avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj complicat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj complicat

Sunt casatorit legal de 23 ani .Aproximativ 5 ani am trait in concubinaj .Pe 8 iunie avem divortul . Problema va fi la partajare si doresc urgent un raspuns .Actuala sotie a contractat apartamentul in care locuim in 1976 prin rate si inprumut de la CEC , in concubinaj fiind cu alta persoana .In1988 s-au despartit si au facut partajul ,sotia ramanand in apartament cu obligatia de a plati 25000 lei despagubire fostului concubin .Aceasta suma a fost platita prin 1991-1992 (deci impreuna fiind ) .Ultima rata la apartamentul contractat de sotie pe numele ei trebuia platita in anul 2001 , dar prin 1994 am platit toate ratele ramase .In anul 1991 apartamentul pe care l-am avut cu repartitie de la Primarie pe numele meu ,l-am cumparat (impreuna fiind in concubinaj ) , iar in anul 1996 l-am vandut . Banii rezultati au fost cheltuiti impreuna pentru familie .Intrbarea mea este :am si eu vreun drep asupra apartamentului contractat de sotie avand in vedere cele aratate ? Banii din salarii erau pusi in acelasi loc,cheltuiti impreuna si nu am avut semnata vreo intelegere inainte de casatorie .Mai specific : cu fostul concubin a trait si au platit rate 12 ani , iar cu mine a platit rate 13 ani . Anul trecut in august , sotia ,,m-a lucrat'' ,in sensul ca fara sa ma consulte a trecut apartamentul prin act de vanzare -cumparare pe numele fiicei sale, cu clauza de a locui tot restul vietii in acel apartament , dar fara a ma trece si pe mine . Eu acum in urma divortului voi fi obligat sa parasesc apartamentul nemaiavand drept de sedere in el ? De primit ceva in schimb in urma acestei tranzactii cu fiica ,sotia nu a primit nimic, nici un leu macar . Cu cateva minute inainte de semnarea actelor de vanzare-cumparare m-am dus la notarul respectiv si l-am rugat sa ma treaca si pe mine in clauza de a locui si eu in apartament alaturi de sotie , sau sa nu semneze actele intrucat vanzatorul NU ERA PROPRIETAR SINGUR, asupra acelui apartament .Nu am avut succes in demersul meu ,si acum fiica sotiei , este propietar ,dar fara sa plateasca un leu pentru producerea acestui bun ,apartamentul in care am locuit si pentru care am contribuit material , banii din salariu fiind , dupa cum am mai specificat , folositi la comun .Astept un sfat pana inaintea datei de 8 iunie cand are loc divortul .Cu multe multumiri ,Nicu , din Galati .
Cel mai recent răspuns: delfinas , utilizator 20:55, 22 Mai 2015
Buna ziua,
va sfatuiesc sa va adresati URGENT unui avocat din zona care sa va consilieze, speta este destul de incurcata si fara a avea toate actele si faptele in fata nu exista mari sanse de a primi un raspuns pertinent.
Intrebarile sunt:
1. Daca nu mai aveti apartamentul pe numele niciunuia ce sa partajati la el?
2. Ce bunuri mai intra in masa partajabila?
3. Perioadele de concubinaj nu au fost asimilate cu casatoria singura modalitate de partajare a unor bunuri comun realizate in acea perioada fiind imbogatire fara justa cauza.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2015
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
negonic a scris :

daca apartamentul a fost trecut prin vanzare -cumparare pe alt nume, fara a primi vreun ban pentru vanzare ,si nefiind singurul propietarnu se mai poate anula acel act de vanzare-cumparare, nelegal intocmit de notar ? Problema de a consulta un avocat din Galati este cam dificila la pensia mea de doar 950 lei .Nicu .




Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris :

Stimate domn, anularea unui act de vanzare cumparare este destul de dificila. Dumneavoastra ati spus insa ca acel apartament a fost achizitionat inainte de casatoria legala cu dumneavoastra. In aceste conditii puteti solicita doar c/v a jumatate din ratele achitate in perioada cat ati fost legal casatoriti si, eventual, daca aveti cum sa dovediti, ceva in plus reprezentand c/v garsonierei pe care spuneti ca ati vandut-o, daca acea vanzare a avut loc in timpul casatoriei legale.
Va repet indemnul de a contacta un avocat in caz contrar riscand sa nu va puteti formula o aparare pertinenta si legala. Cat despre pensie si veniturile actuale ale dumneavoastra, imi este greu sa va spun ceva.
Cu respect!


negonic
Da domnule avocat , a fost contractat inainte de casatoria noastra legala , dar nu a fost platit integral in perioada contractarii .Asa cum am mai aratat , am platit din banii comuni o suma prin decizie judecatoreasca fostului concubin . Deci fostul concubin a primit bani prin hotarare judecatoreasca desi au platit impreuna 12 ani din perioada de plata a ratelor . Apartamentul a fost contractat in rate ,si impreuna am platit concubin si casatoriti legal 13 ani .Acum ca si fostul concubin caruia i-am platit o anumita suma , eu nu am nici un drept asupra apartamentului ? Va multumesc pentru raspuns , Nicu .


Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris :
Concubinajul nu este legal prevazut de legea romaneasca pentru partajarea bbunurilor. Singura solutie ar fi un dosar pentru imbogatire fara justa cauza.
Pentru ce s-a platit CAT ATI FOST LEGAL CASATORITI solicitati jumatate sau mai mult DACA AVETI DOVEZI DE ADMINISTRAT IN ACEST SENS.


roxanel a scris
notarul nu a facut nici o legalitate cand a perfectat acel act de v-c a imobilului. Singurul proprietar al apartamentului era sotia dvs , astfel incat aceasta putea sa-l instraineze fara nici o problema. pt acest motiv notarul a finalizat tranzactia . daca si dvs ati fi fost coproprietar al imobilului respectiv, intr-adevar nu s-ar fi putut instraina acel apartament, fara consimtamantul dvs.

daca vreti sa recuperati vreo suma de bani , cu care ati contribuit la plata ratelor , tb sa solicitati in instanta acest lucru. actiunea este destul de complicata , fara a avea cunsotinte juridice. de aceea va recomand sa solicitati consultanta juridica unui avocat din Galati.
puteti explica avocatului ca sunteti pensionar si doriti ca onorariul sa se plateasca esalonat .
sau macar platiti un avocat pt redactarea actiunii si apoi solicitati judecarea in lipsa. dar cel mai indicat ar fi sa fiti asistat/reprezentat de un avocat
25000 de lei in 1991-1992 insemnau cam 4-5 salarii, iar in 94 cred ca erau echivalentul unui salariu, deci nu e o suma pt care sa pretindeti jumatate de casa! Inainte de 1989, aceasta suma insemna mai mult, cam 10-12 salarii si cam o sesime din costul unui apartment. Si ai mei s-au cumparat in rate un apartament de 3 camere in 1972 si stiu cum statea situatia, cat costa.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2015
delfinas, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concubinaj paddy paddy Traiesc cu prietena mea de aproape 1an si jumatate,am un baietel de 6luni cu ea.Intentionez sa ma casatoresc cu ea.Am 2proprietati imobiliare in Bucuresti,una ... (vezi toată discuția)
Partaj cu atribuire andi58 andi58 Buna ziua , am nevoie disperata de ajutor Am locuit in concubinaj cu cineva timp de aproxim 12 ani,timp in care am cumparat casa la legea 112 ,pe numele ... (vezi toată discuția)
Doresc lamurire x_man42 x_man42 am divortat de sotia mea pe 19 oct 2010 . sotia mea intentioneaza sa deschida actiune de partaj pt apartamentul in care locuim de 22 de ani.statutul acestui ... (vezi toată discuția)