ? (vezi toată discuția)
Parte comuna ciungu ciungu Buna ziua, Daca un proprietar si-a construit balconul (locuieste la parter)avand autorizatiile necesare,acel balcon face parte din partea comuna? (vezi toată discuția)
Reparatie balcon vecini Anca_Macrina Anca_Macrina Locuiesc la etajul V intr-un bloc cu 10 nivele. Baza balconului de deasupra mea (de la etajul VI) este fisurat pana la fierul-beton si lipsesc din ea bucati de ... (vezi toată discuția)